Terrassa

“Covers”: versions en format 2.0

Assegut al piano de casa, amb una samarreta verda de màniga curta i el telèfon mòbil posat a gravar, en Miki Núñez comença a fer sonar els acords de “Belerofón”, un tema d’un dels grups més de moda del pop espanyol, els madrilenys Taburete.

“Vaig tocar-la un minut al piano i vaig tractar de cantar-la a un ritme més calmat que l’original”, diu aquest terrassenc de 22 anys.

La intenció d’en Miki en crear aquesta versió de la cançó de Taburete era participar a la proposta #OTCover. I és que fa unes setmanes, TVE i la productora Gestmusic van fer una crida perquè tothom qui volgués, pengés els seus “covers” a les xarxes socials com a part del càsting que ha de servir per triar els concursants de la pròxima edició d’Operación Triunfo. Entenent un “cover” com el mot anglès que significa “versió”.

El resultat va ser que, en menys d’una setmana, Gestmusic ja havia rebut més de 10 mil gravacions de “covers”, que al final van acabar sent 14 mil. De tots aquests, els responsables del càsting en van triar dos-cents (entre ells, el del terrassenc Miki Núñez).

Un dels avantatges era que els autors dels millors #OTCover s’estalviarien llargues cues i farien el càsting davant de la directora de l’Acadèmia, la Noemí Galera.

I el dia marcat, allà estava en Miki, a l’esplanada del Palau Sant Jordi de Barcelona, de bon matí, havent-se saltat guanyadament aquella fil·lera quilomètrica d’aspirants i a punt per actuar davant de la Noemí. No va tenir por de ser el primer de tot el càsting en agafar el micro. “Jo només sento nervis fins a tres segons abans de començar a cantar”, assegura.

En Miki, que és el vocalista del grup egarenc Dalton Bang, va entonar la cançó “Prefiero”, d’Antílopez; el clàssic “I feel good”, de James Brown, i “La dansa del vestit”, de Txarango.

“Quan vaig cantar-ne l’última, la Noemí Galera es va aixecar i em va posar l’enganxina”, conta. Era el senyal que passava a la següent fase del càsting d’“OT”, esdevenint així la primera persona de tot Espanya que superava una de les rondes d’accés a la futura nova edició d’“Operación Triunfo”. El “cover” de Taburete ha permès a en Miki Núñez seguir endavant en la fase de selecció del concurs. El cantant té altres “covers” gravats i penjats al seu Instagram, com “Només amb tu”, d’Animal; o “La gente”, de Lágrimas de Sangre.

Un fenomen viral
La gran resposta en nombre de “covers” que han rebut els responsables de càsting d’“OT” ha servit per fer més visible un fenomen, el dels “covers” a internet, que s’escampa viralment a les xarxes; ha mostrat el fet que músics, amb un grau variable de professionalitat, pengen al ciberespai les seves versions de cançons famoses.

Sobretot ho fan a YouTube, però també a Facebook i a Instagram, la xarxa social que avui en dia està més de moda.
La idea amb la qual molts d’aquests “músics 2.0” acostumen a obrir un canal en aquests portals i a penjar-hi “covers” és que esdevingui una plataforma per donar a conèixer el seu talent musical i obrir-se així camí, a poc a poc, al difícil món de la música. I també que aquesta projecció arribi, no només a Espanya, sinó tan lluny com sigui possible, donat el caràcter global propi d’internet.

Pel que fa a la xarxa social emprada, a Instagram existeix una limitació de temps, ja que els vídeos que s’hi pengen només poden durar un minut; de manera que força d’aquests artistes “virtuals” usen aquesta plataforma per posar-hi vídeos, sí, però del “making-off”, és a dir, del procés que han seguit per elaborar els “covers”.

Les actuacions completes solen mostrar-les al YouTube. De fet, d’aquest portal han sorgit famosos grups i cantants que van donar les primeres passes artístiques fent versions i penjant-les a tal plataforma. A Espanya, segurament el cas més conegut de cantant sorgit d’internet és el del Pablo Alborán, que va aconseguir fer-se un nom penjant, en aquest cas, les seves pròpies cançons a MySpace i, sobretot, al Youtube.

Però aquest no és l’únic nom a destacar. També hi ha el de la madrilenya Bely Basarte, que va començar la seva carrera pujant “covers” i composicions pròpies al YouTube. Avui el seu canal té més de 465 mil subscriptors.
Arreu del món també han sorgit altres noms musicals des de les profunditats d’internet, com el de Shawn Mendes, Justin Bieber, Alessia Cara o el grup Pentatonix; tots ells, en un moment o altre, han impulsat la seva carrera –de vegades, des de l’inici mateix– a través de portals web.

Cal destacar, a més, que els “covers” permeten un contacte directe entre músic i públic, ja que els seguidors poden deixar comentaris sobre l’actuació penjada.

Talent egarenc
Un fenomen global com el de mostrar “covers” online també té una translació al nostre àmbit més proper. Així, a Youtube i a Instagram veiem la petja de cantants i músics terrassencs que usen les xarxes i els “covers” com a trampolí professional. Tenim l’exem-ple del Paquillo García, de 26 anys i veí de Sant Pere Nord, tocador de guitarra flamenca, que després de col·laborar amb nombrosos grups i de presentar diversos espectacles flamencs va decidir, ara fa un any, que seria una bona idea obrir un canal de “covers” a YouTube.

També trobem en Jose Cañal, artista de 36 anys i terrassenc des de en fa deu. El seu canal de YouTube (Jose Cañal Official Channel) compta amb més de 100 mil seguidors. I un dels seus “covers” d’Ed Sheeran, de la cançó “Photograph”, té més de cinc milions de visualitzacions.

D’entre els egarencs que compten amb un munt de “covers” penjats a YouTube també destaca en Miki Santamaria, baixista del grup Doctor Prats, que ha vist en els “covers” una manera de contactar amb baixistes d’arreu del món.
Aficionada a les versions també és la Júlia Moumen, que amb només 13 anys va obrir el seu canal de YouTube. Els seus seguidors van pujar com l’escuma després de passar pel programa “La Voz”. Hem conversat amb tots ells. 

To Top