Terrassa

Mobilitat prepara la compra de 5 busos híbrids pel 2020

El servei de Mobilitat prepara la compra de nous autobusos per continuar renovant la flota de vehicles de Tmesa, l’empresa mixta encarregada d’explotar la xarxa de transport col·lectiu de la ciutat. La intenció de la regidoria és tenir l’informe enllestit aquest mateix mes per poder iniciar la compra. Des del PSC, el regidor Marc Armengol adverteix que si no s’aprova ja el concurs per encarregar la fabricació dels nous vehicles, no s’hi serà a temps de què entrin en funcionament l’any vinent.

El bipartit té intenció de continuar amb el compromís polític adquirit pels governs del mandat passat de renovar anualment la flota d’autobusos de Tmesa. Així es desprèn de la resposta que la regidora de Mobilitat, Lluïsa Melgares, va donar en el passat ple en una pregunta formulada pel seu antecessor en el càrrec, Marc Armengol, del PSC. Segons Melgares, el govern local aportarà “els informes per la compra dels autobusos aquest mes d’octubre”. Això vol dir, han concretat des del servei, que a finals de mes passarà pel ple una nova pròrroga del contracte amb Tmesa perquè continuï fent-se càrrec de l’explotació de la xarxa d’autobusos durant l’any vinent. Aquest contracte-programa ja inclourà l’encàrrec de la compra de cinc nous autobusos híbrids. La intenció de la regidoria és que entrin en funcionament el juny de 2020.

Armengol urgeix la preparació de l’expedient perquè assegura que si no es treu aviat el concurs, els vehicles no podran entrar en funcionament l’any vinent.

El regidor socialista explica que la compra d’autobusos és un procés llarg, ja que primer cal fer el concurs i, un cop escollida l’empresa que els aportarà, no són vehicles dels quals es disposi en estoc. Ans el contrari, l’empresa (en la darrera compra de 2018 va ser Mercedes), els ha d’adequar a les prestacions tècniques exigides per l’Ajuntament. “Si triguen molt a treure el concurs, l’any vinent no hi haurà autobusos nous a Terrassa”, assegura Armengol.

L’any passat
La darrera compra d’autobusos es va fer l’any passat. Van ser deu vehicles híbrids que van posar-se en funcionament el març d’aquest any. El regidor Armengol també suggereix que caldria adquirir-ne més de cinc unitats aquest any. “Fruit de l’ampliació del servei que vam fer el mes de maig, hi ha certes tensions amb la flota. Fins llavors, acostumava a haver-hi quatre o cinc cotxes en reserva per si hi havia incidents, però ara això ja no passa perquè hi ha més autobusos al carrer”, apunta.

El mandat passat, el govern es va comprometre a adquirir, com a mínim, cinc nous vehicles cada any per renovar la flota de Tmesa. Ho van fer després d’admetre que la crisi dels darrers anys havia minvat molt les inversions a l’empresa i la flota havia envellit. De fet, sobretot en 2015 i 2016, es van succeir diferents episodis que van posar en qüestió la seguretat de la flota de Tmesa. En menys de dos anys hi va haver quatre incendis en autobusos mentre circulaven per la ciutat. Els usuaris també van haver de patir altres problemes mecànics i no gaire confort en els vehicles, com, per exemple, en els sistemes d’aire condicionat.

L’objectiu que es perseguia amb la progressiva renovació de la flota (formada ara por 67 autobusos) era que cap vehicle superés els 12 anys d’antiguitat. En aquests moments l’edat mitjana dels vehicles de Tmesa és de 8,4 anys. Els primers 15 vehicles adquirits (dels que sis eren híbrids) van arribar el juliol de 2017 i eren els que corresponien als anys 2015, 2016 i 2017. El març d’aquest any va arribar una nova tongada de 10 autobusos, corresponents als anys 2018 i 2019, i tot tenien tecnologia híbrida, és a dir que combinaven motor dièsel amb elèctric.

To Top