Terrassa

Districte Zero: una xarxa cooperativa a la zona centre

Darrere de l’1. Simbòlicament, existeix el Districte Zero. Simbòlicament, i real. Així es denomina una xarxa d’associacions, una espècie de plataforma, un grup d’entitats i comerços, de persones decidides a treballar darrere de tres objectius principals: la potenciació de l’economia social a Terrassa, el foment de la cultura i la creació d’un teixit comunitari entre veïns i comerços i negocis. L’acció de Districte Zero va més enllà, però la seva zona de naixement, des de la qual créixer, està delimitada pel passeig del Vint-i-dos de Juliol, els carrers de la Rasa i del Nord i la Rambla d’Ègara.

Això és el Districte Zero, una idea que s’ha anat forjant, sense presses, i que oficialment va néixer fa un any. I el 21 de setembre passat es va presentar davant el barri i la ciutat amb una sèrie d’activitats lúdiques i culturals.

La presentació va arribar un dia després del Park(ing) Day, una iniciativa mundial anual en la qual els ciutadans "ocupen i transformen temporalment places d’aparcament regulat en espais de de ús comunitari, parcs, jardins i altres formes d’espai públic", van dir els organitzadors. Els organitzadors a Terrassa eren Districte Zero i Adenc, entitat ecologista.

I allò van fer: van convertir un tram del carrer de Sant Gaietà en una mescla de jardí i escenari, amb tallers infantils, música, teatre, literatura. Volien reivindicar "un model de ciutat centrat en les persones i en el medi ambient". El Park(ing) Day va néixer a la ciutat estadounidenca de San Francisco en el 2005. Des de llavors, més de dues-centes ciutats s’han acollit a la cita. Per primera vegada, Terrassa es va sumar el 20 de setembre per a "fer reflexionar a la ciutadania sobre el model de mobilitat, el verd urbà i l’ús de l’espai públic". Per a demanar "una reducció de l’espai destinat al vehicle privat" i ampliar "el verd urbà als carrers, parcs, horts, cobertes verds i altres espais". El Park(ing) Day ha estat una de les activitats més rellevants dutes a terme pel Districte Zero, però vindran moltes més. La xarxa, encara sense cobertura única en una figura jurídica com la de l’associació, agrupa una vintena d’empreses d’economia social, comerços i entitats culturals.

Es va forjar quan integrants d’algunes de les entitats van parlar sobre l’especial idiosincràsia de la zona, situada en el Centre però "amb dinàmiques que no semblen pròpies de la resta del Centre", com la inserció d’habitatges entre naus industrials, apunta Alzira Padín, una de les integrants de la xarxa. En els primers mesos del projecte, els impulsors es van esforçar a conèixer-se, a entaular nexes amb veïns i comerciants. Manca tros per recórrer: "Aquesta és una xarxa oberta i volem conèixer a més persones que vulguin involucrar-se en el projecte", indica Alzira Padín. Districte Zero pretén crear "una agenda de cooperació" i donar-se a conèixer encara més en el veïnat, i detectar necessitats de la zona, unes necessitats que poden passar també per manques en l’espai públic, com la falta d’il·luminació.

Formen "una xarxa de projectes i iniciatives del barri" de la qual formen part, entre altres, la Casa de la Música, Art7, la cooperativa l’Egarenca, l’Ateneu Candela i la llibreria Synusia. D’una zona del Centre, del Districte Zero, a la resta de Terrassa. "Volem treballar per l’economia de proximitat i generar una agenda cultural d’activitats per a tota la ciutat", conclou Padín. "Benvinguts al barri", és el lema d’una xarxa nascuda per a generar "teixit cooperatiu i de suport mutu".

To Top