Pot semblar un tema menor, reiteratiu o del que es parla sovint als mitjans de comunicació o a les campanyes de l’àmbit sanitari. Però la higiene bucodental continua essent una assignatura pendent tot i que és un hàbit prioritari que hem de cuidar si volem mantenir una boca sana. Raspallar les dents, un gest que sembla senzill i mecànic, ha de ser realitzat a consciència si volem que ens aporti els seus beneficis: protegir la boca de possibles problemes com infeccions per no eliminar bé les bactèries.
Et raspalles correctament les dents? Amb una primera revisió el nostre metge pot trobar la resposta encertada i detectar si tenim bona cura de la higiene dental per les alteracions que observi. La resposta és que la majoria no complim be les pautes i cometem errors freqüents. Fins i tot ens podem produir algunes lesions. Especialistes del Centre Dental Parc del Nord ens recorden quins són els errors més comuns que realitzem a diari.
1. Dediquen poc temps. Les preses no són bones i en la nostra higiene dental encara menys. Un dels errors més usuals és raspallar-nos les dents massa ràpid. Passant per sobre el raspall sense fer-ho acuradament no aconseguirem eliminar les restes de menjar. Cal netejar-les després de cada àpat, durant 2 ó 3 minuts.
2. Raspallar-les amb força. Una neteja amb massa pressió pot ser contraproduent perquè pot causar ferides o danys a les genives i les peces dentals.
3. Moviments inadequats. Un altre error és passar el raspall en una sola direcció. El més correcte consisteix a fer un escombrat vertical de geniva a dent (de dalt a baix a les dents superiors i de baix a dalt a les inferiors). És igual d’important netejar la part interna com la externa. Un consell: revisar la neteja davant del mirall.
4. Un raspall inadequat. Tot i que avui dia hi ha una gran varietat de raspalls al mercat, hem de parar atenció al model que triem per a que s’adapti a les necessitats de la nostra boca. Millor optar per raspalls de duresa mitja o tova que aquells més forts o rígids.
5. Sense netejar. Després de cada ús s’ha de passar el raspall per sota de l’aigua per eliminar les restes de pasta dental. Una pràctica que no tothom fa de forma correcta.
6. No renovar el raspall. Un altre error és no canviar d’estri cada tres mesos, com recomanen els especialistes. Un raspall gastat no té la mateixa eficàcia.
7. Utilitzar una pasta de dents molt abrasiva. No tots han de fer servir la mateixa pasta de dents. Per exemple, en els infants és aconsellable alguna fórmula anticàries enlloc d’una blanquejant. I per als adults hi ha també per prevenir la sensibilitat dental. Si és molt abrasiva pot danyar l’esmalt.
8. Netejar-se després de menjar àcids. A més dels sucres, les begudes i aliments àcids (com refrescs o sucs) tenen efectes negatius perquè estoven l’esmalt. No obstant això, la saliva, en condicions normals, neutralitza el seu efecte. Per això, és important no netejar les dents just després de consumir-los. És aconsellable esperar i deixar passar 30 minuts abans de procedir a la higiene.