El Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat, fou creat l’any 1994 per a l’Ajuntament de Terrassa, amb la intenció d’exercir com un òrgan de gestió del coneixement , encarregat d’elaborar i tractar la informació relativa a l’evolució de la ciutat i el seu context. Aquest any compleix el seu 25è aniversari. Un quart de segle en el qual ha estat un suport a la presa de decisions en la definició de polítiques públiques, mitjançant l’aportació de coneixement sobre l’evolució de la ciutat i el seu entorn territorial i les activitats humanes que es produeixen.
Durant els seus 25 anys d’existència, el Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat ha introduït un sistema d’elaboració i tractament de tota la informació estadística existent sobre Terrassa i el seu sistema urbà. En el seu catàleg consta l’elaboració de més de 500 publicacions com 22 Anuaris Estadístics de Terrassa, 20 Informes de Conjuntura, 11 informes sobre Indicadors de Sostenibilitat, 240 informes sobre l’ estructura econòmica i el mercat laboral local, 136 estudis de fons, una vintena de documents sobre l’evolució i la projecció demogràfica, 45 articles d’ anàlisi socioeconòmic i ponències metodològiques i sis enquestes específiques i baròmetres d’opinió.
A més, aquest servei ha participat activament al llarg d’aquests 25 anys en diferents xarxes tècniques i fins i tot ha fundat algunes d’elles, com és el cas de la Xarxa dels Observatoris per al Desenvolupament Econòmic Local, la xarxa "El Perfil de la Ciutat", LifeProfiles o l’ Observatori de la Sostenibilitat, entre d’altres.
Definir estratègies
A més d’administrar, desenvolupar, interpretar i difondre informació diversa sobre la ciutat i el seu sistema urbà, el Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat contribueix a la definició d’estratègies de desenvolupament coherents, factibles i sustentables, amb les que fomenta accions de suport a les estructures locals. Per tant, és un òrgan que afavoreix la reflexió i l’acció de les col·lectivitats locals i d’agents econòmics i socials, amb l’objectiu d’obtenir el màxim concert possible en la definició de les polítiques socials. També s’encarrega d’avaluar l’impacte d’aquestes polítiques, i proposa mesures alternatives per la millora de l’acció pública en matèria de qualitat de vida, i genera dades primàries mitjançant enquestes d’opinió sobre l’evolució de la ciutat i, sobretot, dels serveis públics al municipi. Tot el seu coneixement s’ha plasmat en un portal específic de xifres, a la web corporativa del consistori.