Des del passat mes de setembre, és una de les sòcies i propietàries del centre Menssana i, a més, exerceix de directora. És una professora especialista en la disciplina de Pilates, i també en altres. També ha treballat durant molts anys al gimnàs Q Sport. Va néixer a la província de Ciudad Real però ja fa 22 anys que viu a Terrassa.
Si hagués de definir el que són el Pilates, com ho faria?
En principi, avui en dia els metges el recomanen molt perquè es treballa molt pel que fa a la postura. Treballem molt muscularment, però sempre tonificant d’una forma que repercuteix en el moviment del teu dia a dia i en la millora de totes les patologies que pot tenir una persona.
I com es treballa?
És un treball molt muscular, però sempre en elongació. És un treball molt controlat i al final la persona sap com s’ha de moure i de què peca el seu cos, i sempre partint de l’abdominal. La força neix de l’abdominal i en el moment en què controlem la nostra postura, notarem una millora en tots els aspectes. Si tenim patologies d’esquena, notarem una millora increïble amb l’entrenament diari.
Demana molt esforç la pràctica del Pilates?
Segon com treballes, si vas a una sala de fitness, crees una massa muscular gran, a Pilates no es veu això. A Pilates es crea una figura estilitzada, amb una musculatura marcada però no gran. És com el cos d’un ballarí, que treballa amb harmonia i Pilates aconsegueix això, que treballis en harmonia.
Quin és el seu origen?
El senyor Joseph Pilates, a la Primera Guerra Mundial, va començar a treballar amb molles de llit i a partir d’aquí va crear altres elements, aparells com el Reformer, el Cadillac i la Cadira i altres. La màquina et pot ajudar molt en el treball i tot són molles i politges i és diferent de fer-ho a terra.
Quin tipus d’entrenament requereix?
És un entrenament molt conscient. Has d’estar ben col·locat, controlar la teva respiració i el teu cos, i al final sí que hi ha un esforç físic, però no hi ha una part aeròbica com quan surts a córrer. Treballes amb la resistència de la màquina i el teu propi pes, i està clar que hi ha un treball físic important. Però sempre utilitzant els músculs d’una forma molt harmoniosa. Cada persona fa el seu entrenament i ha de ser una cosa molt personal. Tenim a gent que prepara un Ironman i els hi serveix de molt. Hi ha molta amplitud de moviment, tant de cames com de braços, i és un treball de força però sempre molt controlada.
Hi ha diferents aparells. Un és el reformer.
És el més antic. Pilates estava a un camp de concentració i a l’hivern la gent vas començar a posar-se malalta i ell els va tractar amb les moles dels llits. D’aquí va sortir el reformer. La part més simple de l’entrenament és una persona tombada, treballant amb una barra i uns molls i en posició asseguda, però totalment tombat. Amb això no tens cap càrrega i els resultats són molt satisfactoris, per exemple, per les persones que pateixen una hèrnia discal.
Tenim també el cadillac. I la cadira
El cadillac és el reformer però transformat en una plataforma fixa, amb una torre amb molls al seu darrere. La cadira és un aparell molt petit que Pilates va treure dels circs dels xinesos, que treballen molt amb cadires quan fan equilibris. Té un pedal i és una base més complicada de treballar, però pots fer moltes coses.
Cada un serveix per a una feina determinada?
Sí, amb cada un pots fer el mateix exercici però d’una manera determinada.
El Pilates a quines patologies ajuda a combatre?
La gent té molts problemes en l’àmbit lumbar perquè érem quadrúpedes i ens vam acabar posant a peu dret. Si no treballem bé l’abdominal, que és la nostra faixa, al final ho acabem patint a les zones lumbars. Amb Pilates aconseguim enfortir tota la zona de la columna, tant pel que fa a la part muscular, com a l’ossi. La persona ha d’enfortir-se a muscularment, i donar moviment a la nostra columna. Els nens petits tenen molta flexibilitat i ho són en totes les seves articulacions. I és una cosa que hem d’intentar no perdre aquesta mobilitat. Deixem d’utilitzar algunes parts del nostre cos i perdem el moviment. I llavors és quan tenim dolor. El cos és com una televisió, si no l’utilitzes, acaba per no funcionar.
També és beneficiós per les embarassades?
Amb les embarassades, oblidem una mica el treball amb l’abdominal. Fem molta incidència en com s’ha de col·locar, en com s’han d’asseure i és més treball de respiració, de cames i braços, però tot de forma relaxada. No pretendrem que es posi en forma una embarassada, però hem d’aconseguir que porti el seu embaràs de la millor manera possible i a l’hora del part que sigui una persona sense por i que no perdi la mobilitat. Han de treballar d’una manera suau i tranquil·la. Hem de cuidar que porti l’embaràs el millor possible perquè és una persona que cada vegada tindrà més canvis al seu organisme.
El Pilates va posar molt de moda. Ha baixat l’interès o continua sent important?
Sí, hi va haver un boom. Madonna el va posar de moda, i moltes actrius de Hollywood, però estem parlant d’una disciplina que va començar a la Primera Guerra Mundial. És una moda que, per la gent que el practica, acaba sent una necessitat. No venem fum, és una cosa amb la qual la gent se sent millor. La gent no surt de les classes estressada. Per això té tant d’èxit entre la gent, perquè és una necessitat.