Terrassa

Instagram, la xarxa social de moda

Uns 95 milions de fotos i vídeos diaris i més de 700 milions d’usuaris actius al mes, 12 d’ells espanyols. Aquestes són les xifres d’Instagram, una xarxa social que des de la seva creació l’any 2010 ha crescut a un ritme vertiginós.
El passat més de desembre, la companyia, propietat de Facebo-ok, anunciava que havia arribat als 600 milions d’usuaris mensuals i tan sols quatre mesos després, a finals d’abril, el número havia augmentat fins als 700 milions.
Segons dades d’Instagram, els últims 100 milions s’hi han sumat a un ritme més ràpid que mai. “Hem fet que sigui més fàcil per a persones de tot el món unir-se a la comunitat d’Instagram, compartir les seves experiències i enfortir les connexions amb els seus amics i passions. Amb noves funcions, com ‘Instagram Stories’, i vídeos en viu, la gent ara té més maneres que mai per expressar-se i sentir-se més a prop de qui els importa”, diuen des de la companyia. I és que, en els últims mesos, l’aplicació no ha deixat d’introduir novetats, especialment a “Instagram Stories”, una funcionalitat semblant a Snapchat que permet compartir imatges i vídeos als quals es pot afegir emoticones, textos i dibuixos en colors i que desapareixen al cap de 24 hores.

Tot i que la ruptura de l’ordre cronològic de les publicacions va ser molt criticat, la xarxa social ha incorporat altres mesures que han captivat els usuaris, com la possibilitat de fer zoom a les imatges, guardar les publicacions preferides i afegir fins a deu fotografies en una mateixa publicació. Instagram és, doncs, una aplicació en constant evolució.
Tot va començar a San Francisco, quan l’estatunidenc Kevin Systrom i el brasiler Mike Krieger van optar per centrar les seves múltiples funcions HTML5 check-in Burbn en un projecte de fotografia mòbil. El producte es va llançar a l’Apple App Store el 6 d’octubre de 2010 i va ser batejat com Instagram.

Actualment, Instagram té aplicació per a dispositius iOS, Android i Windows i una interfície web. Aquesta xarxa social permet als usuaris registrats pujar fotos o vídeos a l’aplicació, aplicar diversos filtres digitals a les seves imatges i afegir ubicacions mitjançant geolocalizadors. També es poden afegir hashtags i enllaçar, així, les fotos amb altres continguts amb el mateix tema. A més, els usuaris poden connectar el seu compte a altres perfils de xarxes socials i compartir-hi les fotos que pugen a Instagram.

Democratitzar la fotografia
L’element principal d’aquesta xarxa social són, en definitiva, les imatges. Per això, ha esdevingut una eina molt útil per a tots aquells amants de la fotografia. “Instagram ha democratitzat tot el tema de la fotografia. Abans els fotògrafs feien exposicions i necessitaven càmeres molt bones i professionals. Ara Instagram és una xarxa social molt bèstia i permet fer moltes coses però quan va sortir el seu gran què va ser en permetre que algú a qui agradés la fotografia però que no tingués gaires mitjans per comprar-se un gran equip i publicar les seves fotos pogués mostrar-les. Amb Instagram, per a alguns la fotografia va començar com un hobby i al final ha acabat sent una professió”, destaca l’egarenc Joan Carles Castell, al que segueixen 20 mil persones en aquesta xarxa social.

En la mateixa línia, l’Albert Castañé, també de Terrassa, comenta que es tracta d’una xarxa que “permet posar-te en contacte amb molta altra gent aficionada a la fotografia. El que mou Instagram és increïble. Cada cap de setmana hi ha alguna trobada o algun acte”, destaca.

Però Instagram no és només una gran eina per a totes aquelles persones aficionades a la fotografia. Amb totes les possibilitats que ofereix, s’ha convertit en l’aplicació preferida per narrar històries de forma visual tant per a famosos i empreses com per a entitats, adolescents, cantants, músics… Fins i tot s’ha convertit en una nova eina per fer publicitat. De fet, el dia a dia de les activitats de posicionament davant el consumidor de moltes marques ja no es limita als mitjans tradicionals. Ara han entrat en joc altres suports i realitats que fan que les companyies hagin de treballar amb unes normes diferents. Moltes marques, doncs, han creat els seus propis comptes en diverses xarxes socials com Instagram i han començat a col·laborar amb influencers, persones que tenen una certa credibilitat sobre un tema concret i, per la seva presència i influència a les xarxes socials, poden arribar a convertir-se en un proscriptor per a una marca.

“La publicitat a Instagram surt més barata i és deu vegades més efectiva i mesurable que a qualsevol altre mitjà de comunicació”, assegura Joan Palà, un matadeperenc que s’ha convertit en icona de moda per a molts joves.
Palà col·labora amb diverses marques de moda i lifestyle. I és que al seu compte (@joanpala), on penja fotos diàries dels seus etilismes, viatges i sortides, té 180 mil seguidors. Actualment, aquest jove de 25 anys es dedica exclusivament a Instagram. “És oficialment una feina. A mi, m’ocupa gairebé tot el dia i part de la nit. Durant el dia faig fotos, vaig a esdeveniments, agafo avions, trens, taxis, faig reunions i busco nous clients. A la nit, edito les fotos, les organitzo i les preparo per penjar-les l’endemà”, explica.

Com ell, arreu del món hi ha diverses persones que es guanyen la vida gràcies a les xarxes socials. A Espanya, les influencers més populars són la catalana Aida Dome-nech (@dulceida) i la gallega Alexandra Pereira (@lovelypepa). Ambdues van començar com a blogueres de moda, però va ser amb el salt a Instagram quan la seva fama va augmentar considerablement. A dia d’avui, Domenech ratlla els dos milions de seguidors, mentre que Pereira en té 1,4. Gràcies a la seva popularitat a Instagram i altres xarxes socials, les dues joves espanyoles han col·laborat i han estat imatge de marques reconegudes a nivell internacional, de la mateixa manera que han pogut crear les seves pròpies col·leccions de roba.

Inspiració
Un perfil similar al dels influencers és el dels comptes d’inspiració, frases enginyoses i moda com @toptrends__, creat i gestionat per la terrassenca Mariona Fitó. Aquesta noia de 20 anys va pujar la primera foto el 16 d’abril de 2016 i actualment ha aconseguit arribar als 22.600 seguidors.

Com Palà i molts altres instagramers, Fitó també col·labora amb empreses de moda i restaurants. “És una forma molt efectiva d’arribar a possibles consumidors. Cada vegada utilitzem més les noves tecnologies i les xarxes socials són una eina molt potent per a les empreses”, comenta la jove estudiant d’Administració i Direcció d’Empreses quan se li pregunta pel boom dels influencers i la publicitat a Instagram. Tot i això, Fitó pensa que “com tot, va a èpoques. Els influencers estan de moda, agraden a la gent i són útils per a moltes companyies però d’aquí un temps potser apareix una altra forma de comunicar molt més efectiva”. I és que, de la mateixa manera que el món dels influencers pot acabar un dia, també ho pot fer el d’Instagram. 

To Top