Terrassa

Caos per l’incendi d’un camió cisterna

Un bomber fora de servei corria per la C-16 traient a conductors dels seus cotxes, de pressa, de pressa. A pocs metres, les flames emanaven d’un camió cisterna. Es va sentir una explosió en un dels compartiments del camió, que transportava combustible. El foc es va estendre a la mitjana, i als marges de l’autopista. Es van tallar carreteres, es va tallar el trànsit ferroviari, centenars de veïns van trucar als serveis d’emergències. L’incendi del vehicle va activar ahir totes les alarmes. No va haver-hi ferits.

El camió cisterna circulava per l’autopista C-16, en sentit Manresa. I es va incendiar, no ha transcendit el per què causa. El primer avís va arribar als serveis d’emergències a l’1.17 de la tarda.

Foc en un camió carregat de combustible, amb quatre compartiments: un amb 15.000 litres de gasoil, un altre amb 20.000 de gasolina, dues més amb gasoil. Una negra fumera ascendia en vertical.

Semblava que el foc s’havia generat en la cabina, per a després prendre en la resta del vehicle, i després condir en la mitjana, i en els marges de la via, fins a aconseguir massa forestal. I es va sentir una explosió que va atemorir més, si cap, als conductors que veien el foc a pocs metres.

El camioner estava bé, va sortir il·lès, va escapar ràpid de la cabina. Un bomber fora de servei estava allà i va córrer de cotxe amb cotxe instant a la gent a abandonar els vehicles i posar-se en lloc segur.

Arribaven dotacions de Bombers. Fins a setze. El bomber fora de servei els va obrir camí. La C-16 es començava a col·lapsar, i la C-58. Van quedar tallades.

A l’1.39, les flames ja devoraven la cua del camió. Tres minuts després es va produir la deflagració en un dels compartiments. A l’1.47, el foc es va contagiar a la mitjana de l’autopista, en el punt quilomètric 19. Els bombers van enviar a un mitjà aeri per a remullar els voltants i dificultar l’extensió de l’incendi.

A l’1.55, un responsable de l’escola Sala i Badrinas, a Segle XX, va telefonar a emergències, inquiet per la fumera espessa i per saber si el centre havia de prendre alguna mesura especial de protecció. Se li va recomanar tancar les finestres.

Talls
La C-16 continuava tallada al trànsit en sentit Manresa. A les dues de la tarda el foc va arribar a la via del tren de Ferrocarrils. La companyia ja havia estat advertida perquè interrompés el seu servei. No es podia circular entre les estacions de Terrassa Rambla i Les Fonts i es va habilitar un servei alternatiu d’autobusos urbans de Tmesa entre totes dues estacions.

A les 2.10, el foc en el camió estava controlat, però seguia la fuga de combustible. A les 2.18 l’incendi cremava massa forestal, però sense gravetat. A les 2.34 quedava foc residual en la cisterna i el forestal estava controlat. A les 2.41, l’helicòpter de Bombers descarregava una altra vegada aigua.

Protecció Civil de la Generalitat va activar en fase d’alerta el TRANSCAT, el pla especial d’emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril. Poc després, l’Ajuntament va activar, també en alerta, el pla d’emergències municipal. Un comitè d’emergències es mantenia operatiu, seguint de prop les actuacions dels bombers, gestionant la informació sobre la situació i l’estat de les comunicacions. El pas a l’autopista C-58 des de la Rambleta del Pare Alegre es va tallar també. Els voltants de Terrassa estaven col·lapsats. “Aquest accident no suposa un perill per a la població”, deia Protecció Civil. Se succeïen les trucades de veïns que veien fum i no sabien d’on procedia

El foc va ser extingit a les 7.53 de la tarda amb una maniobra de sufocament amb escuma que va apagar les flames. Abans, segons Bombers, les hores de foc intens no permetien, per seguretat, “que els efectius poguessin aplicar tècniques d’extinció més ràpides”.

To Top