La primera reunió d’aquest mandat del Consell d’alcaldies del Vallès Occidental va concloure amb el compromís de tots els municipis de posar fil a l’agulla a la lluita contra el canvi climàtic. Els dirigents dels 23 municipis van acordar declarar l’emergència climàtica a la comarca, una declaració institucional que asseguren que es traduirà en mesures concretes per millorar la qualitat de l’aire. De moment, el pla no té data, com tampoc hi ha un esbós de les accions concretes, però els alcaldes i alcaldesses insisteixen que s’hi posen de seguida i que l’acord no quedarà en paper mullat.
La declaració d’emergència climàtica, com ja ha fet Sevilla i com farà ben aviat Barcelona, es vol fer servir per exemplificar davant la ciutadania que "tenim un problema i ens posem a treballar de manera concreta", segons paraules del president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez. Qui també és alcalde de Castellar va explicar ahir que l’acord assolit al Consell d’alcaldies (nom amb què s’ha rebatejat el fins ara Consell d’alcaldes i alcaldesses de la comarca) comportarà la constitució d’una taula tècnica i una altra política per redactar un pla supramunicipal d’acció per a la millora de la qualitat de l’aire. Per elaborar-lo es demanarà l’ajut de la Diputació de Barcelona, la Generalitat i els ajuntaments de les dues cocapitals de la comarca, Terrassa i Sabadell, que ja han començat a aplicar mesures per reduir la contaminació atmosfèrica. El que es pretén és "donar coherència i sentit a totes les mesures que es fan a la comarca", va remarcar Giménez. "La contaminació no acaba en cap municipi. És essencial la coordinació perquè les accions que es porten a terme en un municipi afecten a tot el seu sistema urbà", va insistir.
La pol·lució mata
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, també va subratllar la necessitat de "sumar esforços" i tenir una estratègia comuna que permeti "coordinar-nos" amb la "gran Barcelona" perquè les mesures que es prenen a la capital afecten el Vallès Occidental. La comarca, va dir, "vol participar de les decisions que es prenen a l’àrea metropolitana i complementar-les. En paraules de Giménez, "la comarca vol exercir de lobby de pressió des de la segona corona", ja que "moltes de les mesures que es prenen es fan amb una visió ‘barcelonacentrista’".
L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va insistir en la necessitat de donar alternatives a qui viatja en vehicle privat: "Les mesures han d’anar acompanyades d’opcions perquè la ciutadania vegi que són un element de millora per a la seva qualitat de vida". El que se sap del cert, va insistir, és que "hi ha morts (quasi 400 a l’any a Barcelona) produïdes per la contaminació".
Farrés va explicar que la cimera que es farà a Sabadell els pròxims 24 i 25 d’octubre sobre qualitat de l’aire ajudarà a visualitzar exemples nacionals i internacionals i mesures concretes per lluitar contra la pol·lució.
En l’acord adoptat també es pretén desenvolupar aquesta estratègia de manera coordinada amb el Vallès Oriental i en col·laboració amb el Baix Llobregat, al mateix temps que es busca reactivar el pla específic de mobilitat del Vallès.
El Consell Comarcal se sumarà al moviment "Friday for future". Del 20 al 27 de setembre es portarà a terme una campanya de sensibilització i es tindrà presència a la manifestació del dia 20 a Sabadell.