Dolces, carnoses i sucoses, les cireres són una fruita llaminera i una de les que gaudeixen de més èxit entre grans i petits. I és que són tan bones que es fa difícil poder parar de menjar-ne. Però, a part d´un sabor excepcional i una textura única, posseeixen unes propietats dietètiques que fan d´aquesta fruita primaveral i estiuenca una de les millors per mantenir la pell jove i protegir les articulacions a causa de la quantitat d´antioxidants que conté. A més també destaquen per la quantitat de calci, potassi, fibra, vitamines “A” i “C” i les antocianines que contenen, enzims que intervenen contra l´aparició de la inflamació.
Des que comença el bon temps aquí en gaudim molt, però la cirera no és un fruit típic de la Mediterrània sinó que es creu que ve de l´Àsia Menor i va arribar a Europa a través d´ocells migratoris. La major part de les espècies de cirerer que es conreen en l´actualitat tenen el seu origen en una planta silvestre, Prunusavium, un fruiter conegut a la Mediterrània des de l´Edat Antiga i que tant grecs com romans van estendre.
Cal tenir present que les cireres són una fruita local i de temporada: les primeres surten a l´abril i les darreres s´allarguen fins a finals de juliol. Els mesos de maig i juny són els de màxima esplendor, i quan són fresques i de temporada, conserven tot el gust i textura i proporcionen els nutrients que necessitem per a cada estació. Pel que fa al preu, un producte de temporada no és tan car com un que no ho és. A Catalunya n´hi ha diferents varietats, entre les quals destaquen la de la Ribera de l´Ebre, la d´en Roca del Maresme i la del Baix Llobregat.
Fires per donar a conèixer el fruit
Arreu de Catalunya se celebra, entre finals de maig i principis de juliol, l´època de la fructificació de la cirera. Vàries són les festes que donen a conèixer aquesta fruita de temporada i les seves virtuts i varietats. La comarca amb més producció del país és el Baix Llobregat, destacant el poble de Sant Climent de Llobregat, que va arribar a anomenar-se Cirerer de Llobregat al segle XX. A finals de maig, aquesta població va acollir la reconeguda exposició que dóna el tret de sortida a la temporada.
Però si us vau perdre aquesta fira no patiu, perquè també se´n fan a molts altres llocs. Així, a Llers (Alt Empordà) es durà a terme aquest diumenge la Fira de la Cirera, amb parades i activitats culturals. El mateix dia, però a la tarragonina població de Miravet, se celebra la 21a edició de la Diada de la Cirera, amb exposicions, tasts gastronòmics, xerrades, concursos i ball. El punt final, el posa Arenys de Munt el dia de Sant Joan, quan la localitat s´omplirà de parades en una fira agrícola i gastronòmica.
Sabíeu que..
►És bona contra l´insomni. A la Universitat d´Extremadura es desenvolupen estudis per evidenciar l´alt contingut de la cirera en melatonina, hormona que millora els cicles de son i vigília. A més conté triptòfan i serotonina, que influeix en el somni i el descans.
►Si es renta s´ha de menjar. Les cireres, si es renten, s´han de consumir immediatament. D´altra banda es fan malbé i poden causar indigestió. S´han de guardar sense tapar i netejar a la nevera, així poden arribar a aguantar fins a dues setmanes en perfecte estat.
►El pinyol pot ser verinós. Si no es trenca l´os no hi ha problema perquè els eliminem per la femta. Però el pinyol conté unes substàncies que es transformen en cianur (verí) quan es digereixen. Per això cal anar amb compte amb productes com ara els licors que usen el pinyol picat.