Terrassa

Mascotes: com protegir-les de la calor

Aquests dies estem patint la primera onada de calor de l’estiu. Els termòmetres han assolit els 33-35º a les hores centrals del dia i la xafogor (excepte la treva de la pluja) fa que haguem de prendre precaucions amb les persones i també els animals. Les altes temperatures poden provocar problemes de salut en els gossos.

Mentre els humans tenim la capacitat de suar per a regular la temperatura corporal, els gossos no poden fer aquest exercici. Però no estan exempts de patir un cop de calor. El risc comença quan la temperatura supera els 30º. Per tant, cal tenir en compte els següents consells facilitats pel Col·legi Oficial de Veterinaris.

1. Com evitar el cop de calor
En primer lloc hem de tenir en compte els horaris per a treure a passejar la nostra mascota i evitar que surti entre les 12 del migdia i les 4 de la tarda. El moment ideal durant els dies de calor és a primera hora del matí o al final de la jornada, quan la temperatura baixa. Si no es pot escollir l’hora cal caminar per l’ombra i limitar el temps de la sortida. El risc de deshidratació és més alt quan el terra està molt escalfat i els animals noten la cremor a les potes.
La segona prevenció per a la supervivència de la mascota és no deixar-la mai dins del cotxe, encara que estigui estacionat a l’ombra. L’interior del vehicle aturat pot arribar als 40 graus en pocs minuts, factor que provocaria la mort del gos tancat en menys de 20 minuts. El gos sempre ha d’estar en un lloc fresc on corri l’aire i tenir aigua neta i abundant sempre.

2. Símptomes d’alarma
La deshidratació de la nostra mascota és fàcil de detectar. El senyal més evident és que respiri agitat, estigui molt inquiet i les genives es tornin de color morat. Cal fixar-se si augmenta el seu ritme de la respiració i també la seva temperatura corporal.

Els experts veterinaris aconsellen, davant qualsevol sospita de cop de calor, anar a una clínica o hospital veterinari. Un truc és embolicar (sense tapar-lo del tot) el cos de la mascota amb una tovallola mullada amb aigua tèbia. Humitegeu-li el coll i el cap. És contraproduent intentar baixar la temperatura corporal de l’animal de cop (amb aigua freda o amb glaçons o gel) perquè podria passar ràpidament de la deshidratació a la hipotèrmia. Si l’animal està conscient i pot beure de forma segura, doneu-li aigua a poc a poc.

3. Les races més vulnerables
Segons els professionals de la salut de les mascotes els gossos vells o els més joves (fins a sis mesos) són els que tenen més risc de partir deshidratació. També són més vulnerables amb malalties.

Quan a les races els animals braquicèfals (que tenen el “morro” més curt) com el bulldog anglès i francès, els bòxers, els carlins o pugs, shih tzus i pequinesos estan més exposats a tenir problemes. En canvi, les races nòrdiques, contràriament a la creença generalitzada, no pateixen la calor més que d’altres espècies. Són animals preparats per al fred i la calor i, segons els especialistes, la generosa capa de pèl també els aïlla dels efectes de les altes temperatures.

4. No l’abandonis mai
Diuen que les temporades de vacances (Setmana Santa, l’estiu o el Nadal) són èpoques sensibles en l’abandonament de mascotes. Si trobeu un gos abandonat truqueu a la protectora o a un veterinari.

5. No tallar-li el pèl en excés
El pelatge fa de barrera protectora de la pell davant del sol. Tallar-li mol pot tenir efectes perjudicials i més problemes de cremades i irritació així com més probabilitat de tenir un cop de calor per la dificultat de regulació tèrmica. 

To Top