L’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) ha entrat en un període de més calma després d’haver d’atendre un gran nombre de peticions de demanda d’escolarització fora del termini ordinari. El mes de juny va acabar el procés de preinscripció i matriculació per aquest curs 2019-20 però des d’aleshores hi ha un degoteig constant de sol·licituds a causa de famílies que s’han empadronat a la ciutat per residir-hi.
A hores d’ara hi ha dades des de juny i fins al 13 de setembre. Al llarg d’aquests dies s’han gestionat 431 peticions d’escolarització de nouvinguts, de les que 307 són per a primària i 124 per secundària. L’equip de l’OME no ha pogut encara facilitar altres dades que s’han demanat com el règim de la plaça adjudicada (xarxa pública o concertada) o el lloc concret de procedència. A hores d’ara se sap que dels 307 nens i nenes de primària, un 58,6 % (180) són de fora de l’Estat. Pel que fa als 124 nois i noies de la secundària es mouria amb el mateix percentatge, la qual cosa fa pensa que la demanda de plaça correspon a fills, germans del mateix nuclis familiar.
La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, ha fet una primera valoració de les peticions de matrícula viva. "431 peticions fora del termini oficial en dos mesos i mig és un nombre important i a un bon nombre els hi hem ofert plaça a la pública. Aquesta situació constata que hi ha un flux de població que continua arribant a la ciutat i que hem de donar cobertura a les necessitats més prioritàries". Ciurana va recordar que aquesta situació no és nova. "A la reunió de la Comissió Escolar Municipal de l’últim trimestre del curs ja es va fer palès que Terrassa té més demanda de matrícula viva que altres ciutats del seu entorn". La regidora va destacar que el fenomen, a més, és molt important a primària i que, per aquest motiu, s’ha hagut d’implantar aules addicionals, 8 aquest curs i 4 l’any passat. "Aquesta mesura ha permès que s’obrin grups amb ràtios més equilibrades i amb una dotació de recursos que, en el cas de Terrassa, hem aconseguit que sigui superior".
Imprevisible
A hores d’ara, Ciurana no pot preveure si caldrà més aules afegides. "La sensació que tenim és que la matrícula viva continuarà al llarg del curs. El què és imprevisible és de quina manera. De moment, els 8 grups oberts a la xarxa pública per aquest curs encara tenen places i tenim una mica de marge de maniobra però estem molt amatents a veure què passa perquè hem d’evitar que hi hagi una sobrecàrrega de ràtios". La matrícula va caure amb la forta crisi econòmica però, a partir, del curs 2015-16, ha remuntat. Aquest tipus de demanda es fa especialment fora de termini ordinari del procés de prescripció i matriculació, un fet que obliga a l’administració a donar una resposta ràpida i als mestres a replanificar recursos i aules.
L’última dada completa de tot un curs sobre aquest fenomen la tenim del curs 2017-18. El període lectiu es va tancar amb 590 alumnes de primària vinguts de fora de Terrassa, dels que 336 procedien de l’estranger. Es van sumar altres 211 alumnes a secundària, dels que 117 venien de països estrangers. Les dades formen part de l’informe del Consell Escolar Municipal del mes de desembre de 2018. Cal tenir en compte que aquestes dades només recullen les altes i no les baixes pel que també es fa difícil fer una valoració en la seva globalitat. Les baixes, però, s’han estancat en els últims cursos i ara hi ha poques.