Les famílies de Terrassa que tenen nens escolaritzats han demanat un total de 5.186 beques de menjador pel curs vinent. Són 222 peticions més que l’any passat (es van tramitar 4.964) en la mateixa data, és a dir a mitjans del mes de juliol, segons dades de Serveis Municipals de l’Ajuntament. L’augment reflecteix que segueix creient el nombre de famílies que estan en situació de vulnerabilitat i, segurament, és possible que influeixi el fet de que torna a incrementar-se la demanda d’escolarització fora de termini, la matrícula viva.
Les sol·licituds realitzades ja han començat el seu tràmit per tal de saber quantes s’adjudicaran. Primer es presenten a l’Ajuntament i després aquest ho envia al Consell Comarcal del Vallès Occidental i aquest al departament d’Educació de la Generalitat. El departament es qui revisar cadascuna i fa l’adjudicació. Es preveu que, a finals de juliol, Educació comuniqui al Consell Comarcal l’assignació de beques. En el moment que el Consell Comarcal les tingui es comunicaran als ajuntaments i aquests a les famílies sol·licitants.
Els ajuts que es demanen pel curs 2019-20 corresponen a 3.474 famílies de la ciutat. Les persones que es volen acollir a la beca han tingut aquest any dues alternatives; una d’elles tramitar la sol·licitud de manera presencial i l’altra per via electrònica. El nou model en la gestió ha aportat més avantatges a les famílies. "Hem fet un gran esforç però ha estat un èxit perquè hem estalviat moltes cues i hores d’espera", va manifestar la directora de Serveis Municipals, Lucia Linuesa.
Subvencions diverses
La xifra de peticions d’ajuts de beca menjador i la d’assignacions s’incrementa des de la crisi econòmica. L’Ajuntament recull les sol·licituds, que aquest any també i espera les adjudicacions per valorar com ha d’actuar davant les necessitats. La gran majoria són per als nens que fan primària a l’escola pública (són les que tenen menjador) però també hi ha algunes per secundària. Les beques tenen una subvenció diferent en funció dels ingressos econòmics de la família. Hi han ajuts del cent per cent, del 50 per cent (aquests són la majoria) i del 25 per cent.
Un cop rebuda la resolució, l’Ajuntament està amatent per si cal i com ha de fer les aportacions. Com se sap, el servei del menjador escolar a la pública està adjudicat a una empresa privada, Serhs, que en el seu dia es va comprometre a donar 500 beques de l’import del cent per cent cada curs.
El govern municipal va decidir que era millor distribuir aquests ajuts en mil beques per un import del cinquanta per cent. D’aquesta manera, l’Ajuntament pot complementa més beques que no cobreixen el cent per cent de l’import. Aquesta mesura es va prendre perquè hi havien famílies que havien de renunciar a la beca quan aquesta no era del tot gratuïta perquè no podien pagar la part de l’import que els pertocava. El curs que acaben de deixar es va tancar amb un total de 4.672 beques de menjador però amb subvenció diversa.
La gestió que fa Serhs del menjador a la xarxa pública s’ha qüestionat diverses vegades. L’empresa va aconseguir el concurs per un període de quatre anys que finalitza el curs vinent. En aquest context, la nova regidora d’Educació, Teresa Ciurana, ja ha explicat que hi ha dos escenaris. Un d’ ells és fer un estudi sobre un model de gestió diferent, municipal, i quin cost tindria. Una vegada pressa la decisió, s’haurà de fer un nou plec de condicions per realitzar el servei. L’informe sobre la municipalització del servei és una de les peticions que ha fet la plataforma de pares i mares d’escoles públiques, La Pepeta, al nou equip de govern municipal que presideix Jordi Ballart, de Tot per Terrassa, i que compta amb Esquerra Republicana. Precisament, l’àrea d’Educació és gestionada per ERC i n’és titular Teresa Ciurana, exprofessora de secundària i expresidenta de l’Associació de Mestres Alexandre Galí. També la conselleria d’Educació està governada pel mateix partit i liderada per Josep Bargalló. Precisament, la igualtat d’oportunitats és un dels objectius principals que persegueix Bargalló i ja va anunciant i aplicant mesures. Fa pocs dies, el conseller d’Educació va avançar que els instituts-escola podran fer servei de menjador per tot l’alumnat. La proposta afavoreix Terrassa, en concret al nou Institut-escola Pere Viver i, segurament, a l’Escola Marquès Casals i a l’Institut Jaume Cabré.
La directora de Serveis Socials, Lucia Linuesa, va reiterar que "la nostra missió es que tots els alumnes necessitats tinguin el servei d’alimentació cobert. I si s’han de fer dos torns, crec que no ha d’haver-hi problemes per portar-ho a terme". I va donar com exemple la posada en marxa de menjadors per secundària als instituts Mont Perdut, Santa Eulàlia, Cavall Bernat i Nicolau Copèrnic, amb iniciatives diverses. Tot, amb la finalitat de donar continuïtat als nens que disposen d’ajut a la primària i no quedin descoberts a la secundària.