Terrassa

Què li sembla l’acord del PSC i JxCat a la Diputació?

L’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha estat escollida aquesta setmana presidenta de la Diputació de Barcelona gràcies al pacte entre PSC i JxCat, que s’ha mantingut malgrat les pressions d’ERC. En la segona votació, després de no obtenir la majoria absoluta en la primera, Marín es va imposar amb 23 vots (PSC i JxCat) enfront dels 17 (Esquerra i Tot per Terrassa) que va obtenir el candidat proposat per ERC, Dionís Guiteras. JxCat tenia la clau de la votació, perquè amb els seus set diputats podia decantar la balança cap a la candidata del PSC o cap al proposat per ERC, empatats a 16 diputats. Els intents d’ERC per a revertir el pacte no van prosperar. Tampoc les pressions de l’ANC, que es va concentrar el matí de la votació a les portes de la Diputació. Finalment JxCat va complir l’acord amb el PSC que tanta polèmica ha generat en el món sobiranista. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va afirmar dijous a la tarda que "hi ha un abans i un després" en les relacions amb JxCat després que la formació hagi donat amb els seus vots la presidència de la Diputació al PSC.

La majoria d’entrevistats no entén que Junts per Catalunya hagi pactat amb el Partit dels Socialistes de Catalunya a    la Diputació de Barcelona.

Jaume Rosell Vives
Jubilat, 60 anys

"Em sembla molt malament. No ho entenc. Estan fent tot el contrari del que haurien de fer. Ho estan fent tan malament com saben. Si realment volen la independència, els partidaris han de treballar plegats. Suposo que aquest acord tindrà conseqüències tot i que les relacions entre JxCat i ERC ja no estaven gaire bé."

Anna Torredemer Turu
Metgessa, 59 anys

"És una pena que els independentistes s’hagin dividit. Això frustra als que estàvem il·lusionats amb la idea de la independència. Aquí s’ha vist que cada partit té els seus interessos. A mi això no m’agrada gens; penso que s’ha de mirar per al bé comú. Desgraciadament tot són interessos. Tu m’has fet la punyeta aquí; jo te la faig allà. Jo estic molt decebuda."

Facundo González de las Heras
Jubilat, 69 anys

"Intento estar una mica al marge de la política però considero que tots plegats estan donant una imatge terrorífica del país, de la comunitat… Aquesta situació no té solució fàcil. Els pactes, moltes vegades, són per interessos. L’acord de govern de la Diputació pot tenir conseqüències en les relacions entre JxCat i ERC però em sembla que no seran importants. De vegades fan molt soroll i després no acaba passant res."

Pilar Campos Fornell
Documentalista, 53 anys

"El trobo una mica absurd. Sembla que en alguns llocs serveixin unes coses i en uns altres en serveixin unes altres. Penso que PSC i JxCat són molt diferents com per ara fer pinya. No li trobo el sentit. ERC i JxCat estan fatal i aquest pacte encara els distanciarà més. Si ja estaven passant una mala època, això ara s’agreujarà. Si volen arribar a una meta concreta, cal més unitat."

Xosé Manuel López López
Fuster, 49 anys

"Em sembla malament. Haurien d’haver pactat Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya. No sé per què JxCat ha preferit pactar amb el PSC; suposo que és per antigues discrepàncies amb ERC que segueixen allà. Fa falta més unitat en el bloc independentista."

Gustavo Ruiz Sanmartí
Advocat, 49 anys

"Jo penso que els pactes són sempre necessaris. En aquest país pensem que la dreta no pot pactar amb l’esquerra, que els independentistes no poden pactar amb els unionistes… I això és absurd. La democràcia es basa en el pacte. Per molt contraposats que puguin ser dos partits, s’ha de pactar perquè si no, no es pot tirar endavant. Suposo que hi deu haver una disputa forta entre JxCat i ERC pel domini de l’àmbit independentista i aquest és un dels punts de la batalla. El pacte de la Diputació tindrà, probablement, conseqüències, tot i que en política ja se sap que el que avui és vàlid demà ja no ho és."

José Fèlix Rodríguez Domínguez
Jubilat, 70 anys

"No ho entenc. El PSC i Junts per Catalunya són dos extrems. Suposo que JxCAT ha preferit finalment pactar amb el PSC que no pas amb ERC perquè els primers han cedit més. Les relacions entre JxCat i ERC no estan en el seu millor moment i el pacte a la Diputació encara agreujarà més la situació."

Josep Balada Vila
Consultor, 48 anys

"És vergonyós. Podent sumar JxCat i ERC… No entenc que JxCat hagi pactat amb el PSC, que són els del 155. Se m’escapen els motius. Sembla que ERC i JxCat siguin més enemics que amics. En comptes de sumar esforços i anar tots a una, miren de fer-se la guerra entre ells a veure qui guanya més força en l’espai comú que comparteixen. Estic segur que el pacte de govern de la Diputació de Barcelona tindrà conseqüències. Els que som independentistes estem molt ‘xof’. Això ha estat un cop molt fort."

Cristina Maldonado Rubio
Cap d’I+D en una empresa d’additius alimentaris, 48 anys

"Crec que els partits polítics estan destinats a pactar i si PSC i JxCAT s’han posat d’acord per governar, no em sembla malament. En política de vegades es fan pactes per uns temes i per altres, no. Al final ningú es casa amb ningú. Per això no m’estranya que aquest cop JxCat hagi pactat amb el PSC i no amb ERC. És cert que el pacte de la Diputació pot tenir efectes en les relacions entre JxCat i ERC però en política de vegades es fa una mica de teatre. Així doncs, penso que hi haurà més escenificació que conseqüències en ferm."

Ramon Margarit Monsonet
Jubilat, 83 anys

"Parlar de política quan hi ha presos i exiliats és complicat. A mi, els del PSC em són molt simpàtics però no els puc aprovar perquè han fet molt de mal aquí. Em sembla molt malament que JxCat hagi pactat amb ells. No sé quin problema tenen amb ERC."

Paula Solís Gilabert
Periodista, 27 anys

"De vegades les aliances polítiques són una mica hipòcrites. Potser dos partits es tiren els trastos pel cap durant molt de temps i després, quan els convé, acaben pactant. En aquest sentit, cal dir que la Diputació és un òrgan que té força influència. A mi, el pacte entre el PSC i JxCat no em convenç però la veritat és que no m’he informat prou per a fer una súper anàlisi."

Maria Carme Carrique Sonera
Jubilada, 70 anys

"Em sembla molt malament. Els socialistes van donar suport al 155 i que ara JxCat pacti amb ells… No sé per què han preferit el PSC a ERC. Crec que hi ha interessos de cadira en comptes d’interessos de poble."

To Top