Als anys noranta, l´emissió televisiva de combats del que aquí sempre s´havia conegut com a lluita lliure, va suposar un autèntic descobriment per a moltes persones, especialment entre el públic més jove, que es va enganxar. Les entregues eren seguides cada vegada per més gent, que no es perdia ni un instant dels combats que es podien veure per la pantalla.
Era el programa “Pressing Catch”, que va captar a tota una sèrie d´adeptes que van venerar a lluitadors com James Hellwig, de sobrenom L´últim guerrer, que va morir, a 54 anys, l´any 2014. L´any 2007, i després d´un temps sense senyals, es van tornar a emetre combats per una altra cadena televisiva, amb ídols com John Cena, Paul Michael Levesque, conegut com a Triple H, o Kurt Angle.
Barcelona, que a les dècades dels 60 i 70, s´havia convertit en una mena de capital de la lluita lliure, va veure néixer, al barri del Clot, Riot Wrestling, una acadèmia per formar a lluitadors d´aquesta disciplina. Allà s´entrenen en l´actualitat un bon nombre de lluitadors de diferents localitats de Catalunya, com Barcelona, Abrera, Terrassa o Sabadell.
Única a Catalunya
Els orígens d´aquesta escola, l´única que hi ha a tot el territori català i una de les dues que existeixen a Espanya, estan a la SWA (Super Wrestling Alliance), que es va fundar l´any 2007. Quan, uns anys més tard, aquesta entitat va anunciar que aquella aventura posava el punt final, alguns dels seus integrants van decidir crear Riot.
A la darrera actuació de l´SWA, ja es va fer públic que naixia aquesta associació. L´esperit era el mateix que llavors, confeccionar una acadèmia que, a través de la formació de lluitadors, alimentés la Riot Wrestling, és a dir, la seva base d´actuacions en els anomenats shows.
Era l´any 2015 i Riot Academy, el mes de desembre, va inaugurar de forma oficial la seva seu actual, situada al Passatge Vintró de Barcelona. L´abril del 2016 es va anunciar l´aparició i creació de Rage Wrestling que, com explica un dels seus membres, “és com el planter, a on es van formant els membres més nous de l´acadèmia”.
En l´últim any, els lluitadors de Riot han pogut comptar amb un entrenador de luxe, el conegut Angélico, un lluitador professional originari de Sud-àfrica de 31 anys. El seu nom real és Adam Bridle, i va debutar professionalment l´any 2007. Està ben relacionat amb Barcelona, a on resideix actualment. L´Ateneu del Clot o l´Espai Jove la Fontana, acostumen a ser els escenaris on els lluitadors de Riot ofereixen els seus espectacles.
Els entrenaments no són un passeig. Els lluitadors han de preparar-se a consciència perquè han d´estar físicament a un alt nivell. Els combats són exigents i, arribar-hi en un estat de forma baix, pot generar frustració i, el que és pitjor, lesions. Però no són entrenaments a l´ús.
No només es preparen per donar un bon rendiment sobre el ring. Hi ha un altre tipus de sessions que serveixen per evitar mals majors. Els lluitadors de wrestling han d´aprendre a caure bé, a donar cops que siguin el menys negatiu possible als seus adversaris i, sobretot, han de saber interpretar un paper.
I és que els lluitadors no deixen de ser una mena d´actors que, quan pugen al ring, formen part d´una història que ha d´agradar o atraure el públic. Si no és així, malament. Per aquest motiu, la confecconar un bon guió dels shows, la capacitat de teatralització per part dels participants, i el fet de saber encoratjar o estimular el públic en els moments claus, són tant o més importants que una col·lecció de claus o cops que representen una entrega important dins de l´espectacle.
Els lluitadors, a més, han d´afinar a l´hora de “batejar-se” de nou. Un sobrenom que resulti fascinant, ajuda a comptar amb el suport del públic. De fet, molts dels lluitadors de Riot Wrestling, són incapaços de recordar el nom de veritat dels seus companys, ja que acostumen a relacionar-se amb els noms ficticis. No és per desinterès, és purament una qüestió de vincles.
Tot i que, moltes vegades, el que decanta favoritismes és el paper: alguns dels lluitadors són del bàndol dels bons i altres de la part dels dolents. Un enfrontament més vell i més conegut que l´univers. Les interpretacions han de tenir moltes dosis de veracitat. El que fa el paper de bo, ha de semblar un personatge bo.
Cops de veritat
És evident que, el que sàpiga que el wrestling té un alt component d´espectacle, que hi ha guions, o que es teatralitza, pot pensar que tot és una enganyifa. D´entrada, és un show i, per tant, ha de tenir els components com a tal. Però les patacades també poden fer mal.
Els lluitadors s´entrenen per donar cops que tinguin el seu resultat, pel que fa a l´apartat de l´espectacle, però sempre evitant que hi puguin prendre mal. És inevitable, però, que es produeixin garrotades que facin mal i, el perill d´una possible lesió, sempre planeja mentre hi ha una lluita al ring.
És, doncs, una disciplina que uneix esport i espectacle. Una activitat que agrada a un ampli ventall de públic i que, dissortadament, en l´actualitat només es pot entrenar a un lloc. El wrestling es manté viu gràcies a un grup d´aficionats molt fidels.
Els interessats en seguir el pròxim show de Riot Wrestling estan de sort, ja que n´hi ha un de previst per finals d´aquest mes. Serà el 30 de junt, a l´Espai jove la Fontana de Barcelona. Serà un bon moment pels que tinguin curiositat o que es vulguin incorporar a aquest món en forma de participants actius, per contemplar en directe un show.