Terrassa va rebre als diferents nens i nenes procedents d’Ucraïna i el Sàhara que romandran aquestes vacances a la ciutat, gràcies a les famílies que els acullen. Arriben 35 nens i nenes del país ucraïnès (10 estaran a Terrassa i la resta a altres poblacions de la comarca), gràcies a les accions que Terrassa Ajuda Nens d’Ucraïna (TANU) organitza des de fa 20 anys, i 8 nens i nenes desplaçats als camps de refugiats de la regió de Tindouf (Algèria) (7 estaran amb famílies de Terrassa i 1 a Ullastrell), gràcies a les gestions de Terrassaharauí.
L’acte, celebrat a la Masia Freixa, el va presidir la flamant regidora de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Terrassa, Teresa Ciurana, que va dir que l’acte se celebrava "a una casa modernista de les més maques que tenim i és tot un emblema de la ciutat" i va agrair a les entitats TANU i Terrassaharauí "tota la feina que fan, que és molt importants". Ciurana va explicar que la tasca que fan "ens permet conèixer què passa als seus llocs d’origen, i d’alguna manera, ens ajuden a comprendre la seva situació".
La regidora va qualificar a aquests nens i nenes que venen a Terrassa "són el present i el futur" i que "tenen els seus drets i han de poder desenvolupar un projecte de vida que els permeti tirar endavant d’una manera satisfactòria". Ciurana va assenyalar que, a la ciutat, "des de fa molts anys, tota aquesta convivència ens enriqueix" i va voler destacar i elogiar "l’esforç que fan totes aquestes famílies acollidores".
"Des de l’Ajuntament procurem de col·laborar en tot el que puguem en aquesta acollida i també en la millora de les condicions de tots aquests nens i nenes", va comentar la regidora de Solidaritat i Cooperació, que també va voler incidir en l’actual situació del poble sahrauí. "Cal fer un petit esment perquè es parla molt de conflictes i de refugiats, i a vegades oblidem els conflictes que duren fa molts anys", va explicar. Ciurana va recordar que "el poble sahrauí fa més de quaranta anys que no viu a les seves terres, sinó que viu en una zona, diguem-ne, de préstec, a Algèria".
Cumplir el somni
El desig, segons la regidora, és que aquests nens i nenes "puguin complir el somni i que la situació pugui ser més justa que la que viuen ara, i que no dubtin que, des de l’Ajuntament de Terrassa, farem tot el possible per posar el nostre petit granet de sorra per millorar aquesta situació". També va tenir paraules pels nens i nenes d’Ucraïna que viuen a Nikopol i que han vingut a Terrassa per aquestes vacances, acollits per famílies d’aquí.
La regidora va afirmar que "és important recordar la situació en què es troba la ciutat, ja que fa temps que està acollint a moltes persones desplaçades internament per culpa de la guerra entre Ucraïna i Rússia i allà, els hiverns són molt crus". Ciurana va insistir en el fet que el consistori seguirà treballat per col·laborar en la millora de les condicions dels nens i nenes d’aquestes dues contrades.
Mohamed Bachir, representant del Front Polisario, va intervenir després, i va donar les gràcies a l’Ajuntament de Terrassa per la seva col·laboració i implicació en tot moment. Va lamentar la situació que viu el seu poble i el poc suport internacional. També va donar les gràcies a les famílies acollidores i va dir que "sé que fan un esforç acollint els nens i les nenes"
Finalment, Olga Pastukhova, representant de TASNU a Nikopol, també va agrair el suport del consistori i va comentar que "fa vint anys que col·laborem amb TANU i, durant aquest temps, hem ajudat refugiats que han hagut de deixar la seva casa". Pastukhova va agrair a les famílies acollidores perquè "ho fan molt bé i es preocupen molt pels nens" i va afegir que "tenim molts projectes i, tots junts, podem obtenir molt bons resultats".