Terrassa

Un clàssic d’Eduardo de Filippo

La companyia de teatre El Centru C.P. de Canet de Mar va representar diumenge, a la Sala Crespi, un clàssic del dramaturg italià Eduardo de Filippo (1900-1984) "Natale in casa Cupiello". És la quarta obra que concursa al XLVè Premi Ciutat de Terrassa de Teatre.

Dirigida per Quim Dotras, la peça s’emmarca a Nàpols pels voltants de les festes nadalenques, als anys trenta del segle passat.

La Concetta (Maria Dotras) i el seu marit Luca (Josep Espi)viuen amb el seu fill Nenillo (Ferran Medina) i el germà del Luca, Pasqualino (Esteve Jofre). Una família tradicional napolitana on el cap de família posa seny quan veu que l estructura familiar se’n va en orris.

El pessebre i l’àpat familiar són una metàfora de la tradició patriarcal on tot és inamovible malgrat que els membres de la família van al seu aire: la filla casada, la Ninuccia (Raquel Dotras) que es vol escapar amb l’a-mant, en Vittorio (Alfred Oms); el fill que, mimat de la mare, vol marxar de casa però no marxa mai; l’oncle, que amb una interpretació excel.lent, s’aprofita del mal ambient …

El pilar trontolla però no cau tot i els crits, les trencadisses de plats i les baralles histriòniques.

La FAMÍLIA no es toca. I nosaltres des de la butaca som còmplices dels esdeveniments.

Una comèdia amb tocs tràgics presentada en tres actes i on els actors, amb una posada en escena ben treba-llada, aconsegueixen arribar al públic i transmetre el missatge que vol fer arribar l ‘autor italià, on considera que el teatre és un mirall per entendre la societat.

To Top