Terrassa

Escapades de Setmana Santa

La Setmana Santa d’enguany cau entre els dies 9 i 17 d’abril. Qui més, qui menys, per aquestes dates, té alguns dies de festa a la feina. Hi haurà qui els aprofitarà per buscar els primers raigs de sol que trenquin el to blanquinós de la pell a l’hivern. També hi haurà qui busqui veure, i viure, les imponents processons religioses de Setmana Santa. O qui tingui la sort de trobar, en un sol viatge, els dos atractius esmentats.

Verges i la Costa Brava
Comencem a prop, a les comarques gironines, a la Costa Brava. En concret, a la petita localitat de Verges. Allà té lloc una de les processons més conegudes de Catalunya. Considerada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, la comitiva discorre pel barri medieval de la població empordanesa.

En destaca la “dansa de la mort”, que és un quadre ancestral al davant del qual hi ha un personatge que es mou amb una dalla amb la inscripció “nemini parco” (“a ningú respecto”). La dansa la componen nou figures més, que ballen al so d’uns tabals col·locats en forma de creu. No hem d’oblidar que Verges està molt a prop de la Costa Brava, de municipis com Begur, Palamós o Platja d’Aro. Així que la sorra de la platja també ens pot acompanyar en l’escapada.

Màlaga, a la Costa del Sol
Andalusia és una de les comunitats autònomes que viu la Setmana Santa amb més intensitat. Viatgem a Màlaga, una ciutat situada en plena costa del Sol on té lloc una de les processons més multitudinàries d’Espanya. La Setmana Santa malaguenya també es coneix perquè aquells dies s’allibera un pres. La tradició es remunta al regnat de Carles III, al segle XVIII, quan un grup de reclusos de la ciutat es van amotinar perquè una epidèmia havien fet suspendre les processons.

Tots ells, llavors, van obrir les portes de la presó per treure a les espatlles a Jesús El Natzarè. Després van tornar a les seves cel·les. Aquells fets van arribar a les oïdes del rei Carles III, que va concedir a la imatge, batejada des de llavors com “Jesús el Rico”, el privilegi d’alliberar un pres tots els anys.

L’amnistia té lloc el Dimecres Sant, a prop de la plaça de la Duana, en una cerimònia solemne en què el reclús, agenollat davant de la imatge de “Jesús el Rico”, rep la benedicció de la imatge.

Aquests són uns dies en què els membres de les diferents confraries i germandats, coberts amb els corresponents vestits religiosos tradicionals, recorren els carrers de Màlaga. Surten en processó, mentre el so contundent dels tambors i de la música en general crea escenes d’aquelles que recordarem durant força temps.

Cap als Pirineus
Una altra bona idea per gaudir de la Setmana Santa es pujar a alguna de les setze estacions d’esquí dels Pirineus, que encaren el tram final de la temporada amb optimisme després de les nevades que hi va haver a finals de gener.
Quant de temps s’allargui la temporada d’esquí dependrà de si cauen noves nevades i de si les baixes temperatures permeten la conservació de la neu. En tot cas, les vacances de Setmana Santa solen marcar el principi del final de l’època esquiable. Així que força aficionats a “l’esport blanc” voldran aprofitar els seus dies lliures per lliscar pendent avall. Masella, La Molina, Vall de Núria, Pot Ainé, Tavascan, Espot, Boí Taüll, Vallter 2000 o Lles són algunes de les estacions dels Pirineus on en principi podran fer-ho.

Las Palmas, a Gran Canària
I qui vulgui gaudir d’unes temperatures agradables sense deixar de viure l’esperit de la Setmana Santa pot comprar un vol cap a l’illa de Gran Canària. Les llargues platges de sorra daurada banyades pel mar i l’agradable sol caracteritzen aquesta part de l’arxipèlag canari.

El paisatge de Gran Canària ens permetrà bronzejar una mica la nostra pell, però també gaudir de la processó de “La burrita”, el Diumenge de Rams; i de la processó de Las Mantillas o del Via Crucis, que tenen lloc el Divendres Sant. Las Palmas és la ciutat que concentra aquests esdeveniments. 

To Top