Terrassa

Reversió d’una finca del BBVA per no haver fet pisos socials

L’Ajuntament de Terrassa torna a ser el propietari de la finca emplaçada al número 77 del carrer del Torrent, al barri del Torrent del Pere Parres. Des de feia deu anys, el solar era propietat de Caixa Terrassa, primer, i BBVA, recentment, però en no haver-se construït els pisos de protecció oficial que estaven previstos, l’Ajuntament ha recuperat els terrenys.

Fins a arribar a la reversió de la finca hi ha una llarga història. El setembre de 2006, l’Ajuntament en ple va cedir els terrenys a favor de la Societat Municipal d’Habitatge (Habitatge Terrassa). El solar té una superfície de 941,78 m² i 2.703,21 m² de sostre edificable que estan destinats a habitatge de protecció oficial. L’acord plenari disposava la reversió automàtica de la finca en cas que, transcorreguts deu anys des de la inscripció registral de la mateixa a nom del cessionari -fet que es va produir el gener de 2009- no s’hagués dut a terme la construcció d’habitatges en règim de protecció pública.

Més tard, Habitatge Terrassa, l’instrument públic amb què s’ha dotat l’Ajuntament per fer pisos protegits, la va vendre a Caixa Terrassa per valor de 800 mil euros. La venda, matisa el nou regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, estava condicionada a què es fessin els habitatges de protecció oficial. De fet, l’operació es produeix en el marc d’un conveni signat entre l’entitat bancària i el Consistori el juny de 2007. L’acord establia la col·laboració entre Habitatge Terrassa i l’antiga caixa d’estalvis, en la seva condició d’entitat financera sense afany de lucre, per fomentar la promoció d’habitatges protegits. El conveni establia, específicament, la prohibició de cedir per part de Caixa Terrassa o les entitats del seu grup qualsevol dret i obligació resultant d’aquest conveni a favor de tercers aliens al seu grup, i s’establia l’obligació de notificar les transmissions de drets i obligacions del conveni a favor d’altres entitats del grup a l’Ajuntament. El Consistori es podria oposar en cas que no es demostrés el manteniment del caràcter benèfic i social, la naturalesa d’entitat sense ànim de lucre i la qualitat tècnica i de solvència de l’entitat cessionària.

Després del procés de fusions i desaparició de Caixa Terrassa, ara la finca havia passat a mans de la societat mercantil Divarian Propiedad SA Sociedad Unipersonal, grup immobiliari procedent del grup BBVA i considerat un fons voltor.

Futurs pisos de lloguer
Un cop constatat que el solar no s’ha destinat a l’ús previst en el temps acordat, l’Ajuntament ha revertit la finca a favor seu a cost zero. El regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, afirma que aquesta mesura demostra que “el nou equip de govern està decidit a fer servir totes les eines legals al seu abast per posar les necessitats de les persones al centre de l’acció política”. L’edil explica que la intenció de l’executiu és cedir el solar a una cooperativa d’habitatge -model poc explotat a Terrassa- per construir pisos assequibles de lloguer. Aquesta cessió es pretén fer després de l’aprovació del Pla Local d’Habitatge, que va quedar pendent en el mandat passat, i que Caballero espera que pugui veure la llum abans d’acabar l’any.

La tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, subratlla que la reversió “permetrà fer polítiques públiques de sòl i habitatge de protecció pública, tan necessari a la ciutat, i lluny de l’especulació”.

To Top