La vida política de la ciutat es va veure sacsejada per la publicació de la sentència condemnatòria als líders polítics i socials del procés. I no només ahir. El govern local ja va anunciar que durant els propers dies l’activitat de l’Ajuntament es reduirà significativament amb motiu d’aquest nou episodi en la crisi que viu Catalunya en els darrers anys.
L’alcalde, Jordi Ballart, va fer al matí una compareixença pública sense preguntes per donar la resposta més formal de l’equip de govern bipartit (TxT i ERC) a la resolució judicial. Per l’alcalde, l’única solució "sensata, pacífica, democràtica i serena" és votar en un referèndum pactat amb l’Estat. "Votar en un referèndum, organitzat amb totes les garanties democràtiques, que sigui homologable a nivell internacional, que estigui acordat amb claredat i amb un compromís rigorós de respecte al resultat, sigui el que sigui", va exigir l’alcalde. La sentència, va dir, "no contribuirà a solucionar res si l’únic que busquen és condemnar, castigar o amenaçar". En la seva declaració va assegurar que "no ens mereixem una sentència com aquesta, que farà que les coses siguin encara més difícils".
Ballart va posar l’èmfasi en el "diàleg" i el "respecte" a totes les ideologies. "Som una majoria, a Catalunya, la gent que vol una sortida democràtica, pacífica, respectuosa i legal". L’alcalde va expressar la seva "solidaritat" amb els polítics condemnats. "Això no implica que estiguem d’acord, sinó que som persones i compartim sentiments i valors d’humanitat", va matisar.
Crida a la serenitat
L’alcalde va dir que ara "és fonamental preservar la unitat" a Terrassa i que l’Ajuntament estigui "al servei d’una ciutat plural (…), que representa tothom i que és un reflex de la diversitat dels terrassencs". L’alcalde va fer una "crida a la serenitat, el civisme i la convivència". El carrer, va afegir, "és de tothom, un espai de llibertat, per a tothom qui es vulgui manifestar lliurement i pacíficament". Durant els propers dies, el govern farà un "seguiment constant de l’evolució de la situació", va explicar.
El primer tinent d’alcalde, Isaac Albert, soci d’ERC del govern, sí que va rebutjar explícitament la resolució. "Condemnem una sentència que ens allunya molt de la política i de les solucions", va dir. És "absolutament venjativa, d’un Estat que no reconeix la llibertat ni la democràcia i sí la repressió de qui pensa diferent". Tot i les condemnes de presó, va advertir, "ningú deixarà de pensar com pensa".
Albert va cridar a la "calma", però també a "sortir al carrer" per "demostrar la posició contrària" a la resolució i a recolzar la convocatòria de vaga del divendres. "Terrassa no ha de mantenir-se al marge del que passa a la resta del país", va subratllar.
Per la seva banda, Núria Marín, portaveu de TxT, va desitjar que el seu partit i Terrassa esdevinguin un exemple de com "les diferents sensibilitats donen pas a una convivència d’acord amb el respecte als drets humans".
El president del grup municipal de JxT, Miquel Sàmper, va qualificar la sentència d’"aberració". El polític i advocat egarenc assegura que "el retorçament del dret penal que suposa aquesta resolució és inaudit". S’ha fet, va dir, "amb la intenció de substituir la ineficàcia dels polítics". Arribats a aquest punt, Sàmper es qüestiona, fins i tot, la seva continuïtat com a regidor: "Aquesta sentència és el fracàs de la política. Ara, he de seguir en política quan s’ha demostrat que no serveix per a res en els darrers quatre o cinc anys?", es pregunta.
Des del PSC, Alfredo Vega reconeix la seva "sorpresa per la unanimitat dels set magistrats" i destaca que "no introdueix cap exigència de compliment". En la vessant més "humana, tot el suport i la força a Josep Rull" per una condemna que "fa mal", especialment per què "afecta un company de la política municipal al que apreciem". Ara, diu Vega, la sentència marca "l’inici d’una nova etapa" que ha d’estar "marcada pel diàleg i el respecte a la legalitat". On "la llibertat d’expressió i manifestació" han de prevaldre, però "sempre dins el respecte a qualsevol posicionament".
Terrassa en Comú, ara fora de l’Ajuntament, també s’ha pronunciat sobre una resolució que consideren "injusta". Condemnen la "judicialització de la política iniciada pel PP" i demanen a totes les forces polítiques i socials una resposta "transversal i unànime centrada en l’exigència de la llibertat dels presos".
L’agenda salta pels aires
A mig matí, a petició de JxT, es va celebrar una reunió extraordinària de la junta de portaveus a la que no va assistir cap representant de Cs en considerar que va estar convocada "únicament per qüestionar, reaccionar o posicionar-se sobre la sentència del procés".
Durant la reunió, els socis de govern van explicar a la resta de forces polítiques que l’activitat del Consistori es veurà molt reduïda amb motiu de la resolució judicial. Albert (ERC) va explicar que "l’agenda pública del govern s’atura" i la seva activitat es veurà "condicionada". Per resumir i davant les preguntes del PSC i JxT, Albert va aclarir que "l’agenda institucional de l’Ajuntament es paralitza" i que només s’abordaran aquells assumptes que per una qüestió de calendari hagin de tirar endavant. Un exemple és l’aprovació d’una nova pròrroga a l’empresa gestora dels autobusos, Tmesa; un expedient que ha de passar pel ple d’aquest mes. Tot allò que sigui ajornable, s’ajornarà.
De fet, al matí, es va suspendre la comissió informativa de Cicles de la Vida, tot i l’oposició de Cs. Algunes altres comissions també se suprimiran de l’agenda o es veuran molt minvades. Sí que està previst que avui es pugui celebrar una reunió extraordinària de la comissió de Serveis Generals per discutir la proposta de pressupostos i ordenances fiscals de l’executiu local pel 2020.
Durant la reunió, i tot i coincidir en què seria "molt complicat", els portaveus de les quatre forces presents es van emplaçar a intentar consensuar un document que expressés una postura de ciutat. Sàmper (JxT) va advertir que la seva formació no subscriurà cap text que "que només sigui un brindis al sol". El regidor va demanar que l’Ajuntament "deixés ben clar l’excepcionalitat que està vivint el país".