Terrassa

La comarca fa costat a la vaga del clima del 27 de setembre

El Consell Comarcal del Vallès Occidental s’ha posicionat a favor de dos temes d’interès general i d’actualitat permanent, com són el medi ambient i la immigració. El plenari, celebrat aquest dijous, va aprovar dues mocions del grup d’ERC. La primera en referència a la 3a. Vaga pel Clima del 27 de setembre i per l’emergència climàtica, que ha tingut majoria, amb el vot afirmatiu de tots els grups excepte Ciutadans i PP que s’han abstingut. La segona, una moció en suport a les ONG que treballen en el rescat i salvament al Mediterrani, que s’ha aprovat per unanimitat de tots els grups comarcals.

En relació a la primera, el plenari es suma a les jornades de mobilització pel clima convocada per més de 100 col·lectius, que demanen que es declari de manera immediata l’emergència climàtica i la posada en marxa urgent de mesures concretes per reduir ràpidament a zero les emissions netes de gasos d’efecte hivernacle. També es promou sistemes de recollida eficients en l’àmbit comarcal, que garanteixen un % de recollida selectiva neta mínim de l’ordre del 70% i que posin el focus en la recollida de la matèria orgànica de qualitat amb un nivell d’impropis inferior al 3%; així com ampliar les zones verdes en els municipis. Altres mesures que inclou la moció aprovada és promoure la mobilitat sostenible, el transport públic i millorar els carrils bici. La moció exigeix també al Govern el compliment dels compromisos vigents en el marc de la normativa europea sobre clima i energia 2030. Aquesta normativa demana un mínim del 40% de reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle en relació als nivells de 1990; un mínim del 27% de millora d’eficiència energètica i el mateix percentatge en quota d’energies renovables.

Pel que fa a la moció de suport a les ONG que treballen en el rescat i salvament al Mediterrani, el Consell Comarcal reitera el seu compromís com a zona d’acollida, posant a disposició del Govern i de les entitats socials que treballen amb persones refugiades els recursos materials i econòmics necessaris.

La comarca exigeix al Govern de l’Estat que faci efectiva la sentència del Tribunal Suprem que l’obliga a tramitar les sol·licituds d’asil de 19.500 persones. També li reclama que compleixi amb les 18 sentències per les quals ha de transferir a la Generalitat, al llarg de 2019, la competència i els recursos per a l’acollida de les persones immigrades, sol·licitants d’asil, refugiades i beneficiàries de la protecció internacional. Per últim, la comarca insta a la Unió Europa donar tot el suport a les ONG i al Govern de Catalunya que defensi els interessos i l’activitat de les ONG s catalanes en tasques de rescat i salvament.

To Top