Terrassa

PSC, Junts y En Comú ultimen un pacte al Consell Comarcal

PSC, Junts i En Comú Guanyem negocien des de fa setmanes un pacte per governar plegats el Consell Comarcal. Entre els tres partits sumen 20 consellers, just la majoria absoluta, de tal forma que la institució engegaria aquest nou mandat amb més estabilitat de la que va acabar, quan la sortida d’ERC de l’executiu va deixar un govern bipartit (PSC i PDeCAT) en minoria.

Tot sembla indicar que Ignasi Giménez, alcalde de Castellar del Vallès pel PSC, revalidarà el seu càrrec com a president del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Els socialistes, amb dotze consellers, van iniciar converses amb Junts, que té cinc representants, poc després de conèixer-se els resultats de les eleccions municipals del mes de maig. Amb els post convergents, les relacions no s’havien trencat mai, malgrat els estralls que el procés està fent en les relacions polítiques en moltes altres institucions de Catalunya. De fet, al Consell Comarcal, PSC y CiU (antecessors de Junts en la convocatòria electoral del 2015) van mantenir-se com a socis de govern durant tot el mandat passat. En aquesta ronda de contactes per formar govern, els socialistes van incloure des de bon començament els tres consellers d’En Comú Guanyem.

Els tres actors implicats en les negociacions confirmen que l’objectiu és formar aquest govern tripartit, liderat pel PSC i amb el suport de Junts i En Comú, que donaria una tranquil·la majoria absoluta. "Hem parlat amb gairebé tots els partits, però, ara com ara, les negociacions s’estan centrant a assolir un acord amb Junts i En Comú", sosté el president en funcions del Consell i candidat del PSC, Ignasi Giménez. També ho confirma així Cesca Berenguer, alcaldessa de Viladecavalls i consellera comarcal: "Els tres partits estem per assolir un pacte. És la nostra obligació parlar i entendre’ns. No hem vetat ningú", sosté Berenguer. Des de les files dels comuns, Carles Rodríguez, regidor a Viladecavalls, explica que la "prioritat" del seu partit és "conformar un govern d’esquerres", però no es tanquen a compartir govern amb Junts: "No imposem cap veto a ningú sempre que es respectin les nostres prioritats programàtiques: fer un Consell on les polítiques socials, la transició energètica i les polítiques en clau feminista estiguin al capdavant", afirma.

La formalització, en breu
L’aliança, tanmateix, no està tancada, i aquesta mateixa setmana s’estan produint reunions "per acabar de tancar alguns serrells", comenta Berenguer, que tot i això avança que "ja queda poc" i que "la intenció" és formalitzar l’acord abans del ple de constitució del Consell Comarcal, que se celebrarà divendres vinent, 19 de juliol.

També Giménez es mostra prudent respecte a la formalització del pacte. "Volem conformar un govern sòlid i estable per donar continuïtat a les polítiques que vam posar en marxa el mandat passat", insisteix. De moment, les negociacions van ben encaminades, però "no hi ha res tancat".

Cap dels tres partits creu que el que pugui acabar passant a la Diputació de Barcelona serà decisiu pel desenllaç de les negociacions que s’estan duent a terme a la comarca, encara que tots estan molt pendents de si JxCAT cedeix a les pressions d’ERC per tancar l’acord previ a què ha arribat amb el PSC per dirigir la institució provincial. "Tenim clar que el Consell i la Diputació són entitats diferents que s’han de tractar de forma diferenciada", afirma Berenguer (Junts). Giménez (PSC) tampoc no veu perquè la crisi a la Diputació s’ha de traslladar aquí. "Sabem que hi ha molta gent mirant el que acabi passant a la Diputació, però aquí no hi ha línies vermelles ni pressions, almenys per part del PSC", assegura. El president en funcions recorda que el pacte del mandat passat amb CiU (posteriorment PDeCAT) "es va mantenir fins al final, malgrat l’agitació nacional" perquè era un "acord sòlid que ens vam comprometre a tirar endavant".

La cultura de pactes d’ampli espectre ideològic és tradició al Consell Comarcal, d’aquí que ni Junts ni en Comú Guanyem tinguin cap problema en dirigir junts la institució. Gairebé des de sempre hi ha hagut una mena d’acord tàcit que deia que aquells partits que tenien, com a mínim, una alcaldia a la comarca havien de formar part del govern del Consell. Així ha estat durant moltes legislatures.

ERC descarta ser alternativa
Tot i que sembla que el tripartit s’acabarà imposant a la comarca, l’aritmètica feia possible d’altres aliances. De fet, hi ha hagut rumors de la voluntat d’alguns partits de fer fora els socialistes del govern de la institució comarcal. Aquesta alternativa havia d’estar liderada per ERC, el segon partit més votat a la comarca, amb deu consellers. El president dels republicans al Vallès Comarcal, Antoni Masana, admet que van iniciar converses amb alguns partits per explorar la possibilitat d’un govern alternatiu als socialistes, però perquè sortissin els números "era necessari que sumessin gairebé tots, i això era realment complicat". Masana assegura que, donades aquestes circumstàncies, no van anar més enllà. "Per ERC era molt difícil formar govern. No ho vam explorar a fons". El partit va descartar des del principi entrar en un govern amb presència socialista. "Mai ha estat una possibilitat governar amb el PSC. Ni ens ho hem plantejat", afirma, tot i que en Sant Cugat del Vallès ERC, PSC i la CUP s’han aliat per fer fora de l’alcaldia Junts. Masana creu que no tindria sentit reproduir un acord similar a la institució comarcal. "Nosaltres, que vam governar amb el PSC durant més de dos anys en el mandat passat, vam sortir arran del suport dels socialistes al 155. Ara, a tres o quatre mesos de què surti la sentència del procés, no tindria sentit un pacte i trobar-nos en una situació similar a la de fa dos anys. Seria absurd", afirma.

La data i el lloc

El ple de constitució del Consell Comarcal se celebrarà divendres, 19 de juliol, a l’Ajuntament de Sabadell. Cada quatre anys, de forma alterna, té lloc a una de les dues co-capitals de la comarca

To Top