Terrassa

Emprenedors als 50

És evident que a partir dels 50 la inserció laboral és més complicada. I sigui per necessitat de ser recol·locats o per vocació, hi ha terrassencs que opten per fer-se emprenedors superada la cinquantena. D’altres troben feina en altres ocupacions.
L’atur, en aquesta franja d’edat, és molt elevat. Segons l’Observatori Econòmic, Social i de la Sostenibilitat de Terrassa, les persones aturades de més de 45 anys representen el 52%.“A l’hora de buscar feina no estan tan habituals als portals web i aplicacions mòbils i requereixen més acompanyament”, descriu el responsable de la borsa de treball de la Cecot, Pere Ejarque.
El perfil d’aturats majors de 50 anys és variat i heterogeni, amb estudis universitaris o sense, fins i tot directius. Per aconseguir reinsertar-se al mercat laboral des de la borsa de treball de la Cecot es fa un diagnòstic i un itinerari de retorn, amb ofertes de treball a les seves empreses associades. La formació, el temps disponible per trobar feina i la situació econòmica són factors clau. Hi ha persones que tornen a la seva professió anterior i d’altres que canvien. “Des de professionals de l’arqueologia que han iniciat una etapa com a docents d’idiomes, paletes que fan de vigilants de seguretat o tècnics administratius que treballen en l’àmbit de la gent gran”, cita Ejarque. Més que limitar l’edat als anuncis de treballs (rarament demanen personal de 50 anys) “caldria valorar les competències professionals d’aquella persona”, afegeix. La Cecot és promotora del Terrassa Aposta per l’Ocupació, amb uns índexs d’inserció al voltant del 40%.
La dita popular de “si no trobes qui et contracti, contracta’t a tu mateix” està fent aflorar alguns emprenedors que creen el seu propi lloc de treball. Una alternativa arriscada però que pot funcionar. “L’autoocupació, que inclou la creació d’una empresa, fer-se autònom i reemprendre és una opció que cal presentar a tothom que busca feina. És una via molt important, tanmateix no sempre és possible”, afegeix Pere Ejarque, responsable d’Intermediació Laboral de la Fundació Cecot Persona i Treball i assessor d’RSC de Cecot.
La xifra d’emprenedors majors de 51 anys que es decideixen a crear un negoci propi era fa dos anys al voltant del 15% a Terrassa, segons el Servei de Creació d’Empreses de la Cambra de Terrassa. En aquest perfil es troben, sobretot professionals liberals i directius que quan arriben a certa edat veuen que amb la seva xarxa de contactes poden embarcar-se i emprendre la seva pròpia empresa. De vegades, una afició que els apassiona es converteix en la seva professió. Des de dones que tenen bona mà a la cuina i creen la seva empresa de postres o llaminadures, fins a informàtics de reparació a domicili. Aquests emprenedors també han de superar obstacles com la disponibilitat de pressupost d’inversió (alguns capitalitzen l’atur), el suport de la parella o, principalment, els dubtes de si seran capaços a la seva edat. Per saber-ho s’ha d’intentar.

A més edat,  més aturats
Històricament tenir entre 45 i 50 anys sempre ha significat estar a la corda fluixa i perdre l’estabilitat laboral. Però els darrers anys, la crisi ha castigat en especial a aquest col·lectiu. De fet,  aquest segment de la població ja representa la meitat de la llista d’aturats. Al mes de maig, de la franja de 50 a 54 anys, hi havia a Terrassa un total de 2.365 aturats (1.194 homes i 1.171 dones). En aquesta franja d’edat 412 son estrangers (255 homes i 157 dones). En quant a sectors, el de serveis encapçala la llista amb 1.419 aturats, seguit de la construcció (411),  la indústria (392). La situació és especialment crítica per a 967 terrassencs que fa més de 24 mesos que no tenen dret al cobrament del subsidi de l’atur.

To Top