La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marin, va demanar ahir als ajuntaments que no paguin la factura elèctrica de les famílies sense recursos després que la companyia Endesa hagi reclamat el copagament i amenacés de tallar el subministrament dels clients vulnerables a partir de l’octubre. Marin va donar «la instrucció que no es pagui absolutament res a Endesa perquè aquest és un tema que hem de treballar conjuntament les administracions, començant i liderant per la Generalitat de Catalunya, que és la competent en matèria de serveis socials a Catalunya».
Marin es va reunir ahir amb els alcaldes y representants municipals de la provincia de Barcelona i amb les entitats municipalistes a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona. Després de la trobada, la presidenta va instar als municipis a no liquidar la factura que reclama Endesa i va reclamar a la Generalitat que sigui ella la que tanqui un acord amb la companyia Endesa i pagui el percentatge pactat.
A la reunió a la Diputació va participar la diputada i tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de Terrassa, Lluïsa Melgares, que ahir va voler "agrair la convocatòria en un moment en què el món local està molt preocupat".
La regidora de Terrassa creu que la solució al pols entre Endesa i les administracions catalanes passa per "un conveni marc per a tothom" que fixi les condicions de liquidació. Com Marin, Melgares creu que és la Generalitat qui ha de liderar la negociació amb les companyies perquè "els ajuntaments no som finalistes. Donem serveis socials per cessió de competències".
Melgares fa una crida a la "tranquilitat" per afrontar el tema i posa sobre la taula dos qüestions claus per una solució satisfactòria.
Melgares creu que qualsevol acord amb Endesa i amb les altres elèctriques sobre el deute de les famílies vulnerables requereix "una auditoria prèvia dels contractes de les famílies. Cal revisar conceptes com la potència, les discriminacions horàries o si s’apliquen o no les bonificacions abans d’establir l’import real del deute i qui paga que".
La regidora va proposar també ahir la creació d’un observatori que faci seguiment del desenvolupament de la Llei 24/2015 de Pobresa Energètica i corregeixi les indefinicions.
Sense amenaça, un altre escenari
Endesa feia arribar l’1 d’agost una carta a 400 municipis catalans amb un deute superior als 10 mil euros on els advertia que havien de liquidar un deute global de 10 milions d’euros i, si no ho feien, començarien a tallar el subministrament a les famílies deutores a l’octubre. ""Sense aquesta amenaça -comentava ahir Melgares-, l’escenari avui seria molt diferent". La regidora de Tot per Terrassa demana "respecte per la institució municipal" i pregunta a Endesa -la primera companyia que ha anunciat la seva disposició a afrontar la meitat del deute- "per què no va enviar la carta a la Generalitat o la Diputació?".
Avui, una cinquentena de municipis debatran a Terrassa la situació amb l’objectiu de fer un front comú en el tema dels impagaments de les famílies vulnerables. "Serem fidels al respecte en les relacions entre administracions", avançava ahir Melgares, però "cal cercar una solució que no comprometi als ajuntaments i cal desenvolupar la llei 24/2015 per resoldre tots els problemes de pobresa energètica i també d’ habitatge".