El d’ahir va ser el segon dia de vaga convocat pel Sindicat d’Estudiants (SE) contra la sentència pels encausats de l’1-O i, a Terrassa, ja va tenir més repercussió. La majoria d’alumnes de segon cicle d’ESO, batxillerat i FP d’instituts públics van fer costat a l’aturada de signe polític. En l’àmbit superior, dues realitats ben diferents. Els estudiants del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa, en canvi, van desenvolupar l’activitat acadèmica amb normalitat.
A la segona jornada es va afegir el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SPEC) i, juntament, amb el SE va fer una crida a les mobilitzacions convocades a les 12 h del migdia a les principals ciutats de Catalunya. A Terrassa va sorgir una manifestació d’un grup d’estudiants per la Rambla.
La de Barcelona va reunir uns 25.000 estudiants, segons la Guàrdia Urbana, i 40.000, segons els sindicats. Encapçalada per dues pancartes que deien "Els estudiants ho parem tot" i "Per la república catalana del poble, els treballadors i la joventut", la marxa va començar a la plaça Universitat i va finalitzar a la plaça de Sant Jaume. La marxa va transcórrer en un ambient reivindicatiu i festiu, encara que vigilada de prop per un helicòpter. Durant les intervencions, portaveus del SEPC, Marina Sabaté i Bel Oliver, van demanar la dimissió del Govern català per "reprimir qualsevol mena de mobilització popular arribant als extrems que hem vist, amb bales de goma i de "foam" actuant amb una brutalitat generalitzada cap als manifestants i periodistes", segons l’agència Efe.
La jornada d’ahir va comença ramb desenes d’estudiants a primera hora del matí, cap a les 8 h, a ocupar els rectorats de les universitats de Barcelona (UB) i Politècnica de Catalunya (UPC), La intenció dels alumnes amb aquesta acció és que les universitats suspenguin tota l’activitat, no sols l’avaluable, com va accedir el dimecres la rectora de la UAB.
Tercera jornada
Dos dies de mobilitzacions i avui arribarà la tercera coincidint amb la vaga general de 24 hores convocada pels sindicats Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Intersindical CSC (I-CSC). A hores d’ara es fa difícil veure saber quina afectació tindrà a l’ensenyament en la seva globalitat, donat que es fa una crida a tothom i, per tant, als docents de totes les etapes. Sigui com sigui, el cert és que la convocatòria d’una vaga general sempre provoca incertesa, i fins que no hi han transcorregut unes hores del mateix dia, no es té una visió de què està passant. Sí que hi ha algunes pistes a partir d’algunes assemblees del professorat, com la de l’Institut Montserrat Roig que el dimarts, després d’una reunió, va penjar una pancarta reclamant "democràcia i llibertat" a la façana exterior de l’edifici. I ahir es fa fer visible una acció similar davant de l’Institut Blanxart per part de treballadors del centre.
La vaga estudiantil de 72 hores a iniciativa del SE, va començar dimarts i va tenir una resposta desigual en funció dels centres i del nivell d’estudis. A Terrassa i secundària, la meitat dels instituts van haver de replanificar les classes per l’absència d’alumnat mentre que l’altra meitat va treballar amb normalitat. El campus de la UPC no va tenir cap afectació.