Terrassa

“Aviseu si detecteu sospitosos”

Punt clau: "És important denunciar de manera immediata qualsevol fet delictiu, així com també avisar en cas de detectar persones sospitoses". L’Ajuntament de Terrassa, a través de la Policia Municipal, recorda tot un seguit de mesures preventives per evitar fets delictius durant les vacances. La lluita contra els robatoris a habitatges és primordial, doncs aquesta tipologia delictiva repunta durant el període de vacances d’estiu, i els Mossos d’Esquadra posen l’accent en aquest àmbit de seguretat.

La Policia Municipal recorda que és important denunciar "de manera immediata" en aquest cos, o bé als Mossos d’Esquadra, qualsevol fet delictiu. "També és aconsellable avisar-los en cas que es detectin persones sospitoses, ja que una trucada pot evitar un possible delicte". Millor pecar per excès que per defecte. La policia aconsella als ciutadans "no tenir objectes de valor a casa". En cas de tenir-ne, és bo fer un inventari on constin el tipus d’objecte, la marca i el número de fabricació. "Si podeu, graveu-hi el vostre DNI", diu la policia. "Dipositeu els objectes de valor en caixes de seguretat bancàries o sota la custòdia de persones de confiança que no hagin d’absentar-se", afegeix.

Els cossos policials també demanen desconfiar "dels serveis tècnics que no hagin estat sol·licitats o no portin acreditació oficial". Demaneu sempre la identificació al personal de l’aigua, la llum, el gas o el telèfon i comproveu el servei, trucant a la companyia. Desconfieu del número de telèfon que us faciliti el possible instal·lador.

Portes i finestres
"Abans de sortir de casa, comproveu que les portes i finestres estiguin ben tancades, incloses les que donen a espais comuns, com celoberts o terrats, i tanqueu la porta amb clau, encara que sigui per poca estona", destaca el llistat de recomanacions de seguretat, que recorda la importància dels sistemes de seguretat a les portes. I la necessitat de reforçar la porta del terrat, "que ha d’estar sempre tancada, encara que es pugui obrir manualment des de l’interior".

"Una balda interior a les portes d’accés és mol útil", diuen els Mossos d’Esquadra, partidaris de la instal·lació de persianes en totes les finestres i els balcons. "Hi ha forrellats interiores autoblocants que permeten evitar l’obertura des de l’exterior", indica el cos policial abans de recomanar extremar la precaució si hi ha obres a l’exterior de l’edifici: "Assegureu-vos que no es pot entrar al vostre pis per les bastides o les escales".

Alarmes
La instal·lació d’alarmes ha de complir els requisits legals i el sistema ha d’estar connectat a una central receptora. "Connecteu-la sempre, mentre dormiu i quan sou fora de casa: contribueix a incrementar la seguretat", afirmen els mossos, que aconsellen la protecció "per mitjà de portes blindades i reixes a les finestres".

És recomanable instal·lar un pany "que disposi almenys de tres punts d’ancoratge al bastiment de la porta". Quan marxeu de vacances, "deseu els objectes valuosos en llocs segurs i comproveu que portes i finestres quedin ben tancades". Tot i això, quan sortiu del domicili, eviteu abaixar totalment les persianes. És important també avisar de la marxa a persones de confiança que recullin la correspondència i facin un cop d’ull de tant en tant a l’habitatge. Per la resta de persones, prudència: "Sigueu discrets a l’hora de comentar l’absència, eviteu donar detalls a les xarxes socials o comentar-ho amb gent desconeguda". I "no deixeu senyals visibles que facin pensar que sou fora de casa". Tampoc debem optar per la solució de la catifa: "No deixeu les claus a cap amagatall extern al domicili", recomanen els mossos.

"En cas de grans períodes d’absència, instal·leu un temporitzador automàtic que encengui els llums, la ràdio o la televisió a petits intervals de temps", informa la Policia Municipal. Els mossos aconsellen instal·lar temporitzadors automàtics de llums interiors o exteriors a qui visqui en cases aïllades.

La clau
Abans de sortir de casa, "comproveu que les portes i finestres estiguin ben tancades, incloses les que donen a espais comuns, com celoberts o terrats, i tanqueu la porta amb clau, encara que sigui per poca estona"

To Top