Els dos partits de govern (TxT i ERC) i el PSC busquen consensuar una posició comuna davant la reclamació d’Endesa als municipis perquè paguin el 50% del deute elèctric de les famílies més vulnerables que no han abonat les seves factures aquests últims anys. El debat es visualitzarà en el ple de demà.
Les diferències entre el PSC i el govern tenen a veure amb qui ha de pagar el deute que Endesa assegura tenen les famílies de Terrassa (920 mil euros). El PSC vol donar marge de maniobra perquè la Generalitat negociï amb la companyia elèctrica la gestió del deute i, si no hi ha acord, que el pagui l’administració autonòmica, mai les famílies ni els ajuntaments. El govern es nega a què cap administració pagui aquesta factura. La moció del bipartit és la consensuada amb la resta de municipis catalans en la trobada que va tenir lloc a Terrassa el passat dia 5.
La voluntat és transaccionar ambdues mocions perquè "estem d’acord en la part essencial. Ni les famílies ni els ajuntaments han de pagar el deute", explica el portaveu socialista, Alfredo Vega.
Ahir, però, les posicions encara eren distants. Pel portaveu socialista la proposta del govern és "robinhoodiana" i busca "que pagui el més ric. Jo també m’apunto al fet que paguin les elèctriques, però som conscients que les administracions poden apujar els impostos a les empreses, però no obligar-les a pagar les polítiques socials".
Vega va recordar en roda de premsa que La Generalitat, les entitats municipalistes i la Diputació van fer el 2017 la proposta "que el deute es liquidés al 50 per cent".
A més d’aquesta proposta de resolució, els socialistes en presenta una altra per a la millora del finançament de les universitats públiques. Vega es queixa que els universitaris espanyols paguen un 30% més en la matrícula que la mitjana de països de l’OCDE. Els socialistes denuncien que des de l’any 2011, els diversos governs lligats a l’antiga CiU han adoptat mesures "que ofeguen econòmicament les universitats públiques".
Cartell sobre els presos
El grup de Cs porta al ple la moció que segurament despertarà un debat més aspre. Volen que ERC retiri el cartell que penja de la façana de l’Ajuntament, a l’alçada de la finestra que dóna al despatx que ocupa aquest grup municipal, en què reclama la "llibertat pels presos polítics". La formació taronja considera que el cartell trasllada una opinió partidista de caràcter polític "que no representa al conjunt de la societat catalana" i que suposa un "ús inadequat" de l’edifici municipal. Cs denuncia que això "compromet l’objectivitat i neutralitat institucional de l’Ajuntament". El líder de Cs, Javier González, espera "que l’alcalde, Jordi Ballart, doni llibertat de vot als regidors de TxT", igual que va fer en alguns punts de la proposta del passat mes de juliol en què es demanava colocar una pancarta a favor de la llibertat dels polítics presos. És molt difícil que la proposta tiri endavant. El PSC té previst abstenir-se perquè considera que la decisió sobre aquest tema depèn directament de l’alcalde.
On sí que hi haurà acord és en la moció de Junts per Terrassa sobre el respecte a la diversitat religiosa. La portaveu del govern, Núria Marín, ha anunciat que recolzaran la proposta en què la formació sobiranista demana que s’encarregui a l’empresa municipal Funerària un estudi sobre les demandes que les diferents confessions i comunitats religioses implantades a la ciutat poden formular en relació al cementiri. També es proposa fer formació sobre diversitat religiosa al personal que treballa a l’equipament funerari municipal.
Entre els acords de junta de portaveus destaca el que recolza la jornada de mobilitzacions prevista per demà que es planteja com a vaga pel clima. Els cinc partits del Consistori recolzen les protestes previstes. En el text de la proposta es declara també l’emergència climàtica a la ciutat i l’Ajuntament es compromet a revisar durant l’any vinent el Pla d’Energia Sostenible per adaptar-lo als objectius de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.
El bipartit i JxT tiraran endavant un acord de junta de portaveus per retirar els Mossos d’Esquadra de les seus judicials de Catalunya. Els tres partits demanen al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que revoqui l’ordre de protecció permanent dels jutjats i permeti que la policia catalana es dediqui a allò "essencial: la prevenció i la seguretat ciutadana".