El grup municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) porta a debat al ple de setembre la polèmica d’aquest estiu pel deute elèctric de les famílies vulnerables que reclama Endesa. La formació ha presentat una proposta de resolució on demana a la companyia que retiri la seva amenaça d’aplicar talls de llum si no es liquiden els rebuts pendents i reclama a la Generalitat que faci efectiu el desplegament de la Llei 24/2015 contra la pobresa energètica.
La moció, afirmen els socialistes, vol respondre a la carta que Endesa va fer arribar el passat agost a diversos municipis reclamant el pagament del 50 per cent del deute. La proposta de resolució podria coincidir al proper ple de setembre amb la que impulsen els 50 municipis -entre ells Terrassa- reunits el passat dia 5 a la nostra ciutat. A la cimera van demanar que cap administració pagui els rebuts pendents, van reclamar a Endesa que el condoni el deute, i van anunciar mocions als ajuntaments catalans.
El PSC manté un posicionament més moderat que els municipis. La formació planteja la necessitat de poder "iniciar una negociació amb un clima de cooperació i diàleg amb l’empresa". Recorda que la Llei 24/2015 mai ha tingut un reglament que la desenvolupi" i proposa que les institucions catalanes treballin per elaborar "un protocol i reglament on es defineixi la gestió del deute generat per les famílies en situació de vulnerabilitat social", amb l’objectiu de garantir que no seran objecte de talls en els subministraments elèctrics.
Els socialistes volen assegurar, diuen, que "ni les famílies en situació de vulnerabilitat ni les administracions locals hauran de fer front al deute" i esperen que el desenvolupament de la Llei 24/2015 en doni cobertura legal.
Terrassa, mig milió d’euros
A Terrassa el deute s’acosta al milió d’euros. Endesa reclama a l’Ajuntament de Terrassa el pagament de la meitat del deute de 800 famílies en situació de vulnerabilitat, el que suposa que l’administració local hauria de satisfer mig milió d’euros.
El grup municipal planteja a la seva proposta de resolució la necessitat de crear "una acció conjunta institucional per donar una resposta coordinada a la pobresa energètica". La formació recorda que un estudi de l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques deia que la pobresa energètica afectava l’any 2016 a l’11 per cent de les llars catalanes.w