Poder treballar des de casa és un dels somnis recurrents de molta gent que, per diferents motius, preferiria no haver de desplaçar-se a una oficina o un establiment per guanyar-se la vida. Fer compatibles els horaris amb la resta de la família, especialment si es tenen nens petits, els transports, haver de menjar fora o la comoditat són alguns dels motius que exhibeixen aquells a qui agradaria tenir el lloc de treball allà on també han establert la seva llar. En contrapartida, hi ha els que creuen que és millor fer la seva tasca en un equipament extern al de la mateixa casa, també per motius molt diferents.
Alguns estudis ens revelen que a un 66 per cent dels espanyols els agradaria poder establir la seu de la seva feina entre les quatre parets de casa seva, i la motivació principal és clara, per poder disposar d´una flexibilitat d´horaris de què ara no poden gaudir, si bé estalviar-se el desplaçament també compta, ja que és un temps que es perd i que podrien aprofitar per estar amb la seva família. Com a contrapartida, un 23 per cent prefereixen un treball fora de casa, amb motius diversos com la possibilitat d´interactuar amb la resta dels seus companys de feina o, simplement, perquè els estimula més.
La realitat, però, és ben diferent i les xifres de les persones que treballen a casa està vorejant el 10 per cent. Tot i això, la possibilitat que les empreses optin per oferir aquesta opció ha crescut en els últims anys, especialment per eradicar l´absentisme laboral. L´aparició i, com a conseqüència, la necessitat d´utilitzar els avenços en matèria digital, possibilitat que permet que molta gent pugui treballar des de casa, sense l´obligatorietat d´anar a fer-ho presencialment a la seu de l´empresa o a la seva oficina.
Canvi de mentalitat
La tecnologia ha comportat un canvi de mentalitat en els empresaris, que ja veuen amb bons ulls que els seus empleats treballin des de casa seva, el que els atorga flexibilitat en tots sentits. Molts dels que treballen per a una empresa, doncs, s´uneixen a emprenedors o freelance que ja tenien la seva llar com a edifici laboral.
Hi ha molts països on l´anomenat teletreball comença a ser un fet comú, però a Espanya encara esdevé una opció molt minoritària, i existeixen dades exposades per l´Institut Nacional d´Estadística (INE) que apunten al fet que només el 27 per cent de les empreses creu fermament en el teletreball. Els avantatges són per a l´empresari i el treballador, però hi ha experts que consideren que encara hi ha una manca de mentalitat més avançada per apostar definitivament per aquesta opció.
Cultura de la presència
La cultura de la presència física del treballador a l´oficina, a la fàbrica o al comerç continua tenint força defensors en el panorama laboral, i costa que molts empresaris apostin per un canvi en aquest sentit. Es parla molt d´intencions en la necessitat de conciliar la feina amb la vida familiar, però la realitat és que el nombre de treballadors que combinen les quatre parets de casa seva amb la feina encara és un petit percentatge a les estadístiques, especialment a les empreses petites.
Els defensors d´aquesta fórmula argumenten que l´eficiència no es mesura per estar més temps escalfant la cadira a l´oficina ni fer-ho de forma presencial augmenta la qualitat de la feina que es realitza. Si un empresari no confia en un treballador, treballi a la fàbrica o a casa, seguirà sense fer-ho.
L´afecció per la presència, en definitiva, sembla que premiï més el nombre d´hores que els resultats, segons els que es posicionen a favor de la possibilitat de treballar a casa. A la llar, el treballador adapta l´horari a les seves necessitats i, d´això, se´n beneficien les dues parts. L´empresa, per exemple, reduint una part dels seus costos, estalviant espai a la seva seu i extres com els desplaçaments.
D´altra banda, els detractors aposten per raonaments més clàssics, com que treballar des de casa fomenta l´aïllament del treballador i pot promoure distraccions que penalitzin la seva tasca.
A més, i tenint en compte que molts dels que treballen a casa necessiten de forma peremptòria fer ús de la tecnologia digital, augmenta el risc de perdre confidencialitat. La seguretat informàtica és peça capital per a moltes empreses i, a l´oficina, ho poden tenir tot més controlat. És més que recomanable no convertir el dormitori en el despatx i, si és possible, sortir a estirar les cames, de tant en tant, o evadir-se fent un punt i a part. Un aspecte a tenir molt en compte és que el treballador que presta els seus serveis des de la seva mateixa llar gaudeix dels mateixos drets i deures en matèria laboral que els seus companys i companyes que ho fan des de l´oficina de la mateixa empresa. En cap cas, tenen un tracte diferenciat i han de disposar de la mateixa protecció que els altres.
Originari dels països anglosaxons, el teletreball busca que el treballador tingui al seu abast totes les eines per poder treballar d´una manera competent, amb horaris que puguin permetre la conciliació amb la seva vida privada, condició que li suposa una evident millora en la seva qualitat de vida i, per tant, una motivació més alta, i amb l´objectiu d´assolir els millors resultats possibles.
Un aspecte perillós
Un dels perills del teletreball, assenyalats també pels experts, és l´allargament innecessari de la jornada laboral. Amb l´excusa que la casa és l´oficina i l´smartphone o la tauleta és l´eina principal per desenvolupar les tasques principals, poden dur a una excessiva relació amb la feina, fora d´hores i en moments, en teoria, per descansar. Aquí, és bàsic que el mateix treballador s´autoimposi una sèrie de normes i saber desconnectar. A França ja han regulat la utilització de les tecnologies per assegurar que es respecti el temps de descans o d´oci del treballador.
No tothom està preparat per fer-ho, ni totes les professions ho permeten. Treballar a casa pot comportar una sèrie de contratemps, com la falta de concentració a causa de factors externs o els intrínsecs de la normalitat diària que es viu en una llar, siguin el possible soroll al carrer, les trucades comercials via telefònica o els fills jugant, entre d´altres, o la manca d´accés als subministraments o als documents que es tenen a l´abast en una oficina. Professions relacionades amb la traducció, la informàtica, els viatges, el disseny gràfic, l´estadística, les finances, internet o l´escriptura són unes de les més adients per poder-les realitzar des de casa.
L´smartworking
I, mentre acaba d´instal·lar-se el teletreball aquí, ja apareix un altre terme que hi està relacionat directament, l´smartworking, que significa convertir en oficina itinerant, gràcies a les tecnologies digitals, qualsevol lloc on pugui estar el treballador. És a dir, un restaurant, un banc en una plaça de la ciutat, uns grans magatzems o un apartament de platja o muntanya poden ser la seu de qualsevol que es pugui connectar a la xarxa.
Anomenat també treball intel·ligent, l´smartworking persegueix una rendibilitat superior gràcies a una racionalització més acurada del temps dedicat a la feina, i també de l´espai, ja que qualsevol lloc o emplaçament i qualsevol moment de la jornada són útils per efectuar gestions relacionades amb la feina diària. Una de les diferències positives que s´apunta, respecte al teletreball, és que l´smartworking no el perjudica l´ambient propi d´una casa.
Un altre mètode emprat és el coworking, que implica compartir una mateixa ubicació. Professionals de tota mena, freelance, autònoms o empreses amb projectes molt concrets, en unes mateixes oficines, desenvolupant tasques independents però amb la possibilitat d´integrar-se en projectes comuns. Compartir espai amb altres subjectes o entitats representa un estalvi de diners.