Aquest estiu l’ESCAC ha posat en marxa una iniciativa força curiosa per a una escola de cinema: s’ha introduït en el món del teatre. Tres obres escrites i dirigides per alumnes del centre es van estrenar a Barcelona el mes de juny. Els títols dels espectacles eren "Nowhere Camp", "El tesoro de Munich" i "Terapia de mierda", el primer representat a la sala Porta 4 i els altres dos a la Beckett.
El terrassenc Mario Monzó, co-autor juntament amb Federico Mayorca, Gerard Jaurena i Guillermo Vásquez de "Nowhere Camp", explica que l’obra "és un homenatge al cinema fantàstic i d’aventures dels anys 80".
Es tracta d’un espectacle de petit format, de 50 minuts de durada, amb cinc actors -Sergi Armentano, Mercè Garcés, Joshua Brisa, Georgina Balart i Jordi Rodríguez- que, segons el Mario ,"és com la sèrie "Stranger things" però còmica" i tracta del "viatge iniciàtic de cinc estudiants que roben un autocar per a anar a un campament de vacances i viuen aventures molt boges. En el teatre convencional la gent només parla. Aquí, en canvi, també hi ha acció", assegura, tot afegint que "a l’obra fem homenatges a "Viernes 13", "Regreso al futuro", les pel.lis d’Indiana Jones i tot el cinema dels 80".
El Mario no havia nascut quan es van estrenar aquestes pel.lícules però les va descobrir "gràcies als pares". Segueix explicant que "a l’escenari només hi ha cadires però juguem molt amb la llum i el so. Si ho fas bé, el públic hi entra". I afegeix que "a partir del setembre intentarem portar-la a més sales".
Tresors i teràpies
"El tesoro de Munich", una altra de les obres, té com a protagonistes quatre amics gallecs de classe treballadora que viatgen a Alemanya per agafar un carregament de drogues sintètiques que volen vendre per millorar la seva vida, però tot es complica. La idea original de l’espectacle va ser de Duarte Caseiro, co-autor i co-director juntament amb Guillermo Bandrés, Adrià Berlanga, Laura Borrego, Núria Dunjó i María Fernández. I els intèrprets, Laia Alberch, Francesc Cuéllar, Rafa Delacroix, Xavier Torra i Iban Valero.
Pel que fa a "Terapia de mierda", tracta d’una família disfuncional que consulta una especialista quan el fill adolescent decideix no tornar-los a dirigir més la paraula sense que ningú sàpiga per què. El que no saben es que l’especialista és una actriu que es fa passar per terapeuta per tal d’aconseguir el paper de la seva vida. Guillem Serradell, Andrea Aliaga, Jordi Carol, Júlia Mercader i Marta Romero són els autors i co-directors del text, a partir d’una idea del primer. Els actors són Júlia Bonjoch, Edu Buch, Lídia Casanova, Sergi Ponsatí i Gloria Sirvent.
El projecte va néixer l’any passat com un taller dels estudiants de quart curs, tutoritzat per Marc Angelet, Cristina Clemente, Jordi Casanovas i Marta Buchaca.