La línia R4 de Rodalies està d’enhorabona a Terrassa. Entre 2016 i 2018 els trens de Renfe van guanyar a Terrassa 5.371 viatgers. És un increment record i la confirmació que el perllongament de Ferrocarrils de la Generalitat i la intermodalitat de les dues línees, connectades a l’Estació del Nord, continua sumant nous viatgers al transport públic.
Les dades d’aforament de Rodalies a Terrassa revelen el bon moment que viu la línia a la ciutat. L’any 2018 van pujar al tren 23.189 viatgers a les estacions del Nord i a Terrassa Est. Dos anys abans, l’aforament registrava 18.818 viatges diaris a la ciutat, cinc mil menys.
L’estació que més viatgers ha guanyat és Terrassa-Estació del Nord, amb 3.484 usuaris més cada dia, un 26,4 per cent. A Terrassa Est pugen ara 1.907 persones més al tren que l’any 2016, el que suposa un increment de demanda del 40 per cent.
Els bons resultats de Rodalies a Terrassa coincideixen amb un increment general d’usuaris a tots els serveis de la companyia que operen a Barcelona. A 2018, 410.984 persones van pujar als trens de Renfe, una xifra similar a la de 2006 (411.400 viatgers), abans que la crisi.
A Terrassa, els resultats milloren tots els registres anteriors de la companyia a la ciutat. El 2006, abans que la desacceleració econòmica impactés de ple també en el transport col lectiu, 16.399 persones agafaven el tren a l’Estació del Nord (Terrassa Est es va obrir a 2008). És practicament la mateixa xifra de viatgers que avui pugen a l’Estació del Nord (16.586). Però ara cal sumar els més de 6 mil passatgers que ho fan a l’estació Terrassa Est. 23.189 usuaris diaris, una dada històrica per a l’operadora ferroviària.
L’increment d’oferta -una estació de rodalies més a Les Arenes- i sobretot l’intermodalitat amb Ferrocarrils han disparat la demanda a Terrassa, la quarta ciutat de Barcelona amb més viatgers de Rodalies. Per davant hi són la capital catalana, amb 308.036 usuaris, L’Hospitalet, amb 32.300, i Sabadell, que sempre ha superat a Terrassa en número viatgers de Rodalies. La raó, a Terrassa els desplaçaments a Barcelona són més llargs en Rodalies, que en FGC. A Sabadell, els trajectes amb les dues operadores són practicament iguals.
A la ciutat veïna pugen al tren de Rodalies cada dia 28.697 persones, sis mil més que a Terrassa. Malgrat tot, l’evolució de la demanda ha estat més discreta a la cocapitalitat vallesana, que des de 2016 ha guanyat poc més de mil usuaris. La línia a Terrassa en suma 5.371 més.
El cap de setmana, a la baixa
El perfil dels usuaris de Rodalies és similar al de Ferrocarrils de la Generalitat. Els desplaçaments per treball són els majoritaris els dies laborables, quan Rodalies ha mesurat els seus aforaments. Dissabtes la demanda cau un 60 per cent i diumenges un 40 per cent.
En Renfe viatgen homes i dones en la mateixa proporció. El retrat del viatger tipus és el d’una persona d’uns 35 anys, amb estudis mitjans o superiors -el 95 per cent dels usuaris en dies laborables- i que majoritàriament es desplaça per feina, un 62%. els viatges relacionats amb el treball lideren les estadístiques de Renfe.
Els estudiants que viatgen en tren són el 25 per cent, un de cada quatre usuaris de Rodalies a Terrassa.
Treballadors i alumnes fan un ús intensiu del tren. Un 58,4 per cent de les persones que pugen a Renfe ho fan de 5 a 7 dies a la setmana. Es a dir, incorporen el tren també als seus desplaçaments per oci.
Aquest nivell de freqüència i la combinació amb altres modes de transport (metro, bus) dispara la demanda de títols integrats, molt més econòmics que el bitllet únic. De tots els terrassencs o forans que es desplacen en Rodalies a la ciutat, set de cada deu ho fa en aquest moment amb bitllets integrats.
L’intermodalitat suma
L’entrada en servei el 2015 del perllongament de la línia de Ferrocarrils des de la Rambla fins a Can Roca -amb 4 estacions noves: Vallparadís-Universitat, Estació del Nord i Nacions Unides- ha suposat un canvi de paradigma en la mobilitat de la ciutat, on lluny de fer-se la competència, els diferents modes de transport es retroalimenten i guanyen nous viatgers.
Rodalies és el darrer operador que registra record de viatgers a la ciutat. Abans ho va fer FGC, que no ha parat de crèixer des de 2015, i el bus, que no ha deixat de guanyar i usuaris.
No hi ha dades de quins són els trajectes en Rodalies que incorporen més usuaris a Terrassa, però totes les fonts consultades coincideixen en afirmar que els desplaçaments interiors hi juguen un paper clau. Des de 2015, un veí del Pla del Bon Aire pot anar en tren fins Les Arenes combinant FGC i Rodalies, i un veï de Torre-sana pot anar a les noves consultes externes de Mútua amb la mateixa combinació. La ciutadania ha interioritzat la funció de metro que ja fa el tren a la ciutat i la repercussió a la línia de Rodalies, tot i que una mica més tard, ja és una realitat.
Malgrat tot, la recuperació de l’economia i de l’oferta de feina han estat els factors determinants de l’augment dels desplaçaments en Rodalies de i a Barcelona, Sabadell i els municipis de l’àrea metropolitana.
Les dades d’aforament de la companyia reflecteixen l’estancament en la demanda entre els anys 2009 i 2014, els anys més durs de la crisi. A 2014 les xifres de viatgers van començar a remuntar a les dues estacions de la R4 a Terrassa. Val a dir que en aquest moment la R4 nord i sud és la que té més clients a Catalunya: 134.213 cada dia. En dos anys ha guanyat quasi 17 mil nous viatgers.
La clau
El viatger tipus de Terrassa en dia laborable té estudis mitjans o superiors (un 95%) i es desplaça a altres municipis per feina (62%) o per estudis (25%). Un de cada dos terrassencs viatja en tren de manera intensiva, de 5 a 7 dies a la setmana