L’oferta universitària es àmplia i diversa i cal fer activitats per informar i captar l’alumnat que vol fer estudis superiors. En aquest sentit, totes les universitats tenen accions de promoció per difondre els seus estudis entre els estudiants de batxillerat i també de cicles formatius que han fet l’opció d’estudiar una carrera en acabar l’etapa secundària.
La Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Àudio-visual (Eseiaat ) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és un dels centres més actius en aquest tipus d’iniciatives. Aquest curs 2018-19 ha organitzat 13 activitats per divulgar la seva oferta entre estudiants, professorat i pares i mares del sector de la secundària.
El programa ha tingut un resposta molt positiva. Més de sis mil estudiants s’han apropat a la gran escola d’enginyeries per conèixer les deu titulacions i el seu pla d’estudi, així com els serveis de què disposa. A més a més, la Eseiaat també ha promocionat el seu campus a fires d’ensenyament i esdeveniments divulgatius a diferents punts de la geografia catalana.
Balanç positiu
El balanç és força positiu. En aquest sentit, Núria Salan, sotsdirectora de promoció dels estudis de l’Eseiaat, ha explicat que “estem fent un gran esforç per fer arribar al nostre públic objectiu la nostra oferta d’estudis. Volem transmetre que formem els enginyers i enginyeres que necessita el país al segle XXI, i que per les nostres dimensions, som un centre clau per al desenvolupament econòmic i social de Catalunya”.
La sotsdirectora ha afegit que reforcen aquest missatge amb tres idees de pes: “L’enginyeria i la tecnologia canvien el món, que som l’escola d’enginyeria més important de Catalunya amb més de 800 graduats i graduades cada any i que ens hem guanyat l’etiqueta de centre de referència en innovació i qualitat de la docència, en deu premis al llarg dels darrers anys”.
Els més de sis mil estudiants que han visitat el campus de la UPC provenen de 60 centres d’arreu de Catalunya i les Illes Balears. La majoria han anat fins a la Eseiaat acompanyats pels seus pares i mares i el seu professorat.
El programa d’activitats de promoció es realitza durant el curs com ara les 7 Jornades de Portes Obertes, que es distribueixen en diferents mesos. En concret han estat més de 739 els estudiants que han pogut conèixer els estudis, els serveis, les sortides professionals i les instal·lacions de l’Eseiaat juntament amb 779 pares, mares i professors. El Mercat de la Tecnologia del Vallès i les Proves Cangur de Matemàtiques també son activitats amb gran participació, amb 400 i 880 estudiants, respectivament. Una altra de les accions fetes amb èxit són els tallers de divulgació tecnològica (prop de 350 alumnes), així com les visites al campus (300) o les accions de l’Ajuntament en el marc de la Mostra del Coneixement (518). D’altra banda, el campus tecnològic d’estiu de la Eseiaat compta aquest curs amb 77 estudiants.
L’escola també promociona els seus estudis a l’exterior, a través d’activitats pròpies u organitzades per altres institucions. Així, professors i professores de l’escola han portat a terme conferències de divulgació tecnològica a instituts i centres de tot Catalunya a les que han assistit prop de 1.000 estudiants d’ ensenyament secundari. Els i les docents també s’han implicat en presentacions a onze centres de secundària amb més de 500 estudiants de batxillerat i ESO.
Cal afegir també el paper de l’Eseiaat com a organitzador d’activitats al Mobile World Congres, a la Festa de la Ciència de Barcelona o al Saló de l’Ensenyament.