El conseller d’Interior, Miquel Buch, es va desplaçar ahir al Consell Comarcal del Vallès Occidental per donar compliment a l’entrevista sol·licitada amb els alcaldes i les alcaldesses davant la seva reclamació de més presència de Mossos als municipis. Buch, acompanyat del president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va comparèixer després davant dels medis per valorar el resultat de la trobada.
Buch va expressar la seva voluntat d’ampliar el nombre de Mossos d’Esquadra a la comarca. Un fet aquest que "caldrà concretar més quan sortint les dues noves promocions amb un total de 1.500 efectius, tot i no ser els agents que haurien de ser tal com es va marcar la Junta de Seguretat de Catalunya", va precisar. El conseller va defensar el cos d’agents i va reconèixer que "hi ha menys plantilla però que fa més feina".
També va assenyalar que la conselleria està molt centrada en dos temes claus. Per una banda, hi ha tot el pla de l’operació antiterrorista ("continuem en un nivell d’alerta d’un 5 sobre 6", va recordar) i d’altra, el pla contra els robatoris a domicilis. Sobre la darrera qüestió, va emfatitzar que "és un fet delictiu que genera molta inseguretat en la ciutadania". Cal esmentar aquí, per exemple, municipis com Matadepera, on l’onada de robatoris que es va produir durant un temps va propiciar fins i tot que els veïns formessin grups de vigilància pel seu compte.
Les estadístiques
El conseller d’Interior va insistir molt que l’objetiu principal és la protecció i la seguretat ciutadana però que la percepció és una cosa i les dades són unes altres. I, en aquest sentit, pel que fa a la comarca va voler transmetre un sentiment de tranquil·litat en tot moment. Buch va explicar que "el Vallès Occidental tot i la seva potencialitat i el gran índex de comunicació i la seva proximitat amb Barcelona i les condicions que té ara la comarca, podria semblar que és una comarca molt atractiva per la delinqüència però les dades que tenim és que la taxa està per sota de la mitjana de Catalunya. Al Vallès Occidental, els fets delictius han augmentat un 2,3% molt per sota de Catalunya que ha estat d’un 6, 3%". I més estadístiques. "A la comarca es produeixen 48,6 fets delictius per cada mil habitants mentre que la mitjana a Catalunya és de 76,6 per cada mil habitants", va concloure.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va ser el primer a obrir el torn del breu contacte amb la premsa. Giménez va valorar la reunió i la possibilitat efectiva d’intercanviar impressions amb el conseller per un tema tan important com és la seguretat. "Les alcaldies han demanat sobretot i especialment que necessiten una major presència dels Mossos d’Esquadra als seus municipis per poder millor la sensació de seguretat ciutadana que existeix a la comarca". El president va afegir que "s’ha posat sobre la taula el paper que han de tenir en el futur les Policies Locals i la seva coordinació amb els Mossos que en aquests moments es valora molt positivament i que es pugui intensificar molt més els anys vinents".
La reunió sobre seguretat a la comarca d’ahir va precedir altres que s’ha fet als municipis. En el cas de Terrassa va tenir lloc el dia 17 de setembre. El conseller d’Interior es mostra favorable a aquestes sessions de treball amb les juntes locals de seguretat, perquè permet aprofundir més sobre un municipi en concret i palpar més la realitat.
La trobada tenia com a tema central la seguretat però, donada la situació política a Catalunya i la proximitat de la sentència de l’1-O, va atreure la presència d’un bon nombre de periodistes i càmeres. Buch va sortir al pas de qualsevol polèmica en l’actuació de les diverses forces policials i va assegurar que "tots els cossos han de treballar coordinats i complir la legalitat", encara que va admetre que "una cosa és la relació policial i una altra la relació política".