El servei d’autobús urbà, com molts altres serveis públics, és deficitari. Els ingressos que es reben directament de l’activitat no cobreixen el cost del servei. D’aquí la necessitat de la subvenció que atorga cada any l’Ajuntament. Les dades de 2018 revelen que el que es recapta pels bitllets cobreix el 53% del cost del servei; és a dir que l’usuari, en adquirir algun dels títols de transport, paga la meitat del preu d’aquell viatge.
Les dades de Transports Municipals d’Ègara (Tmesa), que presta servei de transport públic a la ciutat des del 1989, són molt similars a les d’altres empreses del sector. Segons un informe de l’Asociación de Transportes Públicos Urbanos y Metropolitanos (ATUC), el cost mitjà del trajecte en un autobús urbà és de 2,6 euros, quan el preu mitjà del bitllet és d’1,35 euros (1,45 euros en el cas del bitllet senzill de Terrassa), de manera que l’usuari cobreix el 52,6% del cost. La resta, normalment, es cobreix amb aportacions dels ajuntaments.
En el cas de Terrassa, el cost anual del servei de transport col·lectiu de viatgers és de 14,8 milions d’euros (dada que fa referència al 2018). Amb el que paguen els viatgers s’aconsegueix cobrir el 53% d’aquest cost.
Després que Tmesa presentés els comptes de l’exercici 2018, l’Ajuntament ha procedit a calcular la subvenció definitiva. L’aportació municipal, que aquest divendres s’aprovarà al ple, s’ha fixat en 6.051.192,45 euros, un 4% inferior a la liquidada per l’exercici 2017, que va ser de sis milions i escaig. L’Ajuntament explica que l’augment en el nombre d’usuaris ha permès incrementar la recaptació i, per tant, reduir la subvenció.
Tmesa continua en un gran moment pel que fa al nombre de viatgers. L’any passat, l’operador va transportar un total de 13.284.491 viatgers, la qual cosa representa un ascens d’un 4,9% respecte a l’any anterior (quasi 800 mil usuaris més), quan es van registrar un total de 12,5 milions de viatges. L’augment de passatgers experimentat l’any passat ha estat un 8% superior a l’inicialment previst.
Adaptar-se a FGC
L’increment de viatgers havia estat una constant els últims anys, però l’entrada en funcionament de les tres noves estacions de Ferrocarrils de la Generalitat va provocar un breu retrocés en 2016. Tanmateix, l’empresa i l’Ajuntament van actuar amb rapidesa per adaptar la xarxa a la nova realitat del transport ferroviari a la ciutat. Això va donar com a resultat un augment de viatgers el 2017, que s’ha incrementat aquest recent 2018.
El nou gerent de Tmesa, Rafael Cortés, assegura que l’ascens de viatgers i l’assoliment de la xifra de 13,3 milions de passatgers "és el premi a una bona feina feta per part de Tmesa i dels serveis tècnics municipals en entendre que no calia lluitar contra un nou mitjà de transport, sinó col·laborar amb ell". Cortés explica que Tmesa va modificar la xarxa d’autobusos per alimentar les noves estacions i assolir la intermodalitat. "Allò que semblava una amenaça es va convertir en una oportunitat", sosté Cortés, que confirma que el perllongament de FGC ha permès guanyar nous usuaris als autobusos.
Els títols de l’ATM, que permeten utilitzar diferents mitjans de transport, són els més utilitzats, amb un 43%. Li segueixen la T-25 (31,6%), la T-Blanca (12,8%) i la T-16 (1,67%). El bitllet senzill és utilitzat pel 8,17% (era un 7,5% el 2017).
Segons l’enquesta de satisfacció, els usuaris li atorguen una nota de 7,5 sobre 10 al servei d’autobusos. El perfil d’usuari és el d’una dona d’entre 40 i 64 anys resident a Terrassa, que està en actiu, fa sis anys que es desplaça en autobús i utilitza un títol integrat. La població en actiu és el col·lectiu majoritari, seguit dels estudiants i els jubilats. El 67,2% agafa el bus quasi cada dia, sobretot per anar a treballar, seguit dels que es desplacen per fer gestions i per anar al lloc d’estudi. El 44,7% té carnet de conduir.