Terrassa

L’Aula Gran obre mirades cap a Creta, Egipte i Nicaragua

El col·lectiu de l’Aula Gran enceta el nou curs amb un total d’onze conferències per aquest trimestre, de diversos temes i que permetran ampliar coneixements en àmbits diversos. El programa s’inaugura aquest dijous amb una sessió que portar per títol "Què hi ha després de la mort?, a càrrec de Jaume Pujol Ramo, físic i poeta. La xerrada té l’objectiu d’abordar el després del traspàs des d’un punt de vista científic. El nou cicle de l’Aula Gran contempla descobrir nous països i cultures. En aquesta edició hi ha una capbussada a Creta, l’illa principal de Grècia i bressol de la cultura mediterrània, de la mà de Montserrat Lamúa Cassou, llicenciada en Història de l’Art. També hi haurà una passejada per l’Antic Egipte amb mirada de dona, a càrrec de Jordi Pisa Sànchez, llicenciat en Història per la UB i Màster en Gestió Cultual per la UOC. La proposta per saber d’altres mons ens portarà a indrets més allunyats i de grans contrastos, com els Estats Units i Amèrica Central. Del primer estat, trepitjarem Cahokia, situada a la vora del Mississipi i que atesora un jaciment arqueològic molt valorat. Cahokia, que se l’anomena la "ciutat perduda" i "oblidada", està formada per una sèrie de monticles o tumults de terra. D’aquesta ciutat en parlarà Francesc Bailon Trueba, antropòleg per la UAB.

I d’Amèrica Central hi haurà una aproximació a Nicaragua, un país encara en permanent conflicte. Jordi Llorens Estapé serà l’encarregat d’oferir la seva visió del país que presideix Daniel Ortega. Sobre Europa, es farà una radiografia dels seus reptes de futur, conduïda pel lingüista Enric Puig Giralt.

Música
L’Aula Gran també farà una aproximació a la música. S’inclou una conferència sobre Claude Debussy, considerat "modern i encisador", pel periodista musical Pere Andreu Jariod Ventura, col·laborador de Catalunya Música. Claude Debussy? (Saint-Germain-en-Laye, 1862-París, 1918) va ser un dels compositors francesos més influients de finals del segle XIX i de principis del XX. Alguns autors el consideren el primer compositor impressionista, encara que ell va rebutjar el terme. A un àmbit més general es parlarà de música com un cant per la pau. Conduirà la sessió Francesc Lozano Winterhailder, biòleg i màster en Humanitats i professor a Esade.

En literatura es proposa una anàlisi sobre política i poder a la llum de la Florència dels Medici, pel periodista i escriptor Vicenç Villatoro Lamolla. El cicle es completa en una visió sobre la presentació d’una biografia d’Àngel Sallent, farmacèutic, botànic i lingüista, per Àngel Manuel Hernández Cardona, biòleg. I també es presentarà un retrat del surrealisme amb clau femenina, a càrrec de Mercè Collell Badia, psicòloga.

El programa de l’Aula Gran tindrà lloc, com és habitual, cada dijous, de 17.30 h a 18.45 h, a la sala de l’Eseiaat del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El cicle de conferències és completa amb altres activitats com seminaris de música (al Centre Cultural Terrassa i a la seu d’Òmnium), assistència a obres teatrals i excursions culturals que encara estan per determinar.

To Top