Terrassa

La UPC exporta el seu saber en el tèxtil al Marroc i Jordània

L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual (Eseiaat) del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) encapçala un projecte d’innovació en el camp del tèxtil singular. Es tracta de transferir coneixements però, en aquest cas, a universitats del Marroc i Jordània perquè puguin crear centres de suport tecnològic per a la indústria del seu país, amb l’objectiu que pugui ser més competitiva. Els centres han d’estar operatius l’any 2022.

El projecte s’ha batejat amb el nom de Fostex, que respon a Fostering innovation in the Jordan and Moroccan textile industry i està coordinat per Mònica Ardanuy, professora d’enginyeria tèxtil a l’Eseiaat i investigadora del grup de recerca Tectex de la UPC. El consorci està participat per 12 organitzacions, entre les quals s’inclouen diverses universitats i institucions catalanes, greuges, italianes, romaneses, marroquines i jordanes. El finançament està a càrrec de la Comissió Euroepa amb una dotació econòmica d’un milió d’euros.

La Mònica Ardanuy ha valorat que "és un premi el fet que el campus de la UPC de Terrassa pugui coordinar un projecte d’aquesta dimensió. És un reconeixement a què som un referent històric en l’ensenyament i investigació en el tèxtil. I estem contents que això sigui un aval i obrir les portes". La professora significa que el projecte té un doble i triple objectiu. "La feina principal que hem de fer tota la xarxa és obrir 4 centres de suport a universitats del Marroc i Jordània perquè puguin donar suport tecnològic a la indústria dels seus països i aquesta tingui més capacitat per ser més competitiva, essencialment pel que fa al tèxtil tècnic i específic, no de moda".

El perquè d’aquest projecte té a veure amb omplir el buit que hi ha entre la universitat i l’empresa. Marroc té com a punt de referència d’estudis superiors en el tèxtil l’Ecole Supériure des Indusries du Textiles et de l’Habillement (ESITH) i la Universitat Hassan II (Casablanca), mentre que a Jordània hi ha la Jordan University of Science of Technology (JUST) i l’Al-Balqa Aplied University (BAU). Aquestes universitats formen tèxtils per un sector tèxtil de pes. Més al Marroc on s’estima que el tèxtil ocupa 165.000 llocs de treball i menys a Jordània, amb 60.000.

Hi ha estudis i empreses però en canvi manca la part de transferència de les aules a les petites i mitjanes empreses. És a dir, centres on es puguin fer feines de testeig, control i innovació i, a la vegada, també les eines apropiades. En paraules d’Ardanuy, "cal omplir el buit que hi ha entre l’àrea de serveis al sector de tèxtils especialitzats -no de moda- en aquesta zona geogràfica mitjançant la creació de 4 centres de suport avançat a les universitats. Aquests centres es convertiran en una peça clau en el desenvolupament d’innovacions del sector tèxtil tècnic i en l’auge de l’emprenedoria als seus països i àrees d’influència".

Intercanvis
El projecte contempla també un segon objectiu que és l’intercanvi d’estudiants i professorat participant en la xarxa de socis. I també desenvolupar col·laboracions entre les diferents institucions europees, marroquines i jordanes, creant una xarxa de cooperació per millorar la indústria tèxtil dels països representats al consorci, de manera que tothom sorti beneficiat.

El campus de la UPC està molt motivat amb aquest nou projecte de formació. "Ens permetrà conèixer noves realitats i com funcionen i enriquir-nos mútuament", diu Ardanuy. Per a ella, la missió que li ha encarregat la Unió Europea suposa també un hàndicap, en tant que hi molta diversitat cultural entre els socis i una manera diferent en organitzar el seu dia a dia a la universitat i a les empreses.

To Top