La forta calor d´aquests dies ha fet que la pell de moltes persones quedi al descobert i més exposada a les radiacions solars. Hi ha ganes d´estiu i com tots sabem, el sol té uns efectes saludables. Ens puja l´autoestima i ajuda al nostre organisme a produir vitamina D, molt important per als ossos i per al sistema immunitari. Ara moltes persones comencen a buscar un bronzejat a qualsevol preu i potser s´obliden dels riscos que això implica.
Prendre el sol és saludable però, sense cap precaució, també és la principal causa de l´envelliment cuitani, de l´aparició de taques i, fins i tot, de diferents tipus de càncer de pell, entre els quals el melanoma és el més letal. Ara que s´inaugura la temporada dels banys de sol, farmacèutics i dermatòlegs obren també la campanya de consells sobre la protecció solar.
Precisament aquest dilluns es celebra el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, que pretén conscienciar als ciutadans de la importància de fer-se revisions i gaudir del sol amb seguretat. Més del 80% dels casos de càncer de pell es podrien prevenir si s´evitessin una exposició intensa al sol i les cremades cutànies, durant la infància i l´adolescència. Aquest dia europeu també vol alertar que qualsevol persona pot patir un càncer de pell encara que no reuneixi cap factor de risc (pell blanca i ulls clars, tenir més de 50 anys, utilitzar cabines de bronzejat, tenir més de 50 pigues, cremades, antecedents familiars de melanoma, entre d´altres.)
Des de l´any 1999, l´Associació Europea d´Oncologia Dermatològica porta a terme una campanya anual de prevenció del melanoma, el càncer cutani més agressiu i mortal. Un dels consells que més recomanen és que ens examinem periòdicament la pell i explorem qualsevol part del cos per observar l´aspecte de les nostres pigues.
La pell és per tota la vida
"Una taca que canvia pot canviar-te la vida". Aquest és el missatge d´alerta que llença a la campanya d´estiu l´Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia. També fa èmfasi que el bronzejat és breu, es llueix només uns mesos, però la pell és per tota la vida. I un abús de l´exposició solar pot tenir efectes irreversibles.
Els especialistes recorden que és fonamental protegir-se bé i no donar credibilitat als mites que circulen sobre el sol i la pell. "El fet que una persona estigui morena i amb la pell bronzejada no evita que les reaccions dels raigs UVA puguin produir arrugues, fotoenvelliment, taques i, fins i tot, càncer de pell", indiquen des de l´Acadèmia Espanyola de Dermatologia. "Si bé el bronzejat és un mecanisme natural de defensa de la pell, no impedeix el dany que li pot causar el sol. Per tant, no està justificada una exposició perllongada a les radiacions UVA sense prendre mesures de protecció", afegeixen.
Aquesta setmana més de 280 farmàcies de les comarques de Barcelona s´han sumat a la batalla contra els efectes nocius del sol. La iniciativa, sota el lema "Abans de deixar-te la pell, consulta", ha estat organitzada pel Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, en coordinació amb la Unitat de Melanoma de l´Hospital Clínic. El doctor Josep Malvehy, responsable d´aquesta unitat, va explicar dilluns que anualment els dermatòlegs detecten més de 100.000 casos de càncer de pell, dels quals 3.600 són melanomes.
Els majors de 50 anys tenen més probabilitats de desenvolupar aquesta malaltia de la pell, però cada cop es detecten més casos joves. Segons ha explicat el doctor Malvehy, el perfil de la persona amb més risc de tenir algun càncer de pell és el de un jove de 30 anys.
"Hem de canviar els hàbits d´exposició al sol i mantenir la fotoprotecció durant tot l´any", ha defensat el prestigiós dermatòleg "perquè una de cada 50 persones patirà un melanoma al llarg de la seva vida".
La detecció precoç és molt important perquè la curació "és superior al 95% en les fases inicials del melanoma", segons l´Acadèmia Espanyola de Dermatologia.
En els homes apareix amb més freqüència en el tronc (50 %) i en les dones en les cames (30%). El tumor cutani es desenvolupa més sovint en la cara
El director de la Unitat de Melanoma del Clínic adverteix que "no ens cuidem bé" i mostra la seva preocupació pels nens perquè la meitat dels menors pateix cremades solars i l´impacte negatiu de les radiacions s´acumula, perquè la pell té memòria.
Millors tècniques de diagnòstic
La consulta a un especialista amb revisions anuals de la pell és molt important per assegurar-nos que tot va bé. El paper del dermatòleg resulta fonamental perquè el càncer de pell diagnosticat en els seus primers moments és més fàcil de combatre. Els tractaments mèdics resulten més efectius en fases inicials. Cada any es detecten més casos però la mortalitat s´ha estabilitzat precisament per aquesta major consciència ciutadana de fer-se revisions.
Els dermatòlegs disposen de mitjans de diagnòstic cada cop més moderns i fiables. Una d´aquestes tècniques és la dermatoscòpia digital, un mètode no invasiu que per mitjà d´instruments òptics examina d´una a una cada lesió cutània i contribueix a la detecció a temps del càncer de pell. "Es tracta d´una eina molt útil en el diagnòstic i seguiment per imatge del melanoma en pacients amb moltes lesions difícils d´avaluar", ha explicat el doctor Malvehy. De fet, el 67 % dels melanomes es diagnostiquen actualment per mitjà de la dermatoscòpia digital. Aquest seguiment evita també que al pacient se li realitzin biòpsies innecessàries de la pell.
Prevenir és curar i amb la salut de la pell i el sol no es juga.
Dos passos per gaudir del sol
Protegir-se. Cal utilitzar filtres dels raigs UV, barrets, ulleres de sol i roba seca. Protegir les zones descobertes, assecar-se bé després de cada bany i aplicar el protector de nou. L´aigua fa efecte lupa amb el risc de cremades.
Hidratar-se. Tenir cura de la pell i restaurar-la després de l´exposició solar. Aplicar sempre cremes i locions refrescants i calmants per reparar i hidratar la pell. Cal beure aigua sovint encara que no es tingui sensació de set.
L’ABC de les revisions de la pell
Qualsevol canvi que notem a les pigues sempre ha de ser examinat per un dermatòleg. Per orientar-nos millor, els especialistes aconsellen seguir la regla de l’ABCDE.
Asimetria (A): una piga normal acostuma a tenir les vores simètriques. Les asimetries o perfil mal dibuixat d’un lunar són motius de consulta.
Vores regulars (B): una piga normal té la forma ben rodona o perfilada. Cal revisar-la si els extrems són irregulars.
Color (C): un lunar normal pot ser clar o fosc, però en un to homogeniu. Diferents tons en una mateixa piga ens han de posar en alerta i els hem de consultar al dermatòleg.
Diàmetre (D): una piga amb un diàmetre de menys de 6 mm és normal. Lesions de major grandària també cal que siguin examinades per un dermatòleg.
Evolució (E): cal consultar també si apareix sagnat, enrogiment, picor, enduriment o inflamació al nostre lunar. L’especialista farà una valoració i descartarà qualsevol risc de melanoma.