Terrassa

En què consisteix la dieta paleo?

En un món dominat pel menjar ràpid i els productes preparats i envasats del súper, hi ha qui vol tornar als orígens de l’home i menjar com al Paleolític. Amb una alimentació més sana, basada en verdures i fruites fresques i molta proteïna animal. Parlem de la dieta paleo, una forma de menjar similar a la que seguien els prehistòrics caçadors i recol·lectors de fruits. Famosos i esportistes (en especial els practicants de crossfit) han posat de moda aquesta dieta que trenca esquemes i és ja una filosofia nutricional dels atletes.

La controvertida paleodieta proposa menjar com els nostres avantpassats amb carns, peix, ous, fruits del bosc, verdures, llavors i fruits secs. En canvi, queden prohibits tots els processats i congelats. S’eliminen els sucres refinats. Làctics, llegums i cereals no són imprescindibles. Gairebé no es consumeixen carbohidrats.

El creador d’aquest corrent dietètic és el científic estatunidenc Loren Cordain. Defensa el retorn a la sensibilitat per l’alimentació dels nostres orígens. La pasta, l’arròs, els cereals, el pa i el sucre són nutrients nous del procés evolutiu i considerats carbohidrats refinats.

El paleontòleg Eduald Carbonell i la periodista Cinta S. Bellmunt han volgut adaptar aquesta dieta a la nostra forma de vida actual en un llibre de receptes publicat per Libros Cúpula. “Els homes primitius no tenien massa varietat d’aliments on triar. Els seus menús eren oportunistes. Es basaven en el que trobaven a la natura: herbes, verdures, fruits, ous, llavors, bolets, fruits secs i carn i peix de tant en tant.”

Aquest règim carvernícola ha despertat veus en contra com les de la Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición. Diuen que “no és més sana la manera com menjaven al Paleolític, entre d’altres coses perquè consumien el que podien”. La gran diferència és que els primitius no eren sedentaris i nosaltres, sí. Tampoc patien obesitat per manca d’exercici.

Avantatges i inconvenients
Aquest estil d’alimentació és més natural i, per tant, millora la salut. Edurne Ubani (a internet Eva Muerde la Manzana) explica al seu llibre “Paleo sin excusas” que va notar com el seu sistema digestiu canviava i les molèsties es reduïen al triar nutrients més naturals. Renunciar a qualsevol producte processat ens lliura de greixos saturats, rebosteria industrial, sal i sucres refinats. En canvi, la dieta inclou greixos “bons”, procedents de llavors, fruits secs i peix blau. Entre els inconvenients que apunten els dietistes: prohibir els cereals i els llegums no és del tot recomanable. Tampoc són partidaris de l’eliminació dels productes làctics, font important de calci. Per sortir de dubtes, millor consulteu-ho a un assessor nutricional. 

To Top