Terrassa i ell Vallès Occidental tenen un munt d’atractius turístics basats en el patrimoni, la cultura, un entorn natural i una agenda d’activitats que atrauen a milers de visitants. Per a donar allotjament a tota aquesta gent, la comarca disposava l’any 2016 de 49 establiments hotelers (34 hotels i 15 hostals i pensions) amb 6.102 places i 4 establiments dedicats al turisme rural amb 40 places, segons xifres de l’Idescat.
Durant aquest mateix any, l’últim del que se’n tenen dades, els establiments hotelers de Terrassa van registrar prop de cent mil reserves. En concret, 98.230 persones van pernoctar a la ciutat, el que suposava un increment del 6,1% respecte l’any 2015, en el que es va arribar a la xifra de 92.581 persones.
Els visitants, a més, deixen la ciutat amb un bon sabor de boca i puntuen el seu atractiu amb una nota de 8’4 sobre 10. Així ho revela l’enquesta realitzada per l’Oficina Municipal de Turisme entre 418 persones que el 2016 van passar per la ciutat. Nou de cada deu asseguren estar disposades a recomanar Terrassa com a destí turístic.
Quan se’ls pregunta sobre què els ha causat millor impressió, els visitants mencionen especialment aspectes com el caràcter i l’amabilitat de la ciutadania, l’atenció prestada per l’Oficina Municipal de Turisme, la seguretat, la qualitat de la restauració i l’oferta comercial. Cap dels arguments sotmesos a la valoració dels enquestats suspèn. La impressió generalitzada de la ciutat es molt bona i en un rànquing de 0 a 10, inclòs aspectes que obtenen menys valoració superen el 6. És el cas del soroll (7’22), els punts d’accés a internet (6’67) i l’oferta d’aparcament, el factor més mal puntuat amb un 6’31.
Tàndem amb Barcelona
Ja fa anys que Terrassa ha deixat de veure Barcelona com un rival turístic per fer tàndem amb la capital catalana i participar activament en la seva estratègia de promoció. Terrassa presenta la seva oferta junt amb la Ciutat Condal, a través d’acords amb la Diputació de Barcelona i Barcelona Turisme. Des de fa temps la informació sobre la ruta modernista, l’oferta cultural i d’activitats s’exposa junt als tríptics de Barcelona. El resultat d’aquesta aliança estratègica és un increment de visitants procedents de la capital.
Bona part de l’oferta turística de la ciutat convida a estades d’un sol dia però altres com la Fira Modernista, el Festival de Jazz o algunes competicions esportives d’alt nivell comporten pics en les reserves hoteleres i estades perllongades.
L’estadística de 2016 mostra que un 51’9% de les persones que escullen Terrassa com a destí turístic passen una sola jornada a la ciutat, mentre que el 48’1% restant es queda més d’un dia i s’allotja a la xarxa hotelera. El grup més nombrós (23%) hi passa entre 3 i 7 nits, un 17’1% dorm entre una i dues nits i un 7’5% es queda a la ciutat entre 8 i 30 nits.
Entre els turistes que s’interessen pel patrimoni modernista, la Seu d’Ègara i la xarxa de museus, l’entorn natural o les activitats culturals i gastronòmiques, figuren viatgers en ruta per Barcelona, turistes autòctons i també persones que es desplacen a la ciutat per raons de feina, amb motiu d’alguna activitat esportiva o bé de visita a familiars o amics. Una part de les visites guiades que realitza l’Oficina Municipal de Turisme respon precisament a aquests perfil de turista ocasional que aprofita la seva estada a la ciutat per a realitzar una activitat d’oci i cultural. Durant el 2016, la meitat dels visitants (51%) procedien de la resta de Catalunya i un de cada cinc (19%) d’altres llocs d’Espanya. Un 17% dels turistes tenien residència en països europeus i un 13% a la resta del món.
El gruix de visitants es va desplaçar a la ciutat en parella o acompanyats de familiars i/o amics i la majoria van arribar amb vehicle propi o en tren. Respecte al nivell de reincidència en les visites a la ciutat, el 2016 la meitat de les persones que es van interessar per recórrer Terrassa ja l’havien visitat amb anterioritat.