Terrassa

Terrassa: monuments i patrimoni

La riquesa patrimonial i museística d’una localitat és sovint desconeguda pels seus habitants. La quotidianitat fa que passi desapercebuda i que es generi una sensació de “déjà vu”. Generalment, tenim tan assumida la seva presència que ja no desperta la curiositat que tenen els turistes per descobrir una ciutat que, com Terrassa, es postula com un exemple viu del Modernisme i, en especial, de l’industrial.
La Rambla d’Ègara és el recorregut habitual de molts vianants que passen per davant del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) sense preguntar-se què hi ha a l’interior i com és l’edifici, considerat com un dels millors exemples del Modernisme industrial català i una de les més belles fàbriques d’Europa.

Una bona oportunitat
El mateix passa amb la Casa Museu Alegre de Sagrera, situada al carrer de la Font Vella, en ple casc antic i, fins i tot, amb la Masia Freixa. Aquest edifici, que és la carta de presentació de Terrassa a l’exterior pel seu disseny únic amb arcs i voltes d’inspiració gaudiniana i pel seu color blanc immaculat, és un altre dels grans desconeguts. Avui dia la ciutadania el vincula directament amb el parc de Sant Jordi, però no genera l’interès que suscita entre els turistes, que queden bocabadats al veure-la, com també s’hi queden amb la Seu d’Ègara o el Castell Cartoixa, al vell mig del parc de Vallparadís.
Aquest cap de setmana la Festa Major us brinda l’oportunitat de descobrir aquest ric patrimoni amb les visites guiades, que van començar ahir i que es perllongaran fins dilluns, en horaris de matí i tarda.

Visites nocturnes
És una de les activitats que no deixen indiferent ningú. Descobrir com són aquestes edificacions sota la llum de la lluna es podrà fer demà, d’onze de la nit a una de la matinada.

L’èxit de les anteriors edicions fa que torni a figurar al programa. Es tracta que els terrassencs coneguin la imatge nocturna de la Seu d’Ègara- esglésies de Sant Pere (de 23h a 00h); de la Torre del Palau (la darrera visita començarà a les 0.40h); de la Casa Alegre de Sagrera; del Castell Cartoixa de Vallparadís (la planta baixa i l’exposició “El nu”, a la col·lecció del Museu de Terrassa) i del claustre del convent de Sant Francesc de frares recol·lectes.

Excepte aquest últim, que data del segle XVII, la resta són edificis que formen part del notable patrimoni medieval de la ciutat, completat per altres construccions com les capelles de Sant Cristòfol de Ca n’Anglada, Santa Magdalena del Puigbarral i Santa Margarida del Mujal.

Conèixer la ciutat
La Terrassa actual és fruit de la vila medieval, que va créixer al voltant de la Torre del Palau i del Castell Palau, i de l’annexió de l’Antic Poble de Sant Pere (1904), que va fundar-se cap al segle XVII quan els ciutadans van aixecar els seus habitatges al voltant del conjunt romànic de les tres esglésies de Sant Pere (Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria), seu del Bisbat d’Ègara. Però també de la revolució industrial, perquè va ser una de les ciutats catalanes i espanyoles capdavanteres a finals del segle XIX per la seva especialització en la indústria llanera.

D’aquells anys daten edificis industrials i modernistes únics, com ara el Vapor Aymerich, Amat i Jover (actual mNACTEC), la Masia Freixa, la Casa Alegre de Sagrera, el Mercat de la Independència (que celebra els 106 anys), l’edifici de l’Ajuntament, l’Escola Industrial, el Teatre Principal, el Gran Casino o el Parc de Desinfecció, el magatzem Farnés, la Casa Josep Maria Coll i Bacardí (Casa Baumann) o l’ermita del Sagrat Cor de Jesús.

A la riquesa patrimonial de Terrassa s’uneix el fons del Centre de Documentació i Museu Tèxtil, una col·lecció que reuneix obres de mestres d’artistes, dissenyadors i empreses catalanes de finals del segle XIX i principis del XX.

El mNACTEC
L’antic Vapor Aymerich, Amat i Jover, construït per l’arquitecte modernista Lluís Muncunill el 1907 i convertit en Museu Nacional per la Generalitat el 1984, és l’edifici més visitat per Festa Major: 1875 persones l’any 2013; 1.825, el 2014, i 1.802, el 2015. Tot plegat, 5.502 visites en aquest cap de setmana de tres dies.
Un interès que també s’ha reproduït aquest any i que ha fet que la visita guiada “Els racons amagats del mNACTEC”, a càrrec de la conservadora-restauradora Mercè Gual, que inclou el descobriment de les voltes de la teulada, tingui totes les places exhaurides.

L’antic vapor, que va acollir tot el procés industrial de transformació de la llana, des de la seva entrada en flocs fins a la seva sortida en teixits acabats, té 22.200 m2 de superfície, dels quals 11.000 m2 corresponen a l’antiga nau de producció. Un dels seus trets singulars són les 161 voltes catalanes, de maó pla, que s’aguanten gràcies a les 300 columnes de ferro fos distribuïdes per la sala.

L’interès pel Parc Audiovisual
La curiositat de saber com és el lloc on s’han gravat pel·lícules com “El cuerpo”, “RC 4” o “Un monstruo viene a verme” (la tercera del director J. A. Bayona després de “El orfanato” y “Lo imposible”); programes de televisió com “Insuperables”, o viodeoclips d’Amics de les Arts, Love of Lesbian o Shakira, a més d’anuncis del Seat León, Gatorade, VW o Oral B fa que les visites guiades siguin les més nombroses de Festa Major, una tònica que es repeteix des de 2013. Tant és així que el web ja anuncia que s’han tancat les inscripcions.
Les sessions, organitzades de manera conjunta amb el Museu de Terrassa, volen mostrar el valor del patrimoni arquitectònic de l’antic Hospital del Tòrax (1952) i els canvis i millores que ha patit fins a arribar a l’actual Parc Audiovisual, un centre de producció lloat pel sector. A les darreres tres edicions ha estat visitat per 1.300 persones, de les quals 827 van anar el 2013; 258, el 2014, i 215, el 2015. Aquests resultats expliquen per què és el centre més vist.

La Seu d’Ègara i els altres llocs
El conjunt monumental religiós és el tercer més visitat, segons els registres: 126 persones, el 2013; 78, el 2014, i 126, el 2015. En total, 330.

La Seu d’Ègara conserva l’art i arquitectura de diferents èpoques: dels primers segles del cristianisme a la Hispània romana, d’una poderosa seu episcopal durant el Regne dels Visigots i d’un recinte religiós en el marc de la Catalunya medieval i de l’art romànic. Els altres monuments més vists de 2013 a 2015 són: Casa Museu Alegre de Sagrera (282); Torre del Palau (271); Castell Cartoixa de Vallparadís (246); claustre del convent de Sant Francesc (133) i Cementiri Municipal (70). En aquesta relació caldria afegir la Masia de Ca n’Anglada i l’ermita de Sant Cristòfol, que l’any passat va reunir 60 persones. Si voleu descobrir la vostra ciutat, no dubteu a visitar el web www.visitaterrassa.cat.

To Top