Probablement, el debat més interessant, i certament el més acalorat, es va produir ahir fora de la sala de plens. L’alcalde, Jordi Ballart, i els portaveus municipals van estar reunits més d’un quart d’hora, abans d’iniciar-se el ple, per acabar acordant la reducció del nombre de càrrecs de confiança del govern municipal. Tal com demanaven els tres grups de l’oposició (PSC, C’s i Junts), l’Executiu local podrà contractar tres assessors, i no cinc com era voluntat de TxT i ERC.
La sala de govern va ser ahir l’espai protagonista del debat plenari, tot i que és contigua al saló de plens. Allà van tenir lloc, minuts abans d’arrencar la sessió extraordinària, unes intenses negociacions entre els cinc grups polítics sobre el nombre d’assessors que devia tenir el govern. Les cares dels regidors que esperaven a l’altra banda eren tot un poema a estones. Les estones en què de l’altra costat de la paret va escapar, fins i tot, algun crit. A la sala gran tots esperàvem com podíem (fins i tot, fent-se alguna selfie, com la nova regidora de Cultura, l’actriu Rosa Boladeras, potser per deixar constància d’aquest nou escenari on segur que espera desenvolupar el seu millor paper a partir d’ara).
Fonts presents a la negociació han admès, fins i tot, que el debat va ser aspre. Alguns portaveus, i el mateix alcalde, van sortir de la sala amb cares llargues, però hi van tornar a entrar en veure que la discussió continuava.
Finalment, a les 9.47 hores, el ple es va poder donar per iniciat. El resultat d’aquesta picabaralla va ser un pacte in extremis per assumir la proposta de l’oposició i reduir en dos el nombre d’assessors que podrà contractar l’Executiu local. El bipartit podrà comptar, finalment, amb un màxim de tres càrrecs de confiança. Els cinc grups municipals podran tenir-ne un cadascun, per tant, el nombre total de càrrecs eventuals de l’Ajuntament de Terrassa passarà de deu, com volia el govern, a vuit.
La tensió, tot i ser el primer ple efectiu del mandat, va estar molt present. La dels eventuals va ser l’única concessió que va fer el bipartit (llevat d’alguna altra esmena molt tècnica que tenia a veure amb la justificació de les despeses dels grups municipals). L’oposició els va recriminar la seva actitud "caciquil", en paraules de Miquel Sàmper (Junts), a l’hora d’emportar-se’n a la junta de govern temes que en el mandat passat es discutien al ple. Alfredo Vega, portaveu del PSC, va enlletgir Isaac Albert (ERC) que quan era a l’oposició va demanar que tot allò possible passés pel ple i ara, com a membre d’un govern amb majoria absoluta, aplicava "el rodet" i buidava el ple de continguts. "La música i els seus discursos sonen molt bé, però el que fan és negar el debat al ple. Això no és transparència", va recriminar Alfredo Vega.
A voltes amb la transparència
No va ser l’únic que va posar el retrovisor ni va voler fer paleses les contradiccions d’ERC. Contradiccions, d’altra banda, admeses pels mateixos republicans, que van voler deixar clar, però, que "això no és canviar d’opinió ni de valors, sinó senzillament fer el que ens pertoca", va matisar Albert. L’edil republicà va apujar el to. Albert va esperar fins al final del ple per fer la seva intervenció més dura. I la diana va ser Vega: "Tanqui el retrovisor i mirem cap al 2023. Deixi’s de Twitter, de Facebook i dediqui’s a honorar la figura de l’alcalde que vostè ha estat", va etzibar-li Albert.
La portaveu del govern, Núria Marín, va assegurar que amb la delegació d’atribucions del ple en favor de la junta de govern es vol guanyar en "celeritat", però que darrere d’aquesta decisió no hi ha intenció d’ocultar res. Marín va prometre "transparència" i va assegurar que els temes importants de ciutat passaran igualment pel ple. Tanmateix, la seva promesa no va convèncer gaire. "No em paguen per tenir confiança en l’equip de govern, sinó per fiscalitzar la seva acció. El que estan fent és segrestar el debat ciutadà", va queixar-se Javier González, de C’s.
Tampoc a Junts per Terrassa els va agradar aquest traspàs de competències cap a la junta de govern. De fet, els tres partits de l’oposició van presentar una esmena, que no va prosperar, per tal de mantenir algunes d’aquestes atribucions en el ple, com per exemple, en temes que fan referència a contractacions o compravenda de patrimoni. Miquel Sàmper (Junts): "Com que tenen quinze regidors poden caure en l’error, democràtic i legítim, de pensar que no s’ha de comptar amb l’oposició", va criticar el regidor.
La insistència no els hi va servir de molt. El govern va tirar endavant la nova delegació d’atribucions del ple cap a la junta de govern fent valer la seva majoria absoluta.
Durant la sessió també es va parlar del nou horari que tindran els plens. El bipartit proposa, i ha aconseguit aprovar amb els seus vots, l’abstenció de C’s i el vot en contra del PSC i Junts, que el ple se celebri cada últim divendres de mes a les 9.30 hores.
PSC i Junts demanaven que a la tardor es consultés a la ciutadania i a les entitats si els hi semblava bé el canvi o bé era millor col·locar les sessions dijous a les 17 hores. La seva proposta consistia a fer aquesta consulta el setembre i prendre una decisió a l’octubre. Temen que el nou horari perjudiqui la participació ciutadana. No obstant això, no van tenir èxit.
Marín va assegurar que la mesura pretenia facilitar la conciliació laboral i familiar dels treballadors, entre d’altres, i es va comprometre a fer el seguiment i a ser "flexible" quan calgui si així es facilita la intervenció ciutadana.
El paper de l’alcalde
En aquest ple d’inici de mandat es va donar compte de l’organització del nou govern i de la remuneració de tots els càrrecs electes en funció del seu grau de dedicació a la feina. L’oposició, un cop més, es va queixar que l’alcalde, Jordi Ballart, no assumeixi cap responsabilitat directa. "M’hagués agradat -va remarcar Vega- que vostè, senyor Ballart, que a més és el regidor més veterà del ple, hagués agafat algun compromís, com per exemple, en temes d’ocupació". També li va demanar que participi en els debats públics, "cosa que no ha fet durant la campanya".
L’alcalde va voler respondre a Vega. Primer, per agrair-li "molt sincerament" el to i després per assegurar que donarà la cara: "No m’amagaré, en cap cas, darrere del coordinador general", va subratllar. "Tinc totes les responsabilitats de govern. No és necessari que l’alcalde ocupi cap regidoria en un govern fort. Tinc la funció de garantir el treball en equip, de dirigir el govern, i no tingui cap dubte que en tots els grans projectes de ciutat hi haurà un alcalde liderant i confiant en aquest equip sòlid", va concloure.