osar referents, casos d’èxit, sempre és bo. Ho deia el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Torres, el dissabte, en l’entrevista publicada, que el millor que es pot fer per captar noies a les carreres tecnològiques i científiques, és programar xerrades amb enginyeres perquè les noies de secundària puguin conèixer a prop la seva trajectòria i experiència.
Aquesta campanya de promoció de titulacions STEM també ha arribat a l’FP Dual amb força, amb l’objectiu de fomentar aquests estudis en aquest sistema, que és el de combinar estudis i pràctiques a l’empresa. Una de les avantatges, a més, és que les pràctiques són remunerades i que hi ha l’oportunitat que la formació d’aprenent acabi en un contracte de treball.
Fa un any es va crear la xarxa d’Ambaixadors Som FP Dual, impulsada per la Fundació Bertelsmann i Lidl, d’Alemanya, per promoure aquests estudis i ahir van desembarcar a la ciutat. A primera hora van anar a Salesians i després a l’Institut (INS) Terrassa i demà, dimecres, aniran a l’INS Santa Eulàlia. S’estima que més de 500 alumnes de secundària assistiran a les xerrades, que són informatives però també expositives i interactives, en tant que es poden fer preguntes als qui intervenen.
Els "Ambaixadors" són uns clars defensors d’aquests estudis. En aquest sentit, Lucía León, coordinadora del programa, va explicar que "l’FP Dual és una bona sortida pel jovent que vol estudiar un ofici i trobar feina, tenint en compte que la taxa d’atur juvenil és superior al 30%. El nivell d’inserció laboral d’aquest model és alt; és d’un 70% i el temps d’espera per treballar, és d’un any com a molt després de graduar-se". León va afegir que, malgrat la bona dada d’ocupabilitat, hi ha molt pocs alumnes que opten per aquesta via. "Actualment, només hi ha un 3% d’alumnes que es matriculen a l’FP Dual. És un percentatge molt baix". Per la coordinadora, els motius són diversos. "S’han fet moltes campanyes sobre l’FP però, en general, continua tenint mala premsa. I si anem a l’FP Dual, com que hi intervé l’empresa i hi ha pràctiques, molts alumnes pensen que faran feines sense cobrar. És allò de l’explotació del becari. Cal explicar, doncs, com funciona i acabar amb el mite que l’alumne treballar gratuïtament perquè les pràctiques poden ser remunerades".
Els orígens
León va significar que el programa, que vol ser una bona eina contra l’atur juvenil, té el seu origen a Alemanya, el país de referència en l’FP Dual i el qual ha inspirat a Catalunya per la posada en marxa De fet, la Fundació Bertelsmann té més de quaranta anys de vida i està present a l’Estat des de fa 25 anys. La primera delegació va néixer l’any 1995 a Barcelona.
El cicle de xerrades que es fan a secundària són el preludi del V Foro Alianza para l’FP Dual que se celebra dijous i divendres al Museu Agbar de Cornellà de Llobregat.