La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Terrassa han creat un marc estable de treball que confirma el tracte "preferent" que el president Quim Torra havia promès a Terrassa com a tercera ciutat de Catalunya. L’alcalde Jordi Ballart es va reunir ahir a la tarda amb la primera autoritat de Catalunya en una primera trobada per constituir una comissió bilateral entre les dues institucions, un marc estable on es treballaran temes estratègics i prioritaris per Terrassa i també per a l’administració autonòmica.
A la reunió al Palau de la Generalitat hi van assistir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet i la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de Terrassa, Lluïsa Melgares. Al final de la trobada es va acordar que la pròxima reunió es celebrarà a Terrassa a finals d’octubre o principis de novembre. A aquesta segona comissió també hi assistirà el president Quim Torra, que ha manifestat la seva voluntat de visitar Ca N’Anglada.
Cent propostes
Serà el moment per començar a treballar els temes que la ciutat té en cartera i que ja estan en mans del Govern. Ahir Ballart va entregar al president un dossier amb cent qüestions en les quals espera "que puguem treballar de manera cooperativa, cercant noves fórmules que permetin tirar endavant els projectes", va comentar l’alcalde després de la trobada.
En el decurs de la primera reunió es van comentar de manera preliminar alguns temes prioritaris, com el cobriment d’un tram de la riera del Palau i el tractament de la riera de les Arenes. "La Generalitat és la titular de les infraestructures -comenta Ballart- i l’objectiu és que incorpori els projectes al Pla Director de Rieres de Catalunya. Aquest és un dels temes que tractaren a la primera reunió de la comissió".
L’Ajuntament es mostra disposat "a cercar solucions cooperatives" que permetin superar "l’escull econòmic" que pot frenar l’execució d’alguns projectes. La fórmula pot passar, diu, per "la cessió d’edificis municipals quan no hi hagi recursos autonòmics per fer-ne un de nou". La fórmula podria resoldre projectes pendents com el de la nova Escola Sala Badrinas o la residència per a gent gran de Sant Pere Nord. "La ciutadania no te la culpa que aquests temes siguin competència d’un altre administració".
Generalitat i Ajuntament de Terrassa mantindran inicialment dues reunions bilaterals l’any. Seran trobades que aniran precedides d’un ordre del dia i de treballs preliminars. Ahir va quedar clar que alguns dels temes que preocupen a la ciutat hauran d’esperar.
Com el canvi de zona tarifària. "És el primer tema del dossier, però el conseller Damià Calvet ha deixat clar que el problema s’acabarà amb la T-Mobilitat, que entrarà en servei el gener de 2021", explica Ballart. "Intentarem cercar solucions per acabar amb aquest greuge, seguirem insistint a la tardor".
Pel que fa al perllongament del Quart Cinturò, com a mínim, fins a la Ronda Oest de Sabadell, tal com defensen conjuntament Terrassa i Sabadell, caldrà "esperar que passin les eleccions generals per fer força conjunta amb la Generalitat" davant el Ministerio de Fomento.
"El dia que s’acabi el tram Olesa-Viladecavalls, 150 mil cotxes arribaran al barri de Can Roca i col·lapsaran els carrers i l’avinguda del Vallès -alerta Ballart-. Si tenen una alternativa millor, estem disposats a escoltar-la".