Els canvis en l’estructura organitzativa de l’Ajuntament i la renovació de la cúpula directiva han generat malestar entre els sindicats de la corporació. No tant per aquests fets en sí, que acostumen a repetir-se en major o menor mesura cada quatre anys, sinó per la forma en què l’Ajuntament ha portat a terme aquesta reestructuració. En concret, els sindicats es queixen que no els han informat prèviament de la creació de nous llocs de treball i de la nova configuració tècnica.
Els sindicats van forçar una reunió amb la direcció de Recursos Humans de l’Ajuntament quan no faltaven ni 24 hores per a la celebració del ple en què es donaria compte dels canvis que eren el motiu de la trobada. Durant la reunió, els van informar de la creació de dues noves direccions d’àrea per desdoblar així el departament de Territori i Sostenibilitat i el de Promoció econòmica i Projecció de la ciutat. També van poder saber els noms dels professionals que ocuparien les set direccions d’àrea que tindrà l’Ajuntament en aquest mandat. Els sindicats van demanar "transparència" en els processos de mobilitat que es poden obrir en cadascuna de les regidories arrels dels canvis a l’"staff " tècnic de primer nivell.
"Entenem que la designació dels càrrecs tècnics de confiança pertoca a l’equip de govern, però ha faltat transparència. Teníem un acord. Abans de fer els moviments i crear nous llocs de treball s’havia d’informar els representants dels treballadors i això no s’ha fet", critica Lluís Ros, secretari general de l’UGT al Consistori.
"Cal una organització estable"
Ros, a més, creu que aquesta potestat respecte dels noms i, fins i tot, respecte a l’estructura no impedeix que caldria dotar l’organització d’un marc relativament estable. "Cal un consens de ciutat per tal que l’estructura de l’Ajuntament sigui flexible com per a què cada equip de govern tingui marge de decisió, però alhora el més estable possible per a què els canvis en l’organització siguin mínims", considera. Ros creu que "l’estabilitat és primordial per a la plantilla perquè els canvis a l’estructura de primer nivell impliquen canvis més avall en els departaments i en les maneres de fer".
També des de CCOO consideren que cal anar cap a un organigrama que cada cop sigui més clar i sòlid. "Estem enmig d’un procés de reestructuració organitzava, però veiem que ara l’equip de govern fa uns canvis que no estaven contemplats", assenyala, en referència al desdoblament tècnic de dues àrees. Juan Carlos Jiménez, de la secció sindical de CCOO, recorda que es va crear una taula conjunta, amb representants dels partits, dels treballadors i un equip tècnic, per avançar "entre tots" en el nou projecte organitzatiu, però dels relleus i els canvis en l’estructura decidits pel bipartit no es va informar "ni en aquesta ni en cap altra taula".
El sindicat no veu encertat el desdoblament d’àrees perquè "implica engreixar l’estructura per dalt". A més, considera que s’ha començat el sostre per la teulada. "Tot i que els càrrecs d’alta direcció són de lliure designació, primer cal obrir la plaça per tal que tothom qui vulgui pugui optar i saber les funcions a realitzar. Així és com s’ha de fer de manera transparent, però s’ha fet al revés."Des del sindicat Salt, Antonia Castillo, coincideix en què "hi ha uns protocols i les places s’han d’assignar de manera transparent, no de forma aleatòria".
Nous directors de serveis
Després dels canvis en les direccions d’àrea que van transcendir divendres passat, l’Executiu local ha començat també a designar els responsables del segon nivell de direcció: els directors de serveis. Per a molts d’aquests llocs ha nomenat a les persones que fins ara estaven en les direccions d’àrea. És el cas de Pere Montaña, que deixa de dirigir Serveis Generals per passar a ser director de serveis de Plans i Projectes de Ciutat. Josep Manel Rodríguez, que el mandat passat era director d’àrea de Desenvolupament Econòmic, exercirà com a director de Relacions amb les empreses municipals i concessionàries. Aquí substituirà Lucio Villasol, que es jubila després que el nou govern li comuniqués que no comptava amb ell. Villasol, que va ser regidor socialista entre el 1991 i el 1999, ha posat així punt final a una llarguíssima trajectòria en l’administració pública.
Marc Cadevall, que fa any i mig va ser escollit per dirigir l’àrea de Territori, torna al servei de Medi Ambient, on ja hi havia estat, com a director de serveis. Un altre canvi es produeix en el servei de Tecnologia i Sistemes d’Informació, que estarà comandat ara per Albert Planell, que deixa Plans i Projectes, on ara anirà Pere Montaña, per aquesta nova responsabilitat.
La directora del gabinet d’alcaldia amb la darrera etapa de Jordi Ballart com a alcalde i també amb Alfredo Vega, Rosa Sanz, passa ara a dirigir el servei d’Activitats Econòmiques. I Josep Playà serà qui assumirà la direcció dels Serveis Jurídics en substitució d’Isidre Colàs, el nou coordinador general.
Al llarg d’aquesta setmana o, a tot tardar, a primers de setembre, s’espera que el govern municipal acabi d’encaixar totes les peces del seu organigrama tècnic.