Són quatre vies que formen part del centre històric de la ciutat i on la tradició i la modernitat coincideixen per oferir als ciutadans una àmplia i variada oferta. Alguns dels establiments dels carrers de l’Església, Portal Nou, la Rutlla i Sant Francesc van obrir fa dècades i, tot i que s’han anat adaptant a la demanda actual, alguns encara conserven aquell aire del comerç més tradicional i històric de Terrassa.
Tot i ser un important ramal de la Plaça Vella i ubicar-se en ple cor de la ciutat, aquests són carrers més de pas i no tan comercials, tal com destaquen els propietaris dels establiments. Així, la major part dels comerciants de la zona lamenten que aquests carrers no formin part del circuit natural de passeig dels vianants, si bé han aconseguit més trànsit gràcies a la Plaça Nova. “Són uns carrers que es fan servir per anar d’una banda a l’altra del centre, però no són llocs on la gent es pari a mirar les botigues”, subratlla Eduard Figueres, de la Casona. El mateix pensa Àlex Martí, propietari del forn de pa el Tastet. “Haurien de promocionar més la zona i aconseguir que hi arribi més gent per tal d’activar el comerç. A més, seria important donar facilitats per aparcar, ja que en aquests carrers és molt complicat.” Per a Marta Serra, de Cucuna, es tracta de carrers “familiars”, on els comerciants es coneixen i s’ajuden, sobretot per ser tendes petites.
Tot plegat fa que la clientela que s’acosta fins als establiments d’aquestes històriques vies de Terrassa ho faci perquè ja coneix els llocs i els propietaris. “La gent que ens entra ve perquè ja ens coneix i sap el que busca”, destaquen des de la joieria el Taller de l’Orfebre. Una afirmació amb la qual coincideixen la major part dels propietaris, que lamenten que quan hi ha més moviment és a partir de les cinc de la tarda, ja que és quan els nens surten de les escoles i guarderies que hi ha a la vora.
Sortint de la Plaça Vella ens trobem amb el carrer de l’Església, que en els seus escassos 68 metres alberga diversos establiments i un dels locals més antics de la ciutat. Tot i ser un lloc cèntric, no té l’ambient que es viu a d’altres carrers que també surten de la Plaça Vella, com el de Sant Pere o la Font Vella. Un aspecte però que des del centre de medicina estètica Idermik veuen com un avantatge, ja que “ens permet oferir privacitat als nostres pacients estant al bell mig del centre històric de la ciutat”.
El ressorgir
Si anem baixant, toparem amb el carrer del Portal Nou, que tot i no ser gaire comercial s’ha dinamitzat gràcies a la construcció del Vapor Gran i la Plaça Nova, uns espais que han ampliat el centre de la ciutat i que contenen diversos establiments i locals de restauració. Però no és fins que arribem a la Rutlla que trobem la via més comercial i transitada d’aquestes quatre. Un bullici comercial format per establiments moderns d’informàtica, electrodomèstics, complements o mobles que s’alterna amb els petits locals tradicionals que s’han anat mantenint al llarg del temps, com pot ser la Matalasseria Martínez. De fet, es tracta d’una de les botigues més antigues d’aquesta via, que ha vist com “tot ha anat canviant amb els anys, des de les llambordes fins a l’asfaltat, les zones parcialment per a vianants i el pas dels cotxes”, destaquen des de l’establiment.
Uns canvis que encara no han acabat per a la propietària de Petit Espai Giselle, que veu com el carrer, després d’uns anys sent menys important per al comerç, “torna a guanyar la força comercial que tenia fa uns anys”. A més, afegeix que “cada botiga és especial i té el seu encant”, un fet que valoren els ciutadans i que els propietaris dels comerços volen aprofitar per aconseguir més trànsit de persones. El mateix pensa Sonia Jurado, de la botiga Acoté, qui destaca que “tenir un negoci en aquest carrer té l’encant d’estar fora del soroll comercial, de les grans botigues i franquícies. La gent, quan entra per la porta, agraeix poder comprar sense presses i amb el valor afegit de trobar productes originals, artesanals i diferents”.
L’ambient que té la Rutlla, però, es va reduint en anar baixant i arribar al carrer de Sant Francesc, que connecta amb la carretera de Montcada i la part més sud del centre. Una via de 235 metres que compta, no obstant això, amb força comerços, bars i restaurants que lluiten per aconseguir fer d’aquest carrer un espai més transitat amb una bona sortida comercial.
Un dels últims que han apostat per aquesta zona és el restaurant japonès Shibuya, que a finals de l’any passat va obrir les seves portes amb la idea de convertir-se en un dels establiments de cuina nipona de referència de la ciutat. I de moment s’han fet un bon espai entre els locals de restauració de la ciutat ja que, si un passa per davant, veurà que sempre està ple.
Val a dir que els carrers de la Rutlla i de l’Església sempre han estat molt dinàmics i s’esforcen perquè la zona estigui present a la ment dels terrassencs.
“Els comerciants d’aquests carrers sempre organitzen activitats, participen a les campanyes que es duen a terme -com la de Nadal o la Fira Modernista- i estan sempre molt implicats a dinamitzar aquestes dues vies, molt històriques i amb gran tradició a la ciutat”, destaca Maria Costa, presidenta de l’Associació Terrassa Centre.