Terrassa

Esport: consulta si estas en forma

Correr maratons, nedar, fer rutes interurbanes en bicicleta són activitats físiques que entusiasmen a molts seguidors. Després de l’estiu, amb el retorn a la rutina, augmenta el desig de fer esport per estar en forma, perdre els quilos acumulats durant les vacances o millorar la salut. També amb l’inici del curs escolar arrenca la temporada esportiva a tots els clubs i molts nens tindran ocupades les tardes amb els entrenaments de preparació de les lligues de diferents disciplines.

L’esport beneficia a tothom, des dels iniciats fins als practicants habituals, els infants o la gent gran. Però per a que els beneficis de l’activitat física siguin saludables, abans de forçar el cos a una càrrega excessiva és important que un especialista en medicina de l’esport faci un reconeixement a l’esportista. Un control rutinari amb analítiques, examen mèdic i proves d’esforç i electrocardiogrames servirà per prevenir a temps possibles patologies que es poden agreujar amb l’esport.

El experts en medicina esportiva alerten dels perills de llençar-se a córrer mitges maratons o fer activitats d’alta intensitat sense una preparació física prèvia o l’equip esportiu adequat. I abans de fer exercici cal revisar la salut per assegurar-nos que el nostre organisme està en forma i és apte per a l’activitat física.

Setembre, el mes ideal
Metges especialistes en medicina de l’esport, traumatòlegs, cardiòlegs i fisioterapeutes són els professionals més indicats per a dur a terme el reconeixement mèdic dels esportistes. És molt recomanable renovar les proves cada any (o mig any per decisió facultativa) i al setembre, abans de l’inici de la temporada de partits és un bon moment. A Terrassa hi ha clíniques privades com Àptima-Mútua Terrassa, Salut i Més (Hospital de Terrassa), el Centre Mèdic Avinguda o el Centre Mèdic Terrassa que disposen d’unitats de medicina de l’esport amb professionals experimentats.

Quins
Resulta obvi que una valoració de l’estat de salut prèvia a la pràctica esportiva és necessària com a prevenció. Però no sempre es segueix aquesta recomanació perquè es considera un tràmit incòmode. Tota persona que desitgi practicar exercici, millorar la seva condició física i saber quina preparació pot fer necessita per tant fer-se un reconeixement mèdic específic. Cal estar segurs que podem gaudir de l’esport amb garanties. Les clíniques, seguint les directrius establertes pel Consell Català de l’Esport i la Societat Catalana de Medicina de l’Esport, ofereixen quatre tipus de reconeixements. En funció de l’edat de l’atleta, el tipus de disciplina que practica i el nivell d’exigència el ventall de reconeixements es divideix en quatre tipus de proves: la revisió bàsica, per a l’esportista iniciat, per a l’habitual i per a l’avançat.

La revisió bàsica (infantil i adult) inclou la realització de l’anamnesi e història clínica, informació mèdica rellevant, exploració física i electrocardiograma. En el segon nivell de reconeixements, la de l’esportista iniciat també consta de l’anamnesi e història clínica, informació mèdica rellevant, exploració física, electrocardiograma i analítica. En el nivell 3 està l’esportista habitual que necessitarà una anamnesi / història clínica, amb informació mèdica rellevant, exploració física, electrocardiograma, analítica i prova d’esforç. El reconeixement més complet, al nivell 4, destinat a l’esportista avançat, inclou anamnesi / història clínica, amb dades rellevants, exploració física, electrocardiograma, analítica, prova d’esforç, ecocardiograma i espirometria.

En tots els casos, un cop obtinguts tots els resultats l’especialista signarà l’informe mèdic que indica que aquella persona és apta per practicar l’activitat física. Qualsevol que vulgui practicar esport ha de garantir el seu bon estat de salut. 

To Top