El nou curs escolar començarà amb pocs barracons a Terrassa. Només queden els de l’Escola Sala i Badrinas, situada a la carretera de Rubí i en el Parc de Vallparadís. El col·legi públic d’infantil i primària fa 8 anys que està instal·lat en la provisionalitat i no ha estat fins fa uns mesos que s’ha activat la redacció del projecte de l’edifici al solar del Segle XX.
L”Ajuntament i l’AMPA fa temps que reivindiquen la nova escola però la pressió s’ha fet més visible i persistent aquest últim curs, donat que sortirà la primera promoció de primària. Els pares, contents amb el projecte pedagògic, consideren que seria bo que aquest tingués continuïtat a la secundària amb un mateix equip i instal·lacions.
La conselleria era fins fa poc prudent en aquesta petició i insistia en què el compromís era construir l’escola d’infantil i primària. Però ara hi ha hagut un canvi de posició o si més no un replantajament. Preguntat sobre la demanda, el director de Serveis Territorials d’Educació, Jesús Viñas, va reiterar que "l’acord del Govern és fer l’escola de primària" però va afegir que "estem estudiants si és viable fer una ampliació per fer l’Institut-escola". Viñas va anunciar aquest matís, important, en la roda de premsa d’inici del curs escolar que va tenir lloc el dimecres a la seu de Serveis Territorials a Sabadell. Ho va fer en el torn de preguntes i sobre el tema de futurs centres 3-16 per Terrassa. Quan se sabrà si serà un INS-escola? Doncs, probablement aviat. "Estem parlant amb l’Ajuntament. Tenim diverses peces en joc que hem de resoldre i entre elles hi ha els nous INS-escola Auró, i el Sala i Badrinas", va dir Viñas.
El Pere Viver, el primer
Com se sap, aquest curs s’inaugura el primer d’aquesta tipologia- És l’INS-escola Pere Viver al Pla del Bon Aire. El nou model permet que els alumnes pugui estudiar tota l’etapa obligatòria, infantil, primària i ESO, en un mateix centre, seguint així el model consolidat de la concertada. El Pere Viver serà el primer però té precedent. El curs passat va comencará l’Escola Marquès Casals i l’INS Jaume Cabrè a Sant Pere Nord. Són dues titularitats diferents però l’institut està ubicat al col·legi i és nutreix dels seus alumnes de primària. Tot apunta que es consolidarà com un sol centre.
El nou conseller Josep Bargalló, d’ERC, és un clar partidari d’aquest model perquè no solament aporta avantatges en la continuïtat d’un projecte pedagògic. Hi ha d’altres com, per exemple, que els alumnes de secundària tinguin un horari més racional i puguin dinar al centre i fer activitats extraescolars en el mateix lloc. Dos aspectes sense resoldre quan es va implantar la jornada concentrada a l’ESO.