Terrassa

Classes a l’aire lliure i pràctiques amb càmeres russes

En plena era digital, quan tothom es veu amb cor de filmar videos amb el mòbil -i si queden malament s’esborren i aquí no ha passat res-, els alumnes de l’ESCAC fan moltes de les pràctiques amb unes càmeres de cinema de les de tota la vida, de fabricació russa, carregades amb rotlles de pel.lícula de 35 milímetres. "Un rotllo de cinc minuts costa quatre-cents euros i s’ha de portar a revelar a l’estranger, en concret a Romania, perque aquí ja no queda cap laboratori de 35", explica Aritz Lekuona, "brand manager" (i ex-alumne) de l’ESCAC.

No és pas que els mètodes de l’escola siguin obsolets. "El propòsit és que els alumnes aprenguin millor. En primer lloc, les càmeres són molt bones, les millors que hi ha", assegura Lekuona. A més, si el rotllo és de cinc minuts i la pràctica n’ha de durar tres, només es poden permetre dilapidar com a màxim dos minuts de pel.lícula perquè aquí no es pot esborrar i enregistrar a sobre. "D’aquesta manera, s’ho han de pensar molt bé i ho han de tenir tot molt ben planificat abans de posar-se a rodar", conclou.

Aprendre, no estudiar
La filosofia de l’escola es que els alumnes aprenguin, evidentment – "aprendre, no estudiar", recalca Lekuona-, però també "fomentar l’esforç i la iniciativa, generar un espai creatiu i captar, potenciar i promocionar el talent".

Els grups per classe són petits i, a més d’utilitzar les aules convencionals -que porten noms de creadors, no només cinematogràfdics, com Borau, Rovira-Beleta o Terenci Moix- i els platós, es pot veure sovint, quan arriba el bon temps, els alumnes asseguts a les taules de la plaça de La Farinera, tot dinant amb els professors, mentres fan classes a l’aire lliure, aparentment informals, "però aquí es debaten les idees i els projectes molt seriosament".

Curiosament, en aquests grups de les taules de la plaça moltes vegades es barregen estudiants de cursos diferents que col.laboren en projectes comuns, un fet que seria rar en una altra escola però que aquí no només no ho és sinó que és un tipus d’interactivitat que es fomenta.

A la plaça de La Farinera també se celebren les festes de l’escola. Els dimecres a la tarda hi fan concerts i sessions de música amb DJ. De vegades els músics que toquen són ex-alumnes ja que, encara que l’ESCAC és una escola de cinema, entre els estudiants n’hi ha molts d’afeccionats a la música i fins i tot alguns que s’hi han acabat dedicant professionalment. Per exemple, hi ha ex-alumnes entre els membres dels grups Manel (Martí Maymó) i Manos de Topo (Miguel Ángel Blanca i Alejandro Marzoa).

Aquest any la festa de final de curs, que es va fer el dimecres abans de començar els examens, va tenir uns convidats especials i imprevistos, la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra.

Es veu que el concert va despertar un veí que feia la migdiada i aquest va trucar els municipals per queixar-se del soroll. Al mateix temps, una persona desconeguda -i definida com "rara"- es va colar a l’edifici de l’Escola de Cinema i, com que no volia marxar, algú es va espantar i va avisar els Mossos d’Esquadra. Però, de fet, al final no va passar res.

To Top