Barcelonina, però establerta a Terrassa, va estudiar aquesta disciplina a Salamanca i a Madrid i s’hi va iniciar professionalment l’any 1980. Ha exercit de pèrit cal·lígraf, de grafòloga consultora i de grafoterapeuta, entre altres. En l’actualitat, està realitzant cursos de grafologia als Amics de les Arts de Terrassa. L’abril en comença un altre, sobre escriptura infantil i adolescent.
Com definiria la grafologia?
És l’estudi de la personalitat a través de l’escriptura manuscrita. És com un test projectiu i com una tècnica psicològica. En aquest cas, és absolutament intransferible, com les empremtes dactilars. A Alemanya ja fa molts anys que li donen la mateixa qualificació penal que a les empremtes.
És una tècnica o és una ciència?
Jo m’estimo més dir que és una tècnica. Per ser una ciència hauria de ser més extensible a totes les èpoques, i el cert és que és més canviant en funció de l’època en què es viu, en quin país o quina educació gràfica s’ha rebut. Nosaltres adaptem aquesta tècnica a l’anàlisi. Evidentment, s’ha arribat a les conclusions com es fa a totes les conclusions científiques, provant, fallant i encertant.
És una tècnica sense fissures?
No ho és. No hi ha l’abstracció que hi ha a les matemàtiques i l’estan interpretant, aplicant i analitzant persones i de diferents èpoques. El tema de l’ètica, ens trobem que el que ara ho és, potser no ho era fa cinquanta o seixanta anys i, de fissures, en surten perquè tot va avançant, i cada vegada ho hem d’anar readaptant i es poden produir. Però és una tècnica tan fiable com altres tests de psicologia.
En aquesta disciplina hi ha diferents especialitzacions.
Hi ha la grafologia i la perícia cal·ligràfica. Hi ha la part de la interpretació de la personalitat. És a dir, segons com escrius, així ets i així pots arribar a ser, més o menys, com a predicció possible. La perícia cal·ligràfica és la de detectar les falsificacions o les atribucions d’autoria. Per exemple si s’ha de trobar el culpable d’un anònim.
Aquí falta que s’utilitzi més per a temes com la selecció de personal?
Jo treballo amb empreses des de l’any 1980, a selecció de personal. És el que més s’ha utilitzat per detectar les actituds i les aptituds dels candidats.
Fer un estudi grafològic és com fer un puzle o és una afirmació exagerada?
L’anàlisi, evidentment, té diferents parts. Hi ha el factor genètic i el factor ambiental a les personalitats i el resultat és el caràcter, que va evolucionant. Col·loquialment, es pot dir que és com fer un puzle, perquè has d’agafar els resultats de totes les escales i, tot això, anar-ho inserint els uns amb els altres perquè et doni un resultat respecte a allò que estàs buscant.
És un complement d’un estudi psicològic i pot ser determinant?
És molt fiable i bastant determinant però, segons les expectatives que tinguem en l’estudi que estem fent, ens podem conformar. A selecció de personal, no val només l’estudi de grafologia. Cal també una entrevista. És una disciplina que s’ha d’acompanyar d’altres disciplines per donar un resultat més fiable.
La metodologia sempre és la mateixa?
Depèn de la formació que tinguis i amb quina escola estiguis treballant. El que hauria de ser sempre el mateix és el resultat, però es pot arribar al mateix resultat per camins distints.
Què diu més d’una persona, el tipus de lletra o la seva firma?
Tenim el text i la firma i cada cosa pot dir molt. Nosaltres som el jo íntim i el de fora o social. Amb la firma sabem moltes coses del jo íntim però necessitem el social. Està bé saber el que un pensa, però també és important saber el que fa o el que pot fer, i això es veu amb el text.
Hi ha lletres que, només veient-les i per la seva forma, ja sabem trets de la personalitat de l’autor?
Això és una mica grafologia de sa-ló. La forma de les lletres ens ha de servir com a complement a la totalitat de l’anàlisi. En realitat, les lletres és l’últim pas i, quan hi arribem, ja hem de tenir clar cap a on va la personalitat.
La mida de les lletres importa?
Sí. Hi ha vuit gèneres gràfics i la mida n’és un. I cada gènere gràfic té una representativitat en la personalitat, però sempre pensant que un sol d’aquests gràfics no ens dóna la personalitat. La mida va molt en funció de quina pauta cal·ligràfica t’han ensenyat. És molt important tota la informació que puguem tenir respecte a estudis, edat i fins i tot nom i cognoms, per poder interpretar la firma.
Ara es fa servir molt l’ordinador i estem perdent escriure. Això perjudica la grafologia?
No. Segons la creença general, la grafologia es basa en la forma de les lletres, i no és així, es basa en moltes coses més. L’escriptura evoluciona com ho fem les persones. L’escriptura evoluciona a la vegada que evoluciona el físic o el pensament.