Terrassa

Setmana Santa: de la tradició a les escapades

La Setmana Santa és el moment més important de l’any litúrgic cristià, ja que és quan es commemora la passió, mort i resurrecció de Jesucrist. Per això, entre el divendres abans del Diumenge de Rams i fins al Diumenge de Pasqua (o, ja en el terreny de les festes populars, el Dilluns de Pasqua), tenen lloc diverses celebracions. A través d’un vast i ric conjunt de pràctiques festives -processons, escenificacions teatrals i altres activitats litúrgiques i rituals- la comunitat cristiana recorda i recrea els darrers moments de Jesucrist a la Terra. És a dir, des que Jesús arriba a Jerusalem procedent del desert i ja proclamat Salvador fins que és processat, mort clavat a la creu i enterrat fins que ressuscita.
Aquesta és una tradició que encara és molt viva al nostre país. De fet, per Setmana Santa són molts els qui tenen dies lliures per tal de poder lloar aquests esdeveniments. Uns dies però que canvien cada any i que oscil·len entre els mesos de març i abril, ja que la data de la Pasqua es fixa a partir de la primera lluna plena de primavera.

Dies de passió
Les processons són l’exemple per excel·lència de la tradició cristiana a Espanya. De dia i de nit, els carrers s’omplen de ciutadans devots i escèptics disposats a viure una experiència transformadora. L’aroma d’encens carrega l’ambient, la fe i la religiositat, les emocions i la cultura, la passió i el fervor van de la mà i envaeixen cada persona, cada escenari, cada figura. Declarades d’interès turístic nacional i internacional, hi ha centenars de processons que es poden viure. Les deu més espectaculars són: la processó del Yacente a Zamora (Castella i Lleó); La Madrugá del Divendres Sant a Sevilla (Andalusia); la processó general de Valladolid (Castella i Lleó); la dels Legionaris a Màlaga (Andalusia); la Passió Vivent de Castro Urdiales (Cantàbria); la de Las Turbas de Cuenca (Castella-la Manxa); el Romper la Hora de Calanda, Teruel (Aragó); la processó del Crist Redemptor de Toledo (Castella-la Manxa); la processó dels Gitanos de Granada (Andalusia), i la de Las Palmas d’Elx d’Alacant (Comunitat Valenciana).

Europa, l’estrella
No obstant això, són molts els qui opten per fer un petit viatge durant aquests dies lliures. Així ho apunten des d’agències de viatges terrassenques com Nautàlia, Baraka, Zafiro Tours o Travel Book. El principal destí escollit: les capitals europees. I és que es tracta de llocs que estan relativament a prop, que es poden visitar en un parell o tres de dies i alguns dels quals, com Lisboa o Roma, resulten força econòmics. Les típiques París, Londres i Berlín també han estat molt demandades enguany per fer unes minivacances aquests dies.

Altres llocs europeus amb gran sortida aquest 2017 han estat Praga, Brussel·les o Dubrovnik, ja que són ciutats petites amb molta cultura i que, per tant, tenen força cosa a veure però es pot fer tot en uns tres dies. A més, són ciutats especialment boniques.

D’altra banda, el fet que enguany la Setmana Santa hagi caigut bastant tard –a mitjan abril- ha provocat que les reserves a les Illes Canàries hagin estat superiors a les de l’any passat. Així ho indiquen des de Zafiro Tours.

Grans viatges
La recerca de la calor és un dels factors que també han estat clau en la compra dels viatges llunyans. Els més afortunats, aquells amb més dies de vacances i que es poden permetre desembutxacar una quantitat més gran de diners, han escollit el Carib com a destí principal per les seves platges d’aigua cristal·lina i sorra blanca. Punta Cana, Rivera Maya, Cancun, Cuba… Tots tenen ofertes realment temptadores. Només cal buscar l’agència que millor s’adapti als vostres gustos, necessitats i butxaques.

En aquest sentit, però, també hi ha els qui han seguit l’última moda i han escollit Dubai per passar aquests dies, ja que ofereix platges combinades amb els edificis més alts del món i centres comercials increïblement luxosos. Això sí, Nova York segueix sent una de les principals ciutats escollides per fer un gran viatge. La ciutat dels gratacels per excel·lència, dels hot dogs, dels Knicks, de l’Estàtua de la Llibertat i de les grans oportunitats segueix sent la preferida pels cosmopolites que volen creuar l’Atlàntic.

Catalunya: mar, neu i passió
Però per gaudir de la Setmana Santa no cal anar tan lluny. A Catalunya mateix es poden fer moltíssimes coses sense haver de recórrer milers de quilòmetres. Per als qui agrada la platja, la Costa Brava, el Maresme i la Costa Daurada ofereixen tranquil·litat, passejades inacabables i molta cultura. D’altra banda, a llocs com el Solsonès, la Vall de Núria o el Segrià es pot gaudir de turisme rural i senderisme envoltat de naturalesa.

I per als qui volen esprémer la temporada de neu, són moltes les estacions que encara ofereixen l’oportunitat de gaudir de les últimes baixades del curs. Grandvalira, Arinsal, Masella, Vallter, Formigal, Baquèira-Beret, Boí Taüll… I fins a setze estacions trobareu entre Catalunya i Andorra per anar amb amics o família a passar uns dies aquesta Setmana Santa. En aquest cas, a internet podeu trobar diverses agències amb ofertes que inclouen estança i forfaits.

I, per als més devots, Catalunya també compta amb diverses processons i passions que cal conèixer. Una de les més recomanables és la Dansa de la Mort que es balla als carrers de Verges el Dijous Sant. Diversos personatges vestits amb un esquelet recorren els carrers del poble en plena nit, il·luminats únicament pel llum de les torxes que projecten les seves ombres. També molt recomanables són les passions d’Esparreguera i d’Olesa de Montserrat, un llegat que es transmet de pares a fills i amb segles d’història. Per als amants de la tradició, el Viacrucis de Sant Hilari Sacalm serà inoblidable. Comença a les nou del vespre i dura gairebé tres hores, durant les quals hi ha una intensa càrrega emocional que arriba al punt més àlgid en les escenes finals, al Mont del Calvari, amb Jesús a la Creu.

En canvi, a Reus és el silenci qui pren els carrers. Dijous Sant a les 11 de la nit, el repic dels timbals és el senyal que la Processó del Silenci ha començat. Gairebé 300 confrares desfilen acompanyant la imatge del Pare Jesús del Calvari i la Verge del Calvari. La Processó del Silenci també se celebra a Lleida. I, a Tarragona, el recolliment multitudinari de la Processó del Sant Enterrament us deixarà impressionats. Més de 3.000 persones desfilen pels carrers de la ciutat en silenci el Divendres Sant en un recorregut que es fa per tot el casc antic. Aquesta és una de les processons més espectaculars de Catalunya i és considerada Festa d’Interès Turístic Nacional.

A Terrassa fa set anys que es va recuperar aquesta tradició. Així, Dijous Sant al barri de les Arenes, la germandat Nueva Carteya organitza la procesión del Encuentro, i l’endemà, els carrers del centre són testimonis del Via Crucis. 

To Top